Ανασφάλιστα οχήματα: Λίγες ώρες πριν την λήξη της προθεσμίας, πληροφορίες για παράταση

Ανασφάλιστα οχήματα: Λίγες ώρες πριν την λήξη της προθεσμίας, πληροφορίες για παράταση
Ενημερώθηκε: 14/07/17 - 18:57

Τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία για την ασφάλιση των... ανασφάλιστων οχημάτων χωρίς την «τιμωρία» του παράβολου, αν και για πολύ κόσμο είναι μια προθεσμία που έχει ήδη λήξει, με τις υπηρεσίες να είναι πλέον κλειστές.

Ωστόσο πληροφορίες για «παράταση» έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν καθώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα πολλά λάθη στις βάσεις δεδομένων κι έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τη νέα διασταύρωση θα επιχειρηθεί να διορθωθούν τα σφάλματα.

«Καμία νέα διασταύρωση, χωρίς διαβεβαίωση ότι τα στοιχεία είναι σωστά», σημειώνουν αρμόδιες πηγές της ΑΑΔΕ, με φόντο το απόλυτο αλαλούμ στις αρχές Ιουνίου, όταν χιλιάδες φορολογούμενοι χρεώθηκαν με παράβολα, για οχήματα που είτε έχουν κλαπεί, είτε έχουν αποσυρθεί, είτε έχουν μεταβιβαστεί, λόγω της προβληματικής «επικοινωνίας» δεδομένων μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων.

Τα νέα παράβολα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ένα νομοσχέδιο- σκούπα του υπουργείου Οικονομικών θα έρθει και η επίμαχη διάταξη, με τα κλιμακωτά παράβολα:

100 ευρώ για δίκυκλα ως 250 κ.ε.
150 ευρώ για τα υπόλοιπα δίκυκλα
200 ευρώ για Ι.Χ. ως 1.000 κ.ε.
250 ευρώ για τα μεγαλύτερα Ι.Χ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γ. Χατζηθεοδοσίου, στις αρχές του χρόνου ο στόλος των ασφαλισμένων οχημάτων ανερχόταν σε 5.609.211, στις 31 Μαΐου είχε φτάσει σε 5.755.340, στο τέλος Ιουνίου σε 6.019.166 και στις 14 Ιουλίου σε 6.200.000, κάτι που σημαίνει ότι από την πρώτη διασταύρωση έτρεξαν για να ασφαλιστούν 444.660 οχήματα.

Όπως αναφέρεται και στις επιστολές που απέστειλε η ΑΑΔΕ στους κατόχους οχημάτων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις οδηγίες, τα στοιχεία του πολίτη και του οχήματος αποστέλονται στην Ελληνική Αστυνομία.

Στην περίπτωση επιτόπιου ελέγχου από την Αστυνομία, προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 250 ευρώ για μοτοσικλέτες.

Επιπλέον, αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων για 6 μήνες, ενώ αν το όχημα έχει εμπλακεί σε ατύχημα η αφαίρεση φτάνει στα 2 χρόνια.