Βενεζουέλα: οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό

 αναγνώρισαν σήμερα τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας
Ενημερώθηκε: 04/02/19 - 15:51

Η Μαδρίτη, το Λονδίνο, το Παρίσι και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναγνώρισαν σήμερα τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας μετά την εκπνοή του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου προς τον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος αρνήθηκε να προκηρύξει προεδρικές εκλογές.

«Η ισπανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας κ. Γκουαϊδό ως ασκούντα χρέη προέδρου της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε τηλεοπτικό του μήνυμα, καλώντας τον Χουάν Γκουαϊδό να προκηρύξει προεδρικές εκλογές το ταχύτερο δυνατόν, έπειτα από την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχαν απευθύνει στις 26 Ιανουαρίου οι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, προς τον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές.

Αμέσως μετά ακολούθησαν με παρόμοιες ανακοινώσεις το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία,  η Γαλλία,  η Γερμανία, η Ολλανδία, η Λιθουανία και η Λετονία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσά τους η Κολομβία και η Βραζιλία, έχουν ήδη αναγνωρίσει το Χουάν Γκουαϊδό, μετά την αυτοανακήρυξή του ως προσωρινού προέδρου στις 23 Ιανουαρίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε ως προσωρινό πρόεδρο τον Γκουαϊδό την Πέμπτη και κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ακολουθήσουν.

Η αναγνώριση του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας έρχεται λίγες ώρες μετά την απόρριψη του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου από τον Νικολάς Μαδούρο, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta.

Στο πλαίσιο αυτό, η Οτάβα οργανώνει σήμερα συνεδρίαση για την διαχείριση της κρίσης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας της Λίμα, στη οποία συμμετέχουν ο Καναδάς και δέκα χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Στην συνεδρίαση θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανόν επίσης να λάβει μέρος. Συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματισθεί μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης , περί τις 22.30 ώρα Ελλάδος.