Κλείνουν τα σχολεία για δύο βδομάδες - Πώς θα γίνονται τα μαθήματα

Κλείνουν τα σχολεία για δύο βδομάδες - Πώς θα γίνονται τα μαθήματα
Ενημερώθηκε: 14/11/20 - 16:00

Κλείνουν νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και παιδικοί σταθμοί έως τις 30 Νοεμβρίου ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως, Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν της εισήγησης της επιτροπής των λοιμοξιολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στόχευση του μέτρου είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων των γονιών, καθώς όπως μεταδίδεται από το υπουργείο Παιδείας, τα στοιχεία δείχνουν πολύ χαμηλή μεταδοτικότητα μεταξύ των παιδιών έως 12 ετών.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την τηλεκπαίδευση ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα οι διευθύνσεις των σχολείων θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, η οποία θα ξεκινήσει από την Τετάρτη. Η κάθε διδακτική ωρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτά. Θα πραγματοποιείται από τις 14.00 έως 17.00 για τα δημοτικά και από τις 14.00 έως τις 16.00 για τα νηπιαγωγεία με μικρά διαλείμματα.

Σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική τηλεόραση η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε πως από τις 9.00 το πρωί της Δευτέρας θα προβάλλονται τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές Δημοτικού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό το Δημόσιο – Τι ισχύει για τους εργαζόμενους γονείς

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι για τους γονείς – δημοσίους υπαλλήλους θα ισχύσουν οι διευκολύνσεις του πρώτου lockdown του Μαρτίου.

Ειδικότερα ανακοίνωσε:

-- Λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών με το απολύτως αναγκαίο πλέον προσωπικό με βάση το συγκεκριμένο πλάνο εργασιών που οφείλει να υπάρχει σε κάθε υπηρεσία

-- Τηλεργασία για ειδικότητες όπου είναι εφικτό στον μέγιστο δυνατό βαθμό και σε καμία περίπτωση κάτω από το 50% των εργαζομένων

-- Η διοίκηση κάθε υπηρεσίας είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα μείνουν σπίτι τους είτε για να εργαστουν με τηλε είτε κάνο χρήση άδειας

Με τις ρυθμίσεις που έχουμε θεσμοθετηθεί από τον Μάρτιο οι γονείς – δημόσιοι υπάλληλοι με παιδιά έως 15 ετών μπορούν να εργαστούν είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25%, είτε με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους ή να κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού.

«Σε κάθε περίπτωση στηρίζουμε την οικογένεια που έχει παιδιά ώστε ο ένας από τους δύο γονιούς να είναι στο σπίτι. Από τη Δευτερα αυτό ισχύει απολύτως και για τους γονείς παιδιών σε δημοτικά, σχολεία, βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς» ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Σημείωσε ακόμη ότι αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα με βάση τις ρυθμίσεις που έχει προβλέψει το υπ. Εργασίας.

Οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί εντάσσονται επίσης στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης: παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ ανάλογη των ημερών που μένουν κλειστοί οι σταθμοί για τους εργαζόμενούς τους και συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή με υποχρέωση επιστροφής 50% για τους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες ιδιωτικών παιδικών σταθμών.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη φυσική παρουσία σε υπηρεσίες που συναλλάσσονται με το κοινό, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως οφείλουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες κατόπιν ραντεβού που πρέπει να κλείνουν.

Για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς είπε ότι θα είναι και αυτοί κλειστοί από τη Δευτέρα και το προσωπικό που εργάζεται σε αυτούς πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί από τους δήμους σε άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες. Προανήγγειλε επιπλέον την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, που θα δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να απασχολήσουν διοικητικό προσωπικό για τους ελέγχους τήρησης των περιοριστικών μέτρων.

Όπως ανέφερε τέλος, έχει αποφασιστεί να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις, τα γραφεία, οι εταιρείες και τα καταστήματα στη διάρκεια του lockdown και για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση ενισχύει με 60 εκατ. ευρώ τους Δήμους και τις Περιφέρειες για να αναπληρώσει τις απώλειες που υφίστανται.