Η «έκρηξης κρουσμάτων μεταθέτει για τουλάχιστον μία εβδομάδα την άρση του lockdown

Η «έκρηξης κρουσμάτων μεταθέτει για τουλάχιστον μία εβδομάδα την άρση του lockdown
Ενημερώθηκε: 24/02/21 - 07:39

Αναπόφευκτη καθιστούν τη χρονική μετατόπιση κατά μία βδομάδα τη διάρκεια του Lockdown οι χτεσινοί αριθμοί κρουσμάτων και διασωληνώσεων. Αυτό που έχουμε ζήσει περίπου ένα μήνα θα παραταθεί για τουλάχιστον έως τις 7/3. Θα ισχύσουν και το κλειστό λιανεμπόριο και τα κλειστά σχολεία αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 21.00 τις καθημερινές, στις 18.00 τα σαββατοκύριακα. 

Η «επαναφορά» του επιδημιολογικού φορτίου πάνω από τα 2.000 κρούσματα προκαλεί έντονη ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνηση, αναβάλλοντας τη συζήτηση για την άρση του lockdown. Χτες καταγράφηκαν μια σειρά αρνητικά ρεκόρ στους δείκτες εξέλιξης της πανδημίας:

Καταγράφηκε αριθμός-ρεκόρ νέων κρουσμάτων στην Αττική, με 1.047 νέες μολύνσεις. Πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας που στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας είχαμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Παράλληλα, για πρώτη φορά από τις 2 Δεκεμβρίου 2020 ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ξεπέρασε ξανά τις 2.000, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων συνιστά την χειρότερη επίδοση των τελευταίων 45 ημερών.

Από τα 1.047 νέα κρούσματα κορωνοϊού της Αττικής, τα 285 να εντοπίζονται στον δήμο Αθηναίων και τους όμορους δήμους του κεντρικού τομέα Αθηνών και τα 259 στον Πειραιά. Στον δυτικό τομέα Αθηνών καταγράφηκαν 140 νέες μολύνσεις και στον νότιο τομέα Αθηνών 100 περιστατικά. Εκτός από την Αττική, σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη (205) και στην Αχαϊα (121). 

Αν η αυξητική τάση των κρουσμάτων συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιον πως μετατίθεται κατά τουλάχιστον δύο εβδομάδες ο χρονικός ορίζοντας για τη συζήτηση της άρσης του lockkdown. Το ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση αρχικά και στη συνέχεια η μείωση των κρουσμάτων - τα οποία αποτυπώνονται με μερικές ημέρες καθυστέρηση και στο σύστημα υγείας, στις απλές κλίνες αρχικά και στη συνέχεια στις ΜΕΘ. Στην παρούσα φάση όλα είναι μετέωρα. Το όριο για τη σταδιακή άρση του lockdown είναι τα 1.000 κρούσματα.

Καθώς οι διακυμάνσεις στα τεστ και στα κρούσματα είναι μεγάλες, οι ειδικοί βασίζονται περισσότερο στα άτεγκτα στοιχεία για τις νοσηλείες, τις εισαγωγές σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ Covid. Οι νέες εισαγωγές χθες ήταν 304, με τις 170 να γίνονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.

Συνολικά χθες οι νοσηλευόμενοι ήταν σε όλη τη χώρα 2.544, με τους 1.894 να είναι σε απλές κλίνες και τους 650 σε Μονάδες.

Παράλληλα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε στους 357, από 346 που ήταν τη Δευτέρα και 326 την Κυριακή. Μέσα σε δύο 24ωρα καταγράφηκε αύξηση στους διασωληνωμένους κατά 10%.

Στο μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά και τις συρροές σε ιδιωτικές κλινικές και έναν οίκο ευγηρίας. Σε ιδιωτική κλινική στον Πειραιά επιβεβαιώθηκαν δεκάδες κρούσματα – τουλάχιστον 70 περιστατικά σε ασθενείς και εργαζόμενους. Τουλάχιστον δέκα ασθενείς κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν για νοσηλεία σε κλινικές Covid των νοσοκομείων αναφοράς. Η συρροή στην ιδιωτική κλινική έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την περασμένη εβδομάδα. Συρροή κρουσμάτων σε ασθενείς καταγράφηκε και στο θεραπευτήριο Αθηνών στην Κυψέλη, όπως επίσης και σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Γέρακα, όπου έχουν εντοπιστεί θετικοί στην Covid-19 τουλάχιστον επτά από το σύνολο των 42 φιλοξενούμενων.