Κρίσιμες ημέρες για την εξέλιξη της πανδημίας: Μεγάλες ταχύτητες στην εξάπλωση της πανδημίας

Κρίσιμες ημέρες για την εξέλιξη της πανδημίας: Μεγάλες ταχύτητες στην εξάπλωση της πανδημίας
Ενημερώθηκε: 17/10/20 - 11:39

Αρνητικό ρεκόρ χτες με τα κρούσματα κορονοϊού να ξεπερνούν για πρώτη φορά το 500, η επιδημία να επιταχύνεται σε κάποιες περιοχές και συνεχώς προκύπτουν νέες εστίες σε ευαίσθητες κλειστές δομές. Δεδομένα που καθιστούν ιδιαίτερα ανήσυχους τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Ήδη τα τοπικά lockdown έχουν ήδη ξεκινήσει με αρχή την Κοζάνη και έπονται και τα Ιωάννινα. Ωστόσο, περιοχές όπως Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Φθιώτιδα, Πέλλα είναι Περιφερειακές ενότητες όπου καταγράφονται μεγάλες ταχύτητες στην πορεία του κοροναϊού. Πρόκειται για περιοχές που προβληματίζουν έντονα τους επιστήμονες και δεν αποκλείεται να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που ισχύουν πλέον και στην Κοζάνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά, τα οποία ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, τα 227 αφορούσαν την Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, τα 63 την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, τα 31 την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, τα 24 την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και τα 20 την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Συνολικά, και σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του προηγούμενου 24ωρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το επιδημικό κύμα έχει φτάσει σε 40 περιφερειακές ενότητες, δηλαδή σχεδόν στις μισές από τις 74 της χώρας.

Ταυτόχρονα, συναγερμός σήμανε για άλλη μια φορά στις υγειονομικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής όταν ενημερώθηκαν για κρούσματα κοροναϊού σε γηροκομείο στη Γλυφάδα. Κατά πληροφορίες ήδη πέντε ένοικοι του γηροκομείου έχουν μεταφερθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ενώ μέσα στην ημέρα αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ και σε άλλους τρόφιμους. Πρόκειται για το ένατο κατά σειρά γηροκομείο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

«Η Ελλάδα είναι σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση, όμως με μεγάλη πίεση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, χαρακτηρίζοντας τη σταθερότητα που παρατηρείται πάντα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η πανδημία έχει μπει σε μία νέα επιταχυνόμενη φάση «εύθραυστη». Την ίδια έκφραση χρησιμοποίησε και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, για να χαρακτηρίσει την εικόνα στην Αττική, σημειώνοντας ότι η σταθεροποίηση της εξέλιξης της επιδημίας μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.΄Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση και προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας. «Αυτή η φαινομενική σταθεροποίηση, πάντως, είναι ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Με την πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να γείρει τη ζυγαριά ακόμα μία φορά προς την επιδημική αύξηση» σημείωσε ο καθηγητής.

Οι επόμενοι μήνες θεωρείται πως θα χαρακτηριστούν από ανοδική καμπή της επιδημίας, καθώς η πτώση της θερμοκρασίας θα επιτείνει τη μεταδοτικότητα, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη. Ηδη η χώρα καταγράφει αυξητική τάση των θανάτων – 7 ανά ημέρα κατά μέσο όρο – αλλά και υψηλά επίπεδα διασωληνωμένων που έφτασαν τους 100 πριν από οκτώ ημέρες, δημιουργώντας σταθερή πίεση στο ΕΣΥ.

«Τα βασικά μας όπλα εξακολουθούν να είναι η χρήση της μάσκας, οι αποστάσεις και η προσωπική υγιεινή και τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αυξήσουμε την προσήλωσή μας σ' αυτά τα απλά μέτρα», τόνισε ο καθηγητής.

Αυτή τη στιγμή, η εικόνα που υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο είναι ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας αντιμετωπίζεται επαρκώς, κάτι που αποδίδεται στη σύνεση του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών.

H κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί τη στάση και των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, αποφεύγοντας προς το παρόν το γενικό lockdown και απαγορεύσεις κυκλοφορίας, όπως αυτές που επιβλήθηκαν στη Γαλλία.

Σε αυτό το πνεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επεσήμανε το βράδυ της Πέμπτης πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο για lockdown». «Είμαστε έτοιμοι κάθε φορά να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών και να επιβάλουμε εάν χρειάζεται τοπικά lockdown, εκεί που τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα που παίρνουμε και τις οδηγίες που παίρνουμε και από την Ευρώπη, συνιστούν να έχουμε τέτοιου είδους μέτρα» πρόσθεσε.