Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Εμπλέκονται δύο αστυνομικοί - Ενας με προϋπηρεσία στην ΕΥΠ και ένας που υπηρετεί στην Ασφάλεια Επισήμων

 
Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Εμπλέκονται δύο αστυνομικοί - Ενας με προϋπηρεσία στην ΕΥΠ και ένας που υπηρετεί στην Ασφάλεια Επισήμων

Ενημερώθηκε: 30/11/18 - 16:01

Λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, περιγράφουν κενό ασφαλείας στο Αεροδρόμια Ελευθέριος Βενιζέλος και εμπλοκή, ενός αστυνομικού που υπηρετεί στην ασφάλεια υψηλών προσώπων και ενός απόστρατου αστυνομικού με προϋπηρεσία στην ΕΥΠ. Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της ΑΑΔΕ για απάτη με πλαστά τιμολόγια και επιστροφή ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», σοβαρό κενό ασφαλείας στο τελωνείο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, η έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου για την εξάρθρωση των δύο κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού. Το ένα από τα κυκλώματα και συγκεκριμένα αυτό στο οποίο κεντρικό ρόλο είχε γνωστός «τηλε-ενεχυροδανειστής» διακινούσε το λαθραίο χρυσάφι στην Τουρκία όχι μόνο οδικώς, με τουριστικά λεωφορεία που εκτελούσαν το δρομολόγιο Αθήνα-Κωνσταντινούπολη, αλλά και αεροπορικώς, μέσω του «Ελ. Βενιζέλος».

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας μελέτησαν τις διασαφήσεις εξαγωγών της εταιρείας του για το διάστημα 2017-2018 και διαπιστώθηκαν πλαστογραφίες, που δεν είχαν εντοπίσει οι υπάλληλοι του τελωνείου. Οι τελευταίοι ήλεγξαν μόλις τρεις από τις συνολικά 300 παράνομες εξαγωγές χρυσού που έγιναν με την κάλυψη της εταιρείας του γνωστού από την τηλεόραση ενεχυροδανειστή. Ενδεικτικά, στη δικογραφία του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου γίνεται αναφορά σε τρεις περιπτώσεις εξαγωγών, στις οποίες τα έγγραφα φασματομέτρησης (προσδιορίζουν την περιεκτικότητα του κράματος σε χρυσό) είναι πλαστά, φωτοτυπίες ενός ίδιου, παλαιότερου εγγράφου.

«Οι επισυναπτόμενες στα τιμολόγια φασματομετρήσεις είναι προϊόν πλαστογραφίας», επισημαίνεται στα επίσημα έγγραφα της υπόθεσης. Σημειώνεται ότι αστυφύλακας που κατηγορείται ότι παρείχε συνδρομή στα μέλη του κυκλώματος από τον Νοέμβριο του 2017 και μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετούσε στην Ασφάλεια του «Ελ. Βενιζέλος», δίχως –όπως διευκρίνισαν αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.– να έχει ανάμειξη στη διαδικασία ελέγχου των παράνομων φορτίων χρυσού. Ο 28χρονος αστυνομικός στις αρχές Οκτωβρίου μετατέθηκε στη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και διατέθηκε στην ασφάλεια του Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου. Διαπιστώθηκε ότι είχε απευθείας τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον τηλε-ενεχυροδανειστή, ενώ στη διάρκεια του Οκτωβρίου φέρεται να τον ενημέρωσε ότι βρισκόταν στο επίκεντρο έρευνας της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα πάντα με την ««Καθημερινή», στο ίδιο κύκλωμα αποκαλύπτεται ότι συμμετείχε, έχοντας μάλιστα κομβικό ρόλο, ένας απόστρατος αστυνομικός με προϋπηρεσία στην ΕΥΠ. Λόγω μάλιστα της εμπειρίας του αυτής πραγματοποιούσε τις τηλεφωνικές του συνομιλίες μέσω της εφαρμογής viber, ενώ «κατά τη φυσική επιτήρηση ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός», όπως επισημαίνεται στα δικαστικά έγγραφα. Αρμοδιότητά του ήταν να συγκεντρώνει τον χρυσό από διάφορες πηγές και να τον παραδίδει στα κρησφύγετα που διατηρούσε το κύκλωμα. Συνολικά για την υπόθεση συνελήφθησαν 63 άτομα και αναζητούνται άλλα 22. Συγκροτούσαν δύο ανεξάρτητες εγκληματικές οργανώσεις που συγκέντρωναν τον χρυσό που κατέληγε στα ενεχυροδανειστήρια της χώρας και τον εξήγαγαν σε ράβδους στην Τουρκία.

Μεγάλη έρευνα και από την ΑΑΔΕ

Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, που επικαλείται το protothema, αναφέρουν ότι εδώ και δύο μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που ανατέθηκε σε μεγάλη Δ.Ο.Υ και έχει να κάνει με τις εξαγωγές χρυσού πέντε εταιρειών, που όπως φαίνεται πίσω κρύβεται η ομάδα του Δημητρίου Ριχάρδου Μυλωνά.

Το απίστευτο της υπόθεσης είναι ότι έκαναν εξαγωγές πολλών εκατομμυρίων ευρώ με νομιμοφανείς διαδικασίες και στη συνέχεια φέρεται να εισέπρατταν και ΦΠΑ.

Μάλιστα η υπόθεση ξεκίνησε από την παρατηρητικότητα των υπαλλήλων της Δ.Ο.Υ που κατάλαβαν ότι κάτι συνέβαινε καθώς διαπίστωσαν ότι υπήρχαν εικονικές δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ.

Οι υπάλληλοι ήρθαν σε ήρθαν σε επαφή με τους διαχειριστές των εταιρειών και όταν αυτοί δεν προσκόμισαν τα απαιτούμενα παραστατικά τότε επεβλήθησαν πρόστιμα που αγγίζουν το 1.000.000 ευρώ. Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στον ανακριτή ο Ριχάρδος

ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας υποστηρίζει ότι ο εντολέας του είναι αθώος και ότι όλη η δραστηριότητά του είναι απολύτως νόμιμη

Νέα προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή το πρωί, λόγω ελλείψεων στο κατηγορητήριο, έλαβε ο γνωστός ενεχυροδανειστής που ήταν μεταξύ των συλληφθέντων για τα δύο κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού. Ήδη .

Νέες προθεσμίες αναμένεται να λάβουν και οι υπόλοιποι 20 κατηγορούμενοι, που έχει προγραμματιστεί να απολογηθούν σήμερα.

Τα φερόμενα ως μέλη των δύο κυκλωμάτων που εξήγαγαν παράνομα χρυσό από τη χώρα, καλούνται να απολογηθούν για όσα τους καταλογίζονται στη δικογραφία που σχημάτισε η Αστυνομία, και βρίσκονται αντιμέτωπα με βαριές κατηγορίες που, κατά περίπτωση, αφορούν τέσσερα κακουργήματα.

Ειδικότερα, οι κατηγορίες που κατά περίπτωση, απαγγέλθηκαν σε βάρος των συλληφθέντων αφορούν τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπορίας, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τοκογλυφίας, αλλά και τα πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών, παράβασης του νόμου περί όπλων, αποδοχής και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.

Υπενθυμίζεται ότι, οι κατηγορίες που, ανά περίπτωση, απαγγέλθηκαν σε βάρος των συλληφθέντων αφορούν τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπορίας, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τοκογλυφίας, αλλά και τα πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών, παράβασης του νόμου περί όπλων, αποδοχής και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.