"Άδειασμα" του Σ.τ.Ε. στον Αλέξη Τσίπρα για τις τηλεοπτικές άδειες-Την Παρασκευή τα ασφαλιστικά μέτρα

Η απάντηση Δικαστών του ΣτΕ στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών
Ενημερώθηκε: 12/09/16 - 19:14

"Άδειασαν" τον Αλέξη Τσίπρα, πηγές του Ανώτατου Ακυρωτικού Δκαστηρίου, κληθείσες να σχολιάσουν την απάντηση του πρωθυπουργού για την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι «ουδείς μπορεί να προβλέψει μια δικαστική απόφαση και όλοι οφείλουν να είναι προσεκτικοί όταν διατυπώνουν δημόσια εκτιμήσεις για το τι θα κάνει η Δικαιοσύνη. Οι αποφάσεις του ΣτΕ στις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων δεν προδικάζουν a priori την απόφαση επί των κύριων προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών. Στην περίπτωση των ασφαλιστικών μέτρων αυτό που κλήθηκε να εξετάσει το δικαστήριο ήταν η αναγκαιότητα για την παροχή προσωρινής προστασίας. Και δεν εξετάστηκε το θέμα συνταγματικότητας».

Οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στην πρόσφατη νομολογία του δικαστηρίου στην περίπτωση της ΕΡΤ, με τις οποίες αποφαίνονταν ότι αρμόδιο για την χορήγηση τηλεοπτικών αδειών είναι το ΕΣΡ, έλεγαν «Η νομολογία του Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική ωστόσο αυτές οι επίμαχες αποφάσεις θα βαρύνουν ιδιαίτερα την κρίση της».

Η επίμαχη φράση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Αίσθηση προκλήθηκε από την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την συνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην ΔΕΘ δήλωσε ότι δεν δίνει ούτε μία πιθανότητα να ακυρώσει στο ΣτΕ το διαγωνισμό για τις άδειες, προκαταβάλοντας την απόφαση της Ολομέλειας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μην είναι αυτή που θέλει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Τσίπρας είπε:

«Η δικαιοσύνη θα βγάλει την απόφασή της αλλά δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα το ΣτΕ να ακυρωθεί ο διαγωνισμός».

Την Παρασκευή η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων των καναλιών για τις άδειες

Την ερχόμενη Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου -όπως έχει προγραμματιστεί- πρόκειται να συζητηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τηλεοπτικοί σταθμοί για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον εισηγητή σύμβουλο Επικρατείας, Γεώργιο Παπαγεωργίου, αναβλήθηκε η συζήτηση προσφυγών «δεύτερης γενιάς» (αιτήσεις ακύρωσεις) που έχουν καταθέσει τηλεοπτικοί σταθμοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Μαξίμου: Πίσω από την ανησυχία της ΝΔ για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ο... πόνος για τους καναλάρχες