«Αγκάθι» το ζήτημα των υψηλών ενοικίων — Τα προγράμματα στέγασης που προωθεί η κυβέρνηση τους πρώτους μήνες του 2024

 
spitia

Ενημερώθηκε: 03/01/24 - 09:25

Το μεγάλο θέμα της στέγης, με την εκτόξευση των ενοικίων να κάνει δύσκολη τη ζωή πολλών νοικοκυριών – πολύ περισσότερο των νέων ζευγαριών και των ευάλωτων οικονομικά συμπολιτών μας – επιχειρεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην αυγή του νέου έτους.

Το θέμα της ακρίβειας στη στέγαση και στα ενοίκια αποτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, για το οποίο η κυβέρνηση δέχεται σφοδρές επικρίσεις και από την αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σχεδιάζει καμπάνια με συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ και το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει ψηλά στην αντιπολιτευτική του ατζέντα το θέμα της κοινωνικής κατοικίας.

Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν την εντολή μέσα στο πρώτο τρίμηνο να “τρέξουν” ειδικά προγράμματα στεγαστικής πολιτικής, με στόχο τη στήριξη των οικογενειών και των νέων.

Πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Ενοικιάζω” για κενά σπίτια

Συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 δρομολογείται το Πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Ενοικιάζω’” για κενά σπίτια.

Το πρόγραμμα έχει ύψος 50 εκατ. ευρώ και αφορά σε ανακαινίσεις σπιτιών που δεν κατοικούνται, με την υποχρέωση ενοικίασης.

Στόχος να αυξηθούν οι διαθέσιμες κατοικίες προς μίσθωση, κάτι που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και το δυσβάστακτο κόστος σήμερα, των ενοικίων.

Η επιδότηση θα αφορά στο 40% των τιμολογίων για εργασία και υλικά ανακαίνισης, με όριο τις 10.000 ευρώ, με την προϋπόθεση να νοικιαστούν για τουλάχιστον 3 χρόνια.

“Κοινωνική Αντιπαραροχή” με την αναξιοποίητη δημόσια περιουσία

Μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να δρομολογηθεί και το πρόγραμμα «Κοινωνική αντιπαροχή», για την αξιοποίησης της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (κτίρια ή οικόπεδα), μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).

Η δράση αφορά την ανέγερση 2.500 κατοικιών για διάθεση σε 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών ως προσιτές κατοικίες, εφαρμόζοντας ως μοντέλο διάθεσης είτε το ενοίκιο, ή την αγορά, ή το μοντέλο rent to own (ενοικίαση με σκοπό μακροπρόθεσμα την αγορά).

Ειδική ποσόστωση αναμένεται να υπάρξει για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

“Δεν πρόκειται για κτήρια – γκέτο”

“Δεν θα πρόκειται για… “γκέτο”” εξηγεί η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Δεν θα πρόκειται δηλαδή για σπίτια τύπου εργατικών κατοικιών αλλά, όπως δηλώνει η κ. Ζαχαράκη, στα νέα πια κτήρια, το 30% των διαμερισμάτων θα διατεθεί για κοινωνική στέγη και τα υπόλοιπα προς εμπορική εκμετάλλευση, καθώς θα έχει υπάρξει σύμπραξη με ιδιώτες.

Πιο συγκεκριμένα, ο δημόσιος φορέας θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων, ενώ ο ανάδοχος θα λαμβάνει ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μέχρι την κάλυψη του κόστους και με την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής.

9.500 ζευγάρια θα μπουν στο σπίτι τους ως το τέλος του 2024

“Ως το τέλος του χρόνου, περίπου 9.500 ζευγάρια αναμένεται να έχουν βρει την δική τους κατοικία” δηλώνει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σ. Ζαχαράκη, αναφερόμενη στο πρόγραμμα “Σπίτι μου”, το οποίο τρέχει ήδη.

Η δράση αυτή έχει προϋπολογισμό 2,2 δισ. ευρώ και παρέχει δάνεια έως 150.00 ευρώ σε νέους ή νέα ζευγάρια, με το όρο ότι το ένα τουλάχιστον μέλος είναι από 25 ως 39 ετών.

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή (29/12/2023) είχαν γίνει 2.542 εκταμιεύσεις δανείου, ύψους 246,8 εκ. ευρώ. Συνολικά ως τώρα, έχουν εγκριθεί 9.721 αιτήσεις, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σχέδιο για 100 διαμερίσματα για ευάλωτα νοικοκυριά

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αξιοποίηση πόρων και από το Ταμείο Ανάκαμψης για κοινωνική στέγαση, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών Α.Ε. και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Θεσσαλονίκης, προγραμματίζουν την εκμετάλλευση κατά προτεραιότητα κτιρίων του δημοσίου που δεν αξιοποιούνται αλλά και κενών, ιδιωτικών κατοικιών.

Στόχος να δημιουργηθούν άμεσα 70 και 30 διαμερίσματα αντίστοιχα για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων.

“Φιλοδοξούμε το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα δημοσιευτεί η πρόσκληση στους ωφελούμενους ενώ στα μέσα του 2025 θα έχουν ξεκινήσει η διαδικασίες ένταξής τους στα διαμερίσματα” δηλώνει η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη στο newsit.gr..

Οι πρωτοβουλίες αυτές για το στεγαστικό πρόβλημα αποτελούν τον βασικό άξονα του σχεδίου δράσης για το δημογραφικό, το οποίο θα παραδοθεί στον Πρωθυπουργό ως τις αρχές Μαΐου.

Πηγή: newsit.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ