Δίκη Άλκη Καμπανού: «Αυτοί μας επιτέθηκαν πρώτοι με το κράνος» είπε ο τέταρτος κατηγορούμενος

 
«Αυτοί ξεκίνησαν την συμπλοκή, μας επιτέθηκαν με το κράνος», υποστήριξε στην απολογία του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, ο τέταρτος κατηγορούμενος στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και την επίθεση στους δύο φίλους του.  Ο 21χρονος αλβανικής καταγωγής έδωσε τη δική του εκδοχή για τη δολοφονική επίθεση με οπαδικά κίνητρα τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στη Χαριλάου.   Ξεκινώντας την απολογία του ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του 19χρονου φοιτητή και ζήτησε από το δ

Ενημερώθηκε: 04/05/23 - 16:57

«Αυτοί ξεκίνησαν την συμπλοκή, μας επιτέθηκαν με το κράνος», υποστήριξε στην απολογία του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, ο τέταρτος κατηγορούμενος στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και την επίθεση στους δύο φίλους του.

Ο 21χρονος αλβανικής καταγωγής έδωσε τη δική του εκδοχή για τη δολοφονική επίθεση με οπαδικά κίνητρα τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στη Χαριλάου.

Ξεκινώντας την απολογία του ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του 19χρονου φοιτητή και ζήτησε από το δικαστήριο να λάβει υπόψιν του ποιον άνθρωπο έχει απέναντί του.

«Πρέπει να ζητήσω μια ειλικρινή και ταπεινή συγγνώμη στην οικογένεια του Άλκη. Θέλω να καταλάβατε ποιον έχετε απέναντι σας. Προέρχομαι από μια οικογένεια που με μεγάλωσε σωστά, δεν έλειψε τίποτα σε εμένα και τον αδελφό μου και πάντα μας στήριζαν. Οι γονείς μου ήρθαν από την Αλβανία πριν 25 χρόνια και από τότε δουλεύουν. Έχω πρότυπο τον πατέρα μου και ήθελα να ακολουθήσω το επάγγελμά του, να ασχοληθώ με τα αυτοκίνητα», είπε.

Ο 21χρονος υποστήριξε ότι εκείνο το βράδυ αποφάσισαν να φύγουν από τον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ και να κατευθυνθούν με τα τρία αυτοκίνητα στην περιοχή της Χαριλάου προκειμένου να εντοπίσουν οπαδούς του Άρη. «Η απόφαση πάρθηκε από όλους να κάνουμε δύο - τρεις γύρες στη Χαριλάου για να μαλώσουμε. Δεν ήξερα τι θα γίνει, ήταν το πρώτο μου συμβάν. Είχαν κυνηγήσει άλλους οπαδούς της δικής μας ομάδας», ανέφερε, σημειώνοντας πως είχε πάρει μαζί του έναν πυρσό, τον οποίο όμως δεν χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

«Εγώ απλά ακολούθησα. Δεν πήγα με το ζόρι, όπως και κανένας άλλος. Δεν είχα ξανά πάει σε κάποιο συμβάν, δεν ήξερα τι θα αντιμετωπίσω (..) Ξεκινήσαμε, κάναμε δύο - τρεις γύρες μέχρι που στρίψαμε στην οδό Πλαστήρα και από μακριά είδαμε κάποια άτομα στην πολυκατοικία. Ήταν ομάδα νεαρών, μαυροντυμένοι. Δεν είδαμε καν πόσοι ήταν και είπαμε να τους κάνουμε μια ερώτηση. Φτάσαμε κοντά και κάποιος από εμάς, μάλιστα, είπε ότι δεν είναι οπαδοί του Άρη. Έφτασαν σχεδόν ταυτόχρονα και τα τρία άτομα από το τελευταίο αυτοκίνητο, μαζί με εμάς τους τρεις που κατεβήκαμε από το πρώτο. Ο δεύτερος κατηγορούμενος τους ρώτησε "τι ομάδα είστε" και απάντησαν επιθετικά ''Άρης ρε που…νες''», κατέθεσε ο 21χρονος.

«Αυτοί ξεκίνησαν τη συμπλοκή»

Στη συνέχεια υποστήριξε πως ένας από τους πέντε φίλους του Άλκη Καμπανού ήταν εκείνος που τους επιτέθηκε πρώτος. «Όλοι ήταν όρθιοι, μας είχανε δει πριν κάνουμε την ερώτηση, μάλλον κατάλαβαν ότι είμαστε οπαδοί του ΠΑΟΚ. Αυτοί ξεκίνησαν την συμπλοκή, χτύπησαν με το κράνος τον δεύτερο κατηγορούμενο μόλις μπήκε μέσα», είπε.

Ο κατηγορούμενος τόνισε ότι είδε συνολικά τρία χτυπήματα στο αιματηρό επεισόδιο, με την συγκεκριμένη σειρά: Το χτύπημα με το κράνος από τον φίλο του Άλκη στον πρώτο κατηγορούμενου, τον δέκατο κατηγορούμενο να χτυπά με το δρεπάνι τον φίλο του Άλκη και τον πρώτο κατηγορούμενο να μαχαιρώνει τον φίλο του 19χρονου χαμηλά στο πόδι.

«Εκείνη την ώρα πήδηξε ο ένας και τον κυνήγησα. Ήθελα να απομακρυνθώ γιατί είδα τα όπλα. Ήταν εύσωμο παιδί, μπορούσα να τον πιάσω αλλά δε το έκανα. Μόλις έφτασα στο κατάστημα εστίασης είδα κάποιους να έρχονται απειλητικά. Γύρισα το σώμα μου πίσω. Ήθελα να μπω στο αμάξι, πλησίασα στα σκαλιά και φώναξα πάμε να φύγουμε», ανέφερε.

«Είδα τον Άλκη Καμπανό χτυπημένο και με αίματα»

Ο 21χρονος είπε πως γυρνώντας στο σημείο της επίθεσης επί της οδού Θ. Γαζή, αντίκρισε τον Άλκη Καμπανό τραυματισμένο, ενώ υπήρχε μεγάλη ποσότητα αίματος και σοκαρίστηκε. «Αναρωτήθηκα πού βρίσκομαι, τι έγινε. Φώναξα τον πρώτο κατηγορούμενο αλλά μάλλον δε με άκουσε και γύρισα πίσω. Τους άφησα πάνω και τους βρήκα όλους κάτω. Είδα πολλά αίματα. Είδα το παιδί και φοβήθηκα, πρώτη φορά αντιμετώπιζα τέτοια κατάσταση, φοβήθηκα», σημείωσε.

Σχετικά με το βίντεο από τη στιγμή της δολοφονικής επίθεσης, στο οποίο αποτυπώνεται η στιγμή που βάζει κάτι στην τσέπη του μπουφάν του, υποστήριξε στο δικαστήριο πως ήταν το κινητό του τηλέφωνο καθώς τον καλούσε διαρκώς η μητέρα του επειδή είχε καθυστερήσει να επιστρέψει στο σπίτι και ανησυχούσε.

«Γύρισα σπίτι μου τρομαγμένος και μπήκα αμέσως στο δωμάτιο μου, δε μίλησα στη μητέρα μου. Έμαθα στις 3 το πρωί από το ίντερνετ τι έγινε. Μου κόπηκαν τα πόδια, δεν είχα το θάρρος να πω στον πατέρα μου ότι βρέθηκα σε τέτοιο συμβάν. Είχαμε πάντα άριστες σχέσεις και με βοηθούσε σε όλα, αλλά δεν είχα το θάρρος να το πω. Την επόμενη ημέρα μίλησα με τον τρίτο κατηγορούμενο, ήταν στενοχωρημένος. Του έλεγα "πώς κατέληξε έτσι", δεν μπορούσα να το πιστέψω. Την επόμενη μέρα φύγαμε για Αλβανία για προγραμματισμένο ταξίδι. Δεν είχα το θάρρος να το πω στους γονείς μου, τους έλεγα ότι χώρισα με την κοπέλα μου γιατί με έβλεπαν στενοχωρημένο. Μέχρι που φτάσαμε στην Αλβανία και τους τα είπα. Ο πατέρας μου με συμβούλεψε να παραδοθώ, αυτό ήθελα και εγώ. Μιλήσαμε με δικηγόρο και μετά από μέρες παραδόθηκα στις αλβανικής Αρχές και εκεί με άφησαν ελεύθερο. Από μόνος μου πήγα σύνορα και παραδόθηκα. Ήξερα ότι προφυλακίστηκαν οι υπόλοιποι, ήξερα τι θα αντιμετωπίσω. Ήθελα να έρθω εδώ για να καταλάβετε τη δική μου συμμετοχή στο συμβάν», υπογράμμισε στην απολογία του.

«Είπαμε να πάμε μία βόλτα, να μαλώσουμε με οπαδούς του Άρη» είπε ο 3ος κατηγορούμενος

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη για την παρουσία μου στο συμβάν. Εκείνη τη μέρα έκλεισε το σπίτι του 'Αλκη αλλά ταυτόχρονα έκλεισε και το δικό μας» ανέφερε ο 3ος από τους 12 κατηγορούμενους, με την απολογία του οποίου συνεχίζεται για 28η μέρα, στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκη, η δίκη για τη δολοφονία του 'Αλκη Καμπανού.

Αναιρώντας πολλά από όσα είχε πει στην απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας, κυρίως σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των συγκατηγορουμένων του στο φονικό επεισόδιο, ο 22χρονος αρνήθηκε ότι ήρθε σε σωματική επαφή με το 19χρονο θύμα, περιορίζονταν τη δική του συμμετοχή στο κυνηγητό που εξαπέλυσε εναντίον φίλου του 'Αλκη. Αρνήθηκε δε, ότι κρατούσε σφυρί υποστηρίζοντας ότι το άφησε στο αυτοκίνητο καθώς έφτασε η πομπή των τριών οχημάτων στο σημείο της επίθεσης, στην Χαριλάου.

Ξεκινώντας την απολογία του στάθηκε στο ποιους από τους συγκατηγορουμένους του γνώριζε πριν από το περιστατικό αλλά και για την παρουσία του στο σύνδεσμο του ΠΑΟΚ και το γήπεδο. Ξετυλίγοντας το κουβάρι των γεγονότων τη μοιραία νύχτα στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2022, ο κατηγορούμενος ανέφερε: «Στο σύνδεσμο, ήρθε ένα παιδί και μας ενημέρωσε για ένα οπαδικό συμβάν στο Ωραιόκαστρο.

Είπε ότι "οπαδοί του 'Αρη κυνήγησαν οπαδούς του ΠΑΟΚ". Είπαμε να πάμε μια βόλτα στη Χαριλάου. Να πάμε να κυνηγήσουμε, να μαλώσουμε με τους οπαδούς του 'Αρη. Δεν πήρε κάποιος την απόφαση. Ο καθένας με τη δική του συναίνεση πήγε. Εγώ είχα πάρει ένα σφυρί μαζί μου, από εργαλειοθήκη στο σύνδεσμο. Έτσι επιπόλαια το αποφάσισα. Ο 4ος κατηγορούμενος είχε έναν πυρσό. Όταν φτάσαμε στην Πλαστήρα, στη συμβολή με τη Γαζή, αντιληφθήκαμε στα σκαλιά κάποια άτομα».

Το δρεπάνι, το στυλιάρι, ο 'Αλκης

«Πήγαμε πρώτοι εγώ, ο 4ος και ο 2ος. Έγινε η ερώτηση "τι ομάδα είστε". Ο 2ος ήταν μπροστά, εγώ και ο 4ος πιο πίσω. Λίγο πριν την είσοδο, πήραμε την απάντηση. Όταν μπήκαμε από καγκελόπορτα, στην είσοδο της οικοδομής, ανέβηκε ο 2ος στα σκαλάκια και ένα παιδί τον χτύπησε με το κράνος. Μετά έβγαλε το αντικείμενο που είχε. Δεν το πρόσεξα πώς ήταν. Το χρησιμοποίησε. Μετά ήρθαν τρία άτομα από το τρίτο αυτοκίνητο. Ο 9ος, ο 10ος και ο 11ος. Ο 10ος ανέβηκε στα σκαλιά. Μετά πέρασε ανάμεσά μας ο Τ. και τον κυνήγησα. Μετά έστρεψε το σώμα μου προς την οδό Γαζή. Υπήρχαν κάποια άτομα εκεί, αλλά δεν είχα αντιληφθεί ποιοι ήταν. Τα δύο παιδιά που ήρθαν από το δεύτερο όχημα, δεν αντιλήφθηκα να κρατούν κάτι στα χέρια τους. Από αντικείμενα, μόνο το δρεπάνι είχα δει και το στυλιάρι το οποίο δεν είδα να χρησιμοποιείται. Μόνο το δρεπάνι είδα που χτύπησε ένα παιδί, τον Δ.Κ όταν πήγε να φύγει από αριστερά, προς Γαζή. Εγώ παρακολουθούσα τι γίνεται στην είσοδο».

Όσον αφορά τον 'Αλκη, ο κατηγορούμενος επισήμανε τα εξής: «Δεν τον θυμάμαι, ούτε το πρόσωπό του, ούτε τίποτα. Τον είδα μόνο να είναι ξαπλωμένος, με το κεφάλι προς τη Γαζή και τα πόδια προς την Πλαστήρα. Δίπλα από ένα λευκό βαν. Υπήρχαν άτομα γύρω του, αλλά δεν αντιλήφθηκα κάποια κίνηση. Ακούγονταν φωνές γενικά. Δεν θυμάμαι να άκουσα τον 'Αλκη να φωνάζει».

Εισαγγελέας: «'Αλλα είπατε στην ανάκριση»

Όταν η εισαγγελέας της έδρας του είπε: «άλλα είπατε στην ανάκριση», ο 22χρονος κατηγορούμενος απάντησε ότι είπε κάποια πράγματα που δεν ισχύουν. «Εκείνες τις μέρες δεν είχα καθαρό μυαλό, υπήρχε σύγχυση, φόβος, κοιτούσα πώς να προστατεύσω τον εαυτό μου» σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτά που λέει σήμερα είναι όσα είδε με τα μάτια του.

Ερωτηθείς για όσα είχε πει στην ανακρίτρια ο 1ος κατηγορούμενος ότι τον είδε δηλαδή να χτυπάει με σφυρί, ο 22χρονος απάντησε «μπορεί να έκανε λάθος στην κατάθεσή του».

Ο ίδιος, όπως ανέφερε, πληροφορήθηκε για τον θάνατο του 'Αλκη το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου. «Όταν το έμαθα μού κόπηκαν τα πόδια, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Μίλησα μόνο με τον 4ο κατηγορούμενο, ήταν ταραγμένος. Είπαμε ότι δεν μπορεί να συνέβη αυτό το πράγμα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Σαφώς στενοχωρήθηκα, ήθελα να πάρω χρόνο να το αντιληφθώ, να βρω έναν δικηγόρο, να το πω στους γονείς. Και μετά να παραδοθώ».

Το δικαστήριο διέκοψε και στη συνέχεια αναμένεται να πάρει τη «σκυτάλη» ο 4ος κατηγορούμενος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ