Καιρός: Μίνι καύσωνας και ισχυρές καταιγίδες μαζί το Σαββατοκύριακο

Καιρός: Μίνι καύσωνας και ισχυρές καταιγίδες μαζί το Σαββατοκύριακο
Ενημερώθηκε: 31/08/17 - 17:08

Καιρός: Η νέα πρόγνωση του καιρού για το ερχόμενο Σαββατοκύριακό από τον Γιάννη Καλλιάνο μας προετοιμάζει για τα τερτίπια που μας επιφυλάσσει με ισχυρές καταιγίδες και μίνι καύσωνα!

Όπως αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος:

1. Λόγω της θερμής μεταφοράς αερίων μαζών από τη βόρεια Αφρική που θα «εκτοξεύσει» τον υδράργυρο στα επίπεδα των 37-38°C σε τοπικό επίπεδο.

2. Λόγω της σημαντικής επιδείνωσης που θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Κυριακής και στη συνέχεια, ειδικά σε τμήματα της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Εξασθενεί το μελτέμι

Σταδιακά θα εξασθενήσει το ισχυρό μελτέμι που επηρέασε τις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας, με αποτέλεσμα να αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία από αύριο Παρασκευή 1η του Σεπτέμβρη.

Μίνι καύσωνας το Σ/Κ

Κατά τη διάρκεια του προσεχούς Σαββατοκύριακου, ο υδράργυρος θα ανέβει σχεδόν σε επίπεδα μίνι καύσωνα με αποτέλεσμα σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας η θερμοκρασία να προσεγγίσει τους 37-38°C η και πολύ πολύ τοπικά ίσως και λίγο παραπάνω.

Από την Κυριακή όμως θα υποχωρήσει η θερμοκρασία στην δυτική, βορειοδυτική και ελαφρώς στη βόρεια Ελλάδα, λόγω του ότι θα αναπτυχθούν νεφώσεις.

Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από το μεσημέρι της Κυριακής

Αυτές οι νεφώσεις που θα αναπτυχθούν από το μεσημέρι της Κυριακής κυρίως στα δυτικά και βόρεια (αλλά και σε ορισμένες κεντρικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας) θα δώσουν αρκετές μπόρες, βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαιτέρως έντονα κυρίως στις ακόλουθες περιοχές :

  • Βόρειο Ιόνιο
  • Ήπειρος
  • Θεσσαλία
  • Δυτική Στερεά και τοπικά και στα δυτικά της Κεντρικής Στερεάς
  • Δυτική Μακεδονία
  • Βόρεια τμήματα Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας

Αναλυτικοί χάρτες θερμοκρασιών και φαινομένων για το προσεχές Σ/Κ

Στους χάρτες πρόγνωσης μεγίστων θερμοκρασιακών τιμών σε τοπικό επίπεδο αλλά και των φαινομένων κατά τη διάρκεια του προσεχούς Σαββατοκύριακου παρουσιάζεται με ιδιαίτερη λεπτομέρεια η αλλαγή στον καιρό.

Ο κ. Καλλιάνος δίνει τις μέγιστες θερμοκρασίες τοπικά και όχι τον μέσο όρο μεγίστων θερμοκρασιακών τιμών. Έτσι θα γίνει απολύτως σαφές ότι πρόκειται για μια αρκετά αξιόλογη θερμή εισβολή, αφού έτσι και αλλιώς, θα βρισκόμαστε στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Δεν θα μας προβληματίσει και ιδιαίτερα αυτός ο μίνι καύσωνας διότι η μέρα πια έχει μικρύνει με αποτέλεσμα τη νύχτα θα δροσίζει αρκετά. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι η αίσθηση της δυσφορίας θα είναι σχεδόν αμελητέα, ειδικά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες.