Το ιστορικό σήμα του Α/ΓΕΝ την νύχτα των Ιμίων

Το ιστορικό σήμα του Α/ΓΕΝ την νύχτα των Ιμίων
Το ιστορικό σήμα του τότε Α/ΓΕΝ Γιάννη Στάγκα προς τα πληρώματα των πλοίων του Στόλου που βρίσκονταν στο Αιγαίο έτοιμα να πολεμήσουν τη νύχτα των Ιμίων
Ενημερώθηκε: 30/01/17 - 03:37

Τα Ίμια σημάδεψαν την πορεία της χώρας,την ιστορία της . Μόνο οι πολιτικοί της εποχής σφύριξαν αδιάφορα,είπαν ευχαριστώ όπου ένοιωθαν ότι έπρεπε να πουν για να βγουν από τη δύσκολη θέσηκαι μετά άρχισαν να μας "ταϊζουν" με το "όραμα" της ΟΝΕ και τη...φούσκα του Χρηματιστηρίου.

Η νύχτα των Ιμίων σημάδεψε και ανθρώπινες ζωές.Όχι μόνο των οικογενειών των τριών αξιωματικών που χάθηκαν με το ελικόπτερο. Οι πρωταγωνιστές στρατιωτικοί εκείνης της νύχτας ήταν πολλοί. Ένας απ΄ αυτούς μέσω μιας μικρής ανάρτησης του στο facebook μας αποκαλύπτει μερικές άγνωστες αλλά σημαντικές στιγμές εκείνης της νύχτας. Και μας υπενθυμίζει το ιστορικό σήμα του τότε Α/ΓΕΝ Γιάννη Στάγκα προς τα πληρώματα των πλοίων του Στόλου που βρίσκονταν στο Αιγαίο έτοιμα να πολεμήσουν!

Ο απόστρατος ναύαρχος Σπύρος Δροσουλάκης,ένας από τους πιο αξιόλογους αξιωματικούς που πέρασαν από το ΠΝ θυμάται:

"Καθώς είμαστε, 20 χρόνια μετά, στις ημερομηνίες της κορύφωσης της Κρίσεως των Ιμμίων, θα ηθελα να παραθέσω μία από τις προσωπικές μου εμπειρίες.

Όλοι έχετε προφανώς δει το Ναυτικο Σήμα της εικόνας, το οποίο εχει ευρέως παρουσιασθεί με διαφορους σχολιασμους ,σε πολλές ιστοσελίδες του διαδικτίου.

1910517_10153759651079003_8776275163460465027_n

Αυτή ειναι μία μικρή ιστορία που το συνοδεύει και ελπίζω ο τότε Α/ΓΕΝ Ναυαρχος Ιωάννης Στάγκας μου επιτρέπει να δημοσιοοιήσω 20 χρόνια μετά, μια και είμαι ο δευτερος μετά από αυτόν πρωταγωνιστής.

Τετάρτη 31 Ιανανουαρίου1996, πολύ πρώτες πρωϊνές ώρες, στο γραφείο του Α/ΓΕΝ βρίσκονται ο Α/ΓΕΝ με λίγους επιτελείς, Υ/ΓΕΝ, ΔΚΑ, Α2, Α1 και εγώ ενω μπαινοβγαίνει ο Διευθυντης του Γραφείου του.

Είναι η ώρα που εχει διαταχθεί να αποπλευσει το συνολο του ΑΣ, ο Α/ΓΕΝ εχει υπογράψει το σχετικό Σημα Επιχειρήσεων με τις πρώτες κινήσεις (το οποίο έχω συντάξει εγώ, μετά από τις οδηγίες του ΔΚΑ), ο Α/ΓΕΝ εχει μιλήσει στο τηλέφωνο με τον ΑΣ και η κατάσταση πλησιάζει την κορύφωση.

Καθώς οι υπόλοιποι Επιτελείς έχουν βγει από το γραφείο για να διεκπαιρεώσουν κάποια έργα, ο Α/ΓΕΝ μου ζητάει να πάρω ενα σηματόχαρτο, μου υπαγορευει το εν λόγω σήμα και του το δίνω να το υπογράψει.

Ο Ναυαρχος Στάγκας υπέγραφε παντοτε με ενα, συγκεκριμένου τύπου, μαυρο στυλο που υπήρχε πάντα, μαζί με άλλα, στο γραφείο του.

Παίρνει το στυλο, υπογράφει και το στυλο, παρά την εξωτερική ομοιότητα, ειναι κόκκινο.

Το βλέπει, μένει για μία στιγμη ακίνητος και μονολογεί "Κόκκινο; Που βρέθηκε αυτό εδώ;"

Και μετά από στιγμιαία παύση, συνεχίζει "ΑΙΜΑ"

Ειμαστε για λίγα δευτερόλεπτα και οι δύο αμίλητοι, μου λέει,"Διώξε το σήμα", βγήκα από το γραφείο και εδωσα το σήμα στο ΚΕΠΙΚ/ΓΕΝ για τις περαιτέρω ενεργειες.

Ισως η εντονότερη μνημη, από τις πολλές, των ημερών εκείνων".

Τι έλεγε το ιστορικό σήμα

Το ιστορικό σήμα του Αντιναυάρχου Γιάννη Στάγκα προς τα πληρώματα των πολεμικών μας πλοίων ανέφερε:

"Είμαι απόλυτα βεβαίως οτι αν χρειαστεί όλοι σας θα φανείτε αντάξιοι της ενδόξου ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού. Καλή τύχη και ο Θεός μαζί σας.

Αντιναύαρχος Ι. Στάγκας 

Αρχηγός ΓΕΝ"

Πηγή: militaire.gr

Σχετικά Θέματα:

Βίτσας: Τα ελληνικά σύνορα, χερσαία, θαλάσσια και εναέρια είναι και θα είναι απαραβίαστα!

Παυλόπουλος: Η Τουρκία παραβίασε σήμερα τα σύνορα της Ελλάδας, της Ευρώπης και τη συνθήκη της Λοζάνης!

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι παρουσία του Αρχηγού των Τουρκικών ΕΔ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ο ρόλος της κυβέρνησης Σημίτη τη νύχτα της κρίσης στα Ίμια (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν Ξεχνώ! Ίμια 1996: Το ιστορικό της πιο ντροπιαστικής σελίδας στην ιστορία μας! (ΒΙΝΤΕΟ)