Δεν πιστώθηκε ακόμα το «υπόλοιπο καταβλητέο» σε όλες τις μειωμένες συντάξεις Φεβρουαρίου 2019

 
Δεν πιστώθηκε ακόμα το «υπόλοιπο καταβλητέο» σε όλες τις μειωμένες συντάξεις Φεβρουαρίου 2019

Ενημερώθηκε: 26/01/19 - 15:12

Στην επίσπευση της καταβολής των συντάξεων του Φλεβάρη 2019 προχώρησε η κυβέρνηση επειδή οι συντάξεις του Γενάρη 2019 «προκειμένου να μην υπάρχει μεγάλη χρονική απόσταση σε σχέση με τις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου 2019 που προπληρώθηκαν στις 19 και 21 Δεκεμβρίου 2018», όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Έτσι την Παρασκευή, 25/1/2019, καταβλήθηκαν (αντί της 30ής Ιανουαρίου 2019) οι κύριες συντάξεις του μηνός Φεβρουαρίου στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ που προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ, το Δημόσιο και λοιπούς φορείς. Επίσης έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, 28/1/2019, η καταβολή (αντί της 1ης Φεβρουαρίου 2019) των συντάξεων του μηνός Φεβρουαρίου στους συνταξιούχους μη μισθωτούς του ΕΦΚΑ, που προέρχονται από τον πρώην ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.

Όμως 16.553 συνταξιούχοι που πιστώθηκαν οι λογαριασμοί τους την Παρασκευή, 25/1/2019, διαπίστωσαν ότι οι συντάξεις τους ήταν μειωμένες σε ποσοστό που ξεπερνούσε και το 35%.

Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε (25/1/2019) «ότι εντός της ημέρας, πιστώνεται το υπόλοιπο καταβλητέο ποσό που παρουσιάστηκε μειωμένο σε λογαριασμούς μερίδας συνταξιούχων, λόγω τεχνικού προβλήματος στο αρχείο πληρωμών». Και πρόσθετε: «Το εν λόγω πρόβλημα προέκυψε σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό συντάξεων (16.553 περιπτώσεις επί συνόλου 2.748.004), λόγω της επίσπευσης της καταβολής των συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου και αποκαταστάθηκε άμεσα».

«Όποιος βιάζεται σκοντάφτει» ή συμβαίνουν χειρότερα;

Όμως μέχρι πριν λίγες ώρες υπήρχαν συνταξιούχοι που διαπίστωσαν πως δεν πιστώθηκε ο λογαριασμός τους με το «υπόλοιπο καταβλητέο», το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει μέχρι και τα 480 €.

Τι συμβαίνει λοιπόν και δεν πιστώθηκαν οι λογαριασμοί;

Ισχύει η λαϊκή παροιμία «όποιος βιάζεται σκοντάφτει» -όπως την έπαθε η κυβέρνηση με την προεκλογική γαλαντομία της;

Ή μήπως υπάρχει εν εξελίξει κάποια εφαρμογή στα πλαίσια των γενικότερων αναμορφώσεων στις συντάξεις; Δηλαδή μήπως πρόκειται για εκδήλωση κάποιας παρενέργειας απ’ τον επανυπολογισμό των συντάξεων που τριχοτομεί τις παλιές συντάξεις και διχοτομεί τις συντάξεις μετά την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 του ψαλιδοχέρη πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου;

Με βάση το νόμο 4387/2016 οι παλιές συντάξεις θα απαρτίζονται από την Εθνική Σύνταξη, την Ανταποδοτική Σύνταξη και την Προσωπική Διαφορά. Ενώ οι συντάξεις που εκδίδονται μετά από το νόμο Κατρούγκαλου θα έχουν μόνο την Εθνική και την Ανταποδοτική Σύνταξη.

Αν και δεν έχουν εκδοθεί ενημερωτικά σημειώματα για τις συντάξεις του Γενάρη 2019, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μία παλιά, λόγου χάρη, σύνταξη 1.114 € του ΙΚΑ θα επιμεριστεί ως εξής: Εθνική Σύνταξη (ΕΣ) 384 €. Ανταποδοτική Σύνταξη (ΑΣ) 545 € και Προσωπική Διαφορά (ΠΔ)185 €.

Σύνταξη λοιπόν με την κλασική έννοια λογίζεται η ΑΣ των 545 €. Η ΕΣ και η ΠΔ έχουν επιδοματικό χαρακτήρα και μπορούν να καταργηθούν, όπως συνέβη το ΕΚΑΣ.

Όπως έγραψε η η Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» (14.1.2019) η διαδικασία του επανυπολογισμού των συντάξεων σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΤΕΒΕ «έγινε σε λάθος βάση» και ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά, που κυμαίνονται από 140 ως 340 ευρώ το μήνα!

Δημιουργούνται δηλαδή σοβαρές υπόνοιες μήπως το «τεχνικό πρόβλημα» που επικαλείται ο ΕΦΚΑ έχει σχέση με αυτούς τους επανυπολογισμούς.

Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν τη δημοσιότητα, εκκρεμεί ακόμα η έκδοση 400.000 συντάξεων που έχουν διαδοχική ασφάλιση, και στις οποίες απονέμων ή συμμετέχων οργανισμός είναι ο ΟΑΕΕ.

Επίσης σοβαρό πρόβλημα στον επανυπολογισμό των συντάξεων –που φτάνει μέχρι και την αδυναμία επανυπολογισμού- υπάρχει στους συνταξιούχους που ασφάλιση ασφάλιση στο εξωτερικό.

Μάλιστα η Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων έστειλε (26/1/2019) έστειλε προς το υπουργείο Εργασίας, τον ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΕ υπόμνημα, στο οποίο μεταξύ των άλλων επισημαίνει: «Η Ένωσή μας, γίνεται παραλήπτης πολλών περιπτώσεων ασφαλισμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την έκδοση σύνταξης στην περίπτωση που έχουν και χρόνους εξωτερικού».

Σύμφωνα με το υπόμνημα: «Ασφαλισμένοι, αν και έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης, ένα – δύο και τρία χρόνια, δεν τους έχει εκδοθεί η σύνταξη, καθόσον δεν έχει εξειδικευτεί ο τρόπος υπολογισμού για το χρόνο εξωτερικού τόσο για την εθνική σύνταξη όσο για την ανταποδοτική (δεν υπάρχει ούτε μηχανογραφική εφαρμογή) και αυτό παρά το γεγονός ότι ο ν.4387/2016 έχει ψηφιστεί από το 2016. Στις περιπτώσεις δε αυτές δεν δίνεται ούτε προσωρινή σύνταξη με αποτέλεσμα ασφαλισμένοι να μην έχουν κανένα πόρο διαβίωσης από την κατάθεση της αίτησής τους μέχρι και σήμερα»

Και το υπόμνημα καταλήγει: «Σας καλούμε να μεριμνήσετε άμεσα για τη λύση του παραπάνω προβλήματος, το οποίο αφορά χιλιάδες συνταξιούχους και οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης».

Το τρίτο σοβαρό ερώτημα που δημιουργεί η περικοπή ένεκα του «τεχνικού προβλήματος» είναι μήπως δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για την καταβολή των συντάξεων. Και για να καλυφθεί η αδυναμία η κυβέρνηση προχώρησε στην αυθαίρετη περικοπή ενός τμήματος συντάξεων, μέχρι να εξευρεθούν τα σχετικά κονδύλια.

Εαν είναι απλώς ένα τεχνικό πρόβλημα θα επιβεβαιωθεί τη Δευτέρα, 28/1/2019, με την πίστωση των συντάξεων στους λογαριασμούς των 945.000 συνταξιούχων του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ. Ενδιαφέρον θα έχει και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων των περίπου 1.227.000 επικουρικών συντάξεων που θα γίνει στις 4/2/2019.

Πηγή: atexnos.gr