Κορονοϊός: Στόχος της ΕΛ.ΑΣ. οι πλατείες για τον έλεγχο τήρησης των μέτρων

Κορονοϊός: Στόχος της ΕΛ.ΑΣ. οι πλατείες για τον έλεγχο τήρησης των μέτρων
Ενημερώθηκε: 21/09/20 - 17:47

Διαρκείς συσκέψεις έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), με παρουσία αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας.

Ο στόχος είναι η αποτελεσματική εφαρμογή των νέων μέτρων στην Αττική, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η βασική πρόκληση είναι να τηρηθεί το νέο μέτρο που αφορά στη θέσπιση ανώτατου ορίου εννέα ατόμων για τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Μέχρι και χθες Κυριακή παρατηρούνταν συνωστισμός σε κάποιες πλατείες και γενικότερα σε ανοικτούς χώρους.

Από σήμερα Δευτέρα αυτό απαγορεύεται, με τις περιπολίες να  επικεντρώνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι πιθανό να υπάρχει αστυνομική παρουσία σε όλες τις κεντρικές πλατείες, στους λόφους, όπου συνήθως συγκεντρώνεται κόσμος, αλλά και στους πεζοδρόμους.

Οι εντολές είναι οι αστυνομικοί να είναι διακριτικοί και να προσπαθούν αρχικά να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με διαλλακτικό και πειστικό τρόπο, προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα, αλλά χωρίς κοινωνικές εντάσεις. 

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. είναι όμοιο με αυτό που είχε εφαρμοστεί τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο κατά την περίοδο του lockdown. Οι Αρχές έχουν εντοπίσει τα σημεία της Αττικής, όπου συνωστίζεται κόσμος καθημερινά (συνήθως τα βράδια και σε μεγαλύτερο βαθμό τα Σαββατοκύριακα). Το πιο δύσκολο κομμάτι για την αποφυγή του συνωστισμού, είναι το κέντρο της Αθήνας, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται και στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο θα δέχεται τις καταγγελίες των πολιτών. Η εμπειρία του περασμένου Μαρτίου έδειξε ότι το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. υποδεχόταν τουλάχιστον 100-150 καταγγελίες ημερησίως από πολίτες που ήθελαν καταγγείλουν τη μη τήρηση των μέτρων.

Παράλληλα, προβλέπεται και διακριτικός έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου 20 ατόμων το πολύ, σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες. Υπάρχει και η πρόβλεψη οι αστυνομικοί να έχουν μαζί τους όλα τα αυξημένα μέτρα προστασίας, προκειμένου να μην εκτίθενται - όσο γίνεται - στον κορονοϊό.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ