Σύγκρουση Κοσσόβου -Σερβίας για την απαγόρευση της Θείας Λειτουργίας στην Πρίστινα

 
Ο ναός του Σωτήρος Χριστού στην Πρίστινα

Ενημερώθηκε: 04/06/22 - 03:48

Σε μεγάλο αγκάθι για την ενότητα της ορθόδοξης Εκκλησίας στα Βαλκάνια εξελίσσονται οι σχέσεις Κοσσόβου -Σερβίας. Η κυβέρνηση του Κοσσόβου απαγόρευσε χθες να τελεστεί Θεία Λειτουργία  για την εορτή της Αναλήψεως στον ναό του Σωτήρος Χριστού στην Πρίστινα προκαλώντας νέο κύκλο αντιπαραθέσεων με τη Σερβία.

Το Κόσσοβο κατά το παρελθόν έχει ζητήσει αυτοκεφαλία απο το Φανάρι αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. Όπως αρνητική ήταν και η θέση της Ελλάδας.

Ωστόσο μετά την αυτοκεφαλία των Σκοπίων το Κόσσοβο προσπαθεί να αναδείξει και το δικό του αίτημα, προκαλώντας συνεχώς τους Σέρβους στην περιοχή των μετοχίων.

Στο πλαίσιο αυτό απαγόρευσε τη Θεία Λειτουργία με την  Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης να εκδώσει σκληρή ανακοίνωση : «Σήμερα το πρωί οι ιερείς της Επισκοπής μας μαζί με ομάδα πιστών ξεκίνησαν να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου στην Πρίστινα, αλλά κλοιός της αστυνομίας τους εμπόδισε. Αρχικά, οι κληρικοί αναγνωρίστηκαν από έναν αστυνομικό που δεν ήθελε να μιλήσει σερβικά, και στη συνέχεια τους απαγορεύτηκε να ξεκλειδώσουν και να μπουν στην εκκλησία.Δεν δόθηκε απάντηση στους ιερείς μας γιατί απαγορεύεται να τελεστεί Θεία Λειτουργία στην εκκλησία, η οποία σύμφωνα με το κτηματολόγιο του Κοσσόβου ανήκει στην Εκκλησία μας».

Όπως τονίζεται  αυτή η πράξη παραβιάζει βασικές θρησκευτικές ελευθερίες και το δικαίωμα πρόσβασης στην περιουσία της Εκκλησίας μας, καθώς ο Ιερός Ναός του Σωτήρος Χριστού είναι εγγεγραμμένος στο κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας εμποδίσει να έχουμε πρόσβαση», όπως υπογραμμίστηκε από την Επισκοπή.

«Δυστυχώς, με την μεροληπτική στάση απέναντι στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου στέλνουν συνεχώς το μήνυμα ότι ο λαός μας δεν μπορεί να ζήσει ελεύθερα και ότι τα βασικά θρησκευτικά και ανθρώπινα δικαιώματα δεν ισχύουν για τους ορθόδοξους Σέρβους», όπως τονίστηκε από την Επισκοπή.

«Η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης αναμένει την αντίδραση από διεθνείς παράγοντες σχετικά με αυτό το περιστατικό, και η Εκκλησία θα ενημερώσει όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς που παρακολουθούν τα θρησκευτικά δικαιώματα και ελευθερίες», όπως αναφέρεται.

Η σερβική Εκκλησία παρακολουθεί τα τελευταία επεισόδια καθώς , σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του Πατριάρχη Πορφύριου το Κόσσοβο και τα Μετόχια είναι η πνευματική  Ιερουσαλήμ της Σερβίας.

"Επί του θέματος του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, της σερβικής γης της επαγγελίας, η Εκκλησία – και ο Πατριάρχης προσωπικά – επιδιώκει ευθέως, συστηματικά, με διάφορους τρόπους να επηρεάσει το πνεύμα των καιρών, την ίδια την υπόσταση του λαού, τις συλλογικές κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές συνθήκες στο κράτος, έτσι ώστε ο χαρακτήρας των συλλογισμών των νέων γενεών, που εκφράζεται στον αφορισμό “και του χρόνου στην Πριζρένη” να παραμένει ένα συνεχές παράδειγμα», είπε .

Περιγράφοντας την κατάσταση ο Πορφύριος υποστήριζε: «Στη νότια σερβική περιοχή πολλοί ναοί καταστράφηκαν, λεηλατήθηκαν, βεβηλώθηκαν γι’ αυτό και παραμένουν κενοί. Στην Ευρώπη επίσης υπάρχει μεγάλος αριθμός άδειων ναών. Με μια απλώς διαφορά, ότι δεν καταστράφηκαν, ούτε βεβηλώθηκαν από όσους δεν επιθυμούν τον Χριστό και την Εκκλησία του. Ναοί, όπου επί αιώνες τελούνταν Θείες Λειτουργίες έχουν τώρα μετατραπεί σε εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, τουριστικά αξιοθέατα, ντισκοτέκ και άλλα παρόμοια κέντρα μαζικής διασκέδασης».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ