Δημοσκόπηση Public Issue: Αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας με μεγάλη διαφορά

 
Στο 19% εκτοξεύεται η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Public Issue για τον Μάιο του 2018

Ενημερώθηκε: 17/05/18 - 19:47

Αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Public Issue.

το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πιο συγκεκριμένα,συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 39% και του Αλέξης Τσίπρα 20%, μια διαφορά που αγγίζει μετά από χρόνια ιστορικά επίπεδα ανάμεσα σε κυβερνών κόμμα και κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαφορά που έχει καταγραφεί ιστορικά, μόνο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Με βάση τη δημοσκόπηση, η ΝΔ συγκεντρώνει από 150-170 έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 48-65.

Σε σύγκριση με τον πρώτο μήνα του 2018, η εκλογική επιρροή της ΝΔ σημειώνει άνοδο (39%, +2%), προσεγγίζοντας εκ νέου το όριο του 40%. Αντιθέτως, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί (20%).

Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό του νέου δικομματισμού εκτιμάται σε 59%.

Το Κίνημα Αλλαγής σταθεροποιείται στην τρίτη θέση (11%), παρά την αισθητή υποχώρηση (-2%) που σημειώνει η εκλογική του απήχηση.

Η Ένωση Κεντρώων υπερβαίνει το κατώφλι του 3% (3,5%), παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο (+1%).

Οι μεταβολές των υπόλοιπων κομμάτων δεν επηρεάζουν σημαντικά τον υφιστάμενο κομματικό συσχετισμό.

Tέλος, τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο (Ελληνική Λύση, Εθνική Ενότητα, Μέρα 25) δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή και έτσι διαφαίνεται εξακομματική βουλή.

H ανακίνηση του Μακεδονικού ζητήματος και οι επιπτώσεις του στο ιδεολογικό πεδίο, άσκησαν κατά τα φαινόμενα αρνητική επίδραση στην εκλογική απήχηση του κυβερνώντος κόμματος. Οι εν λόγω εξελίξεις αναίρεσαν το συγκυριακό, όπως αποδείχθηκε, όφελος που άσκησε τον Δεκέμβριο στην επιρροή του η διανομή κοινωνικού μερίσματος, αλλά και κυριάρχησαν επί της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την πάταξη της διαφθοράς (σκάνδαλο Novartis).

Δείτε τα διαγράμματα:

"

"
"
"
"