Lockdown στη νυχτερινή διασκέδαση μέχρι το εμβόλιο – Τι θα γίνει με σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση

Θέμα ωρών η παράταση του lockdown – Κλειδί για την επανεκκίνηση το εμβόλιο
Ενημερώθηκε: 03/12/20 - 08:02

Βέβαιη θεωρείται η παράταση του καθολικού «λουκέτου» για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα, έως τις 14 Δεκεμβρίου δηλαδή, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται είτε σήμερα, πιθανότατα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είτε αύριο, Παρασκευή.

Κατά συνέπεια, προς τα πίσω φαίνεται πως μετακινείται και ο οδικός χάρτης άρσης του lockdown, ο οποίος θα παρουσιαζόταν από τον πρωθυπουργό, μιας και τοποθετείται χρονικά όταν θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα αποκλιμάκωσης τς πανδημίας.

Κλειστά μπαρ και νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έρθει το εμβόλιο, ανακοίνωσε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας διαδικτυακά με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia Λι Μπόλινγκερ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο φόρουμ «World Leaders». «Ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα, η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση», είπε χαρακτηριστικά, βάζοντας τέλος στη σχετική συζήτηση τουλάχιστον για ένα μήνα ακόμα, μέχρι να έρθουν τα εμβόλια.

Οσον αφορά την εστίαση, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πως το άνοιγμά της αργεί ακόμη, με τη χαρακτηριστική φράση «ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση», κάτι που μεταθέτει για αργότερα τη σχετική άρση.

«Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο». Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τα καταστήματα εποχικών ειδών, μικρού λιανεμπορίου και τα κομμωτήρια είναι πρώτα στη λίστα για άνοιγμα τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται άνοιγμα των πρώτων τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, εν όψει εορτών.

Την ίδια στιγμή, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τις αρχές της νέας χρονιάς. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα πουν οι ειδικοί, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο World Leaders Forum.  Αναφερόμενος στην τηλεκπαίδευση, υπογράμμισε πως «ένα χρόνο πριν, δεν θα πιστεύαμε πως κάθε μία σχολική τάξη, από τα νηπιαγωγεία ως τα πανεπιστήμια, θα λειτουργεί ηλεκτρονικά». Ευχαρίστησε, μάλιστα, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και κατέληξε λέγοντας πως «θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά όταν γυρίσουμε στις φυσικές τάξεις, θα ξέρουμε ότι έχουμε πια την υποδομή για την ψηφιακή εκπαίδευση».

Κρίσιμη θεωρείται πάντως η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ύστερα από την οποία θα ακολουθήσει και η ενημέρωση τους στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι λοιμωξιολόγοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την σταδιακή άρση των μέτρων, ενώ ακόμα και για το άνοιγμα των σχολείων υπάρχουν ενδοιασμοί.

Στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να ανοίξουν άμεσα ούτε τα δημοτικά σχολεία. Αντίθετα, σημειώνουν ότι το άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων θα πρέπει να γίνει μετά τη γιορτή των «Φώτων» στις 7 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε συνωστισμός έξω από τις σχολικές μονάδες.