Κακοκαιρία με επικίνδυνα φαινόμενα τη Δευτέρα (07/10)

 
Κακοκαιρία με επικίνδυνα φαινόμενα τη Δευτέρα (06/10)

Ενημερώθηκε: 06/10/19 - 13:22

Το καλοκαίρι μας αποχαιρέτησε και τη θέση του πήρε το Φθινόπωρο με λίγο από Χειμώνα.

Πριν προλάβουμε να ηρεμήσουμε από τις χαλαζοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας μια νέα κακοκαιρία θα χτυπήσει τη χώρα με έντονα φαινόμενα.

βροχές

Περισσότερα θα πληγούν τα Νότια τμήματα της Ελλάς, αφού θα εκδηλωθούν και καταιγίδες οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι έντονες με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις μεγάλα ύψη βροχής θα δεχτεί και η Αττική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βουνά της βόρειας Ελλάδας θα υποδεχτούν τα πρώτα χιόνια για φέτος.

Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

Μάλιστα η εξέδωσε του καιρού το οποίο αναφέρει:

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο Δευτέρα (07-10-2019) με βροχές, που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες που τοπικά θα είναι έντονες και πιθανόν θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

1. Αύριο Δευτέρα (07-10-2019), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται, από το πρωί στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες, από τις προμεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Αττική και την Εύβοια και πιθανόν τη δυτική Μακεδονία. Από το απόγευμα στις Κυκλάδες, πιθανόν την Κρήτη και από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα στα Δωδεκάνησα.
Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και την Κρήτη και κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ανατολική Στερεά, την Αττική και τις Κυκλάδες.

2. Την Τρίτη (08-10-2019) τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι τις πρωινές ώρες στα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

Από το απόγευμα τα φαινόμενα σε όλη τη χώρα θα εξασθενήσουν.

Για την επερχόμενη κακοκαιρία αναφέρθηκε μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

"Η ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΙ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Σημαντική κακοκαιρία με βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες θα πλήξει αύριο Δευτέρα τη χώρα. Όπως βλέπεται στο χάρτη από το προγνωστικό μοντέλο ECMWF αναμένονται αρκετά μεγάλα ύψη βροχής και στην Αττική. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αττική αύριο θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Ιδιαίτερα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (στα ηπειρωτικά) αναμένεται κατά τόπους να δημιουργηθούν προβλήματα από πλημμύρες ενώ και στο ΒΑ, κεντρικό και νότιο Αιγαίο οι βροχές και οι καταιγίδες πιθανότατα σε τοπικό επίπεδο θα έχουν έντονο χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι πρώτες χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους στα πολύ ορεινά τμήματα της χώρας. Για παράδειγμα αναμένεται να χιονίσει στα μεγάλα υψόμετρα του Ολύμπου, ενώ σε χαμηλότερα υψόμετρα θα χιονίσει στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα στη Μακεδονία θα χιονίσει από το υψόμετρο των 1800-1900 μέτρων ενδεικτικά και υψηλότερα σε αρκετές περιοχές.

Οι άνεμοι κατά βάση δεν θα προβληματίσουν εκτός από το βόρειο Αιγαίο που εκεί μόνο θα πνέουν βοριάδες εντάσεως έως 8 μποφόρ από το βράδυ.

Και την Τρίτη θα παραμείνουν υπολείμματα της κακοκαιρίας με τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και νότια, όμως τα φαινόμενα δεν θα είναι τόσο δυνατά".