Κορονοϊός: Τα πέντε νησιά που βρίσκονται λίγο πριν το κόκκινο

Κορονοϊός: Τα πέντε νησιά που βρίσκονται λίγο πριν το κόκκινο
Ενημερώθηκε: 22/07/21 - 07:45

Έντονη είναι η ανησυχία στους επιστήμονες και την κυβέρνηση για την επιδημιολογική εικόνα νησιών - δημοφιλών τουριστικών προορισμών, την ώρα που ο κόσμος ετοιμάζεται για τη μεγάλη έξοδο του Αυγούστου και ενώ αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα.

Πέρα από τη Μύκονο που βρίσκεται υπό καθεστώς lockdown, η προσοχή είναι στραμμένη σε Ίο, Πάρο, Σαντορίνη, Μήλο, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, όπου οι μολύνσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, αυξητική τάση καταγράφεται στην Πάρο, τη Σαντορίνη και τη Μήλο, ενώ σταθεροποίηση παρατηρείται σε Μύκονο, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Ηπιότερα αλλά με αυξητική τάση είναι τα στοιχεία και για τα νησιά του Ιονίου. Ενδεικτικά στην Κέρκυρα το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 27 νέα κρούσματα.

Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ αφορούν στην περίοδο 12 Ιουλίου 2021 έως 18 Ιουλίου 2021, με το ποσοστό θετικότητας να ανέρχεται στο 3.41% σε σύνολο 512.794 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.81% σε σύνολο 1.008.857 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.26%

Ωστόσο όπως προκύπτει από τον πίνακα που δημοσιεύθηκε, το ποσοστό θετικότητας βρίσκεται στα ύψη στο Ρέθυμνο, όπου αγγίζει το 4,85%, ενώ ακολουθούν η Πάρος με 4,31%, η Μύκονος με 4,06%, η Καρδίτσα με 2,51%, η Μήλος με 2,47% και η Σαντορίνη με 2,23%, Ιθάκη 2,15%

To τελευταίο δεκαήμερο, στη Μύκονο καταγράφηκαν 463 κρούσματα, στην Πάρο 221 και στη Σαντορίνη 193. Στην Κρήτη η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ παρελαύνει καθώς μετρά σχεδόν 3000 κρούσματα το τελευταίο διάστημα με τα περισσότερα να σημειώνονται στο Ηράκλειο , 910 στο Ρέθυμνο ενώ Χανιά και Λασίθι ακολουθούν.

Έτσι δεν αποκλείεται η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων που αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, Πέμπτη, να εισηγηθεί περιοριστικά μέτρα  για τις «πορτοκαλί» περιοχές. Σήμερα, εξάλλου, θα «κληρώσει» και για τη Μύκονο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δε θα ανανεωθούν τα περιοριστικά μέτρα και από Δευτέρα το νησί θα επιστρέψει στην κανονικότητά του.

Σε συναγερμό Πάρος και Σαντορίνη

Η επιδημιολογική εικόνα οδήγησε τοπικούς φορείς σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όπως η Πάρος και η Σαντορίνη, να πάρουν τα μέτρα τους, καθώς δεν θέλουν να γίνουν «νέα Μύκονος».

Ο δήμαρχος της Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, κάλεσε τους κατοίκους του νησιού να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα. Ο κ. Κωβαίος, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του επισήμανε πως παρότι μέχρι τώρα η Πάρος βρίσκεται ψηλά στις θέσεις των νησιών αλλά και της χώρας όσον αφορά τα ποσοστά του εμβολιασμού στον ντόπιο πληθυσμό και οι επιχειρηματίες τηρούν με προσήλωση όλα τα μέτρα προστασίας, «η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και ο ταχύτατος τρόπος με τον οποίο αυτή μεταδίδεται στον πληθυσμό, αλλά και η υψηλή επισκεψιμότητα στο νησί, που βρίσκεται και φέτος στην κορυφή της προτίμησης των ξένων και Ελλήνων επισκεπτών, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε».

«Ας δείξουμε με το παράδειγμά μας στους επισκέπτες μας ότι όπως εμείς προστατεύουμε την υγεία τη δική μας και των δικών μας ανθρώπων έτσι απαιτούμε κι από εκείνους να κάνουν το ίδιο. Είναι υποχρέωση όλων μας να εξασφαλίσουμε μια ομαλή συνέχιση της τρέχουσας τουριστικής περιόδου στο νησί μας και μάλιστα λίγο πριν την κορύφωση της σεζόν να διαφυλάξουμε το κύρος της Πάρου και των κατοίκων της και να προστατεύσουμε την οικονομία του τόπου, το εισόδημα των επαγγελματιών, αλλά και τη ποιότητα της ζωής μας», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του δημάρχου Σαντορίνης, Αντώνη Σιγάλα. Η δημοτική αρχή στη Σαντορίνη ζητάει από επιχειρηματίες, κατοίκους, αλλά και επισκέπτες να έχουν υπεύθυνη στάση σε μία προσπάθεια το νησί να παραμείνει προφυλαγμένο από τον κορωνοϊό και να μη βρεθεί αντιμέτωπο με έκτακτα μέτρα, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τον τουρισμό.

«Απευθύνω προσκλητήριο υπευθυνότητας και συνέπειας σε όλες τις επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, σε όλους τους κατόχους μέσων μαζικής μεταφοράς, δημόσιων και ιδιωτικών, σε όσους απασχολούνται με την εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας. Καλώ τον καθένα ξεχωριστά να περιφρουρήσει τη σωστή λειτουργία της επιχείρησής του και όλους μαζί να περιφρουρήσουμε την εικόνα και το μέλλον των νησιών μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σιγάλας.

Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι για τα «πορτοκαλί» νησιά

Η διασπορά του ιού σε τουριστικές νησιωτικές περιοχές ανησυχεί τους ειδικούς και τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να δούμε lockdown τύπου Μυκόνου στα «πορτοκαλί» νησιά (Πάρος, Σαντορίνη, Ίος, Ρέθυμνο και Ηράκλειο Κρήτης).

Στο πνεύμα του «μοντέλου Μυκόνου», λοιπόν, μεταξύ των περιορισμών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι οι εξής:

-- Υποχρεωτικό έξτρα διαγνωστικό τεστ (εκτός από τα ήδη προβλεπόμενα) για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τουρισμό

– Δυνατότητα στον εργοδότη να αποσύρει όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από θέσεις εργασίας με στενή επαφή με το κοινό στα ξενοδοχεία και μετακίνησή τους σε άλλα πόστα.

-- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

-- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως οργανωμένα πάρτυ, πανηγύρια, λαϊκές αγορές

-- Απαγόρευση μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο

-- Απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα

-- Μείωση του μέγιστου αριθμού ατόμων στην εστίαση από τα 10 στα 4 και κατ’ εξαίρεση 6, εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού.

Τι θα γίνει με τη Μύκονο

Τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Μύκονο δεν θα πάρουν παράταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ούτε όμως πρόκειται να πάψουν να ισχύουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο, όπως είχε διαρεύσει.

Βάσει των τελευταίων πληροφοριών το τοπικό lockdown θα πάψει να ισχύει τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, όπως είχε οριστεί αρχικά, παρά τις πιέσεις των τοπικών παραγόντων και των επιχειρηματιών. 

Άλλωστε τα στοιχεία της Τετάρτης δείχνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων σταθεροποιήθηκε, γεγονός που από κάποιους αποδίδεται στην επιβολή των μέτρων.