Έλενα Κουντουρά στην Ευρωβουλή: "Ντροπή οι εικόνες πολιτών που στοιβάζονται σε ΜΜΜ"

Έλενα Κουντουρά στην Ευρωβουλή: "Ντροπή οι εικόνες πολιτών που στοιβάζονται σε ΜΜΜ"
Ενημερώθηκε: 24/09/20 - 19:57

Σε μία καυστική και επικριτική παρέμβαση για την ασφάλεια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, προέβη η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Έλενα Κουντουρά. Η τοποθέτησή της έγινε, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της μελέτης της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN με θέμα "COVID-19 και αστική κινητικότητα - Προκλήσεις και Προοπτικές".

Η κυρία Κουντουρά ανέφερε μία πολύ σημαντική διάσταση που παρέλειψε η μελέτη, τονίζοντας ότι τα μέσα μεταφοράς δεν είναι απλώς η ραχοκοκαλιά των μετακινήσεων, ειδικά στο πλαίσιο της πράσινης συμφωνίας. Η κ. Κουντουρά τόνισε ότι τα ΜΜΕ "αποτελούν μονόδρομο για τις ανάγκες των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων". Όσα κίνητρα και να δοθούν για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλων εναλλακτικών μέσων μεταφοράς, για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα παραμένουν απαγορευτικά, για οικονομικούς λόγους.

Η Ευρωβουλευτής, έκανε κριτική στην μελέτη, αναφέροντας ότι δεν λαμβάνει πλήρως ούτε την κοινωνική διάσταση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ούτε και τη χρήση τους στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

"Οι εικόνες πολιτών που στοιβάζονται σε μέσα μαζικής μεταφοράς εν μέσω της πανδημίας είναι ντροπή και υγειονομική βόμβα. Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης να σταματήσουν αυτές οι εικόνες όσο διαρκεί η κρίση της πανδημίας. Οι ασφαλείς μετακινήσεις είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και όχι μόνο των προνομιούχων", δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν για ένα πιο ευέλικτο και βιώσιμο σύστημα αστικών μεταφορών και τόνισε ότι απαιτούνται  μεγάλες επενδύσεις στα παραδοσιακά μέσα μαζικής μεταφοράς. Έκανε λόγο για περισσότερα δρομολόγια, μικρότερες πληρότητες, περισσότερους συρμούς, και πλήρης τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Έκλεισε την ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητώντας από τους εμπειρογνώμονες να καταθέσουν ευρωπαϊκές προτάσεις για το πώς μπορούν να ενισχυθούν τα μέσα μεταφοράς, έτσι ώστε να γίνουν ασφαλή για τους πολίτες που δεν έχουν άλλη εναλλακτική και ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, έως τη λήξη της πανδημίας.

Ακολουθεί η ομιλία της Έλενας Κουντουρά:

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ