Γεύμα σε 250 άτομα παρέθεσε η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου (ΒΙΝΤΕΟ)

 
γευμα

Πηγή Φωτογραφίας: (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ενημερώθηκε: 16/01/23 - 20:28

Στο Ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» συγκεντρώθηκαν μετά την ταφή του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι, οι προσκεκλημένοι στο γεύμα που παραθέτει η οικογένειά του.

Περίπου 200 με 250 άτομα βρίσκονται στη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου, στην οποία έχουν ήδη στολιστεί τα τραπέζια και έχει ετοιμαστεί ο μπουφές για το γεύμα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το protothema.gr.

Παράλληλα, στο ξενοδοχείο κατέφτασαν λίγο μετά τις 5 η οικογένεια του Κωνσταντίνου και οι προσκεκλημένοι για το γεύμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες,  το δείπνο θα περιλαμβάνει θαλασσινά, όπως καραβίδες, γαρίδες, σφυρίδα, καλαμάρια.

Νωρίτερα στους ώμους των τριών γιων και των εγγονών του οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία κοντά στους τάφους των γονιών και των άλλων προγόνων του, στο Τατόι, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Προηγήθηκε τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως, στο σύμπλεγμα των βασιλικών τάφων στο οποίο χοροστάτησε, όπως και στην εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στο ναό μπήκαν μέσα τα μέλη της στενής οικογένειας του Κωνσταντίνου, η Αννα Μαρία, τα παιδιά, τα εγγονια, οι αδελφές του Ειρήνη και Σοφία, μαζί με τον σύζυγό της Χουάν Κάρλος, αλλά και τα τρία της παιδιά- τον βασιλιά της Ισπανίας, Φίλιππο και τις κόρες της.

Παρά την αρχική απόφαση της οικογένειας να μην επιτραπεί στους πολίτες να μπουν στο χώρο του Τατοϊου, τελικά επετράπη στους συγκεντρωμένους, να μπουν πεζή, μετά την ταφή. Τρεις στιγμές χαρακτηρίστηκαν από ιδιαίτερα συγκίνηση στη διάρκεια της πολύωρης τελετής έως την ταφή: Όταν μπήκε στη Μητρόπολη η Αννα Μαρία και στάθηκε μπροστά στο φέρετρο του επί έξι δεκαετίες συντρόφου της ζωής της, στον επικήδειο του πρωτότοκου γιου τους, Παύλου, αλλά και την ώρα που παιδιά και εγγόνια σήκωσαν το φέρετρο στους ώμους τους. Ξεχωριστό όμως, ήταν και το στεφάνι με το οποίο αποχαιρέτισε τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο η Αννα Μαρία: Ηταν φτιαγμένο από μιγκέ, τα ίδια λευκά λουλουδάκια από τα οποία ήταν φτιαγμένη και η νυφική της ανθοδέσμη.

Πλήθος κόσμου όμως, είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί έξω από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης, όπου μεταφέρθηκε στις έξι το πρωί η σορός του τέως βασιλιά. Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την Ελληνική Σημαία, ενώ οι πολίτες που θέλησαν να αποχαιρετίσουν τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο ήταν περισσότεροι από όσους είχε εκτιμήσει η αστυνομία, με αποτέλεσμα να δοθεί μικρή παράταση στον χρόνο παραμονής της σορού στον Αγιο Ελευθέριο.

Μεταξύ εκείνων που πήγαν στο παρεκκλήσι ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του Γεωργία, ενώ στην κηδεία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αλλά και η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ευρωβουλευτής της ΝΔ και αναδεξιμιά του εκλιπόντος.

Γεύμα σε 250 άτομα παρέθεσε η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου-11

Οι καλεσμένοι

Η σορός μεταφέθηκε στο ναό της Μητρόπολης λίγα λεπτά αφότου έφτασαν εκεί οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Οι Νικόλαος και Φίλιππος πήραν τις θέσεις τους εντός του ναού, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός τους Παύλος υποδεχόταν τους υψηλούς προσκεκλημένους, βασιλείς, διαδόχους και μέλη έντεκα βασιλικών οίκων από την Ευρώπη. Ανάμεσά τους, ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος που συνόδευσε την βασιλομήτωρα Σοφία, ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας, τα βασιλιά ζεύγη της Ολλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας, του Βελγίου, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο πρίγκιπας- διάδοχος Χάακον της Νορβηγίας με τη σύζυγό του πριγκίπισσα Μέτε Μάριτ. Η πριγκίπισσα Αννα της Μ. Βρετανίας εκπροσώπησε τη βρετανική βασιλική οικογένεια.

Μεταξύ των καλεσμένων Ελληνες εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής. Λίγο πριν από την έναρξη της νεκρώσιμης ακολουθίας και αφού οι καλεσμένοι είχαν πάρει τις θέσεις τους σύμφωνα με το πρωτόκολλο, στη Μητρόπολη έφτασαν οι νύφες του τέως βασιλιά Τατιάνα Μπλάτνικ και Νίνα Φλορ μαζί με τη μικρότερη κόρη της οικογένειας, τη Θεοδώρα. Ακολούθησε η μεγαλύτερη κόρη, Αλεξία με τον σύζυγό της Ισπανό αρχιτέκτονα Κάρλος Μοράλες- Κουιντάνα και τα παιδιά τους, ενώ τελευταία έφτασε η Αννα Μαρία, συνοδευόμενη από τη νύφη της, σύζυγο του πρωτότοκου γιου της Παύλου, τη Μαρί Σαντάλ. Νωρίτερα είχαν φτάσει τα παιδιά του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ.

Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Πικραμμένο και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ιδιαίτερα θερμός ήταν ο χαιρετισμός ανάμεσα στον Παύλο και τον (εξάδελφό του) βασιλιά της Ισπανίας, Φίλιππο, ενώ θερμή υποδοχή επιφύλαξε το συγκεντρωμένο πλήθος στη Μητρόπολη και στην Άννα Μαρία.

Ο επικήδειος από τον Παύλο

Η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου δεν έκρυψε τη συγκίνησή της, ακούγοντας τον επικήδειο του γιου της, Παύλου, που μεταξύ άλλων, είπε: «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάντα μέσα στην καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε οικογένεια που χάνει ό,τι πολύτιμο έχει κάποιος στη ζωή του. Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου, τον αείμνηστο βασιλέα Παύλο, τον παππού μου. Τήρησες όμως την παρακαταθήκη του. Δόξασες τη χώρα με το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Έδωσες τιμή στην πατρίδα μας. Ήταν μια μάχη του νου. Ήταν μια δύσκολη εποχή, πατέρα, όταν ανέβηκες στον θρόνο. Σκληρότατες συγκρούσεις. Πάθη αβυσσαλέα. Και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος για αναζητήσεις τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών. Οι προσπάθειές σου απέτυχαν. Όμως δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις η αιτία μιας νέας αιματοχυσίας. Πάντα πιστός στην παρακαταθήκη του πατέρα σου, δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού».

Μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας στην οποία χοροστάτησαν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι δώδεκα συνοδικοί ιεράρχες ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή προς το Τατόι. Εκεί είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται πολίτες που ήθελαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον τέως βασιλιά, στους οποίους μετά την ταφή επετράπη τελικά να μπουν πεζή στο χώρο των βασιλικών τάφων.

Η τέως βασιλική οικογένεια μπήκε στο ναό της Αναστάσεως όπου η Αννα Μαρία και τα παιδιά τους σκέπασαν με τον οικογενειακό θυρεό το φέρετρο και έβαλαν προσεκτικά τα παράσημα και το ολυμπιακό μετάλειο του εκλιπόντος. Ακολούθως έγινε τρισάγιο και η τελετή ολοκληρώθηκε με την ταφή. Καταφανώς συγκινημένος ήταν ο γιος του εκλιπόντος Νικόλαος, που μαζί με τα αδέλφια του Παύλο και Φίλιππο και τα μεγαλύτερα ανίψια του σήκωσαν στους ώμους τους το φέρετρο με τον πατέρα τους, έως το σημείο της αιώνιας ανάπαυσής του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ