Μαγιορκίνης: Τι οδήγησε τους ειδικούς στην απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα

«ΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ»
Ενημερώθηκε: 04/04/21 - 23:24

Θύελλα αντιδράσεων έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες, με τα την οριστική απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα.

Ωστόσο, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, τόνισε ότι είναι μία απόφαση που έπρεπε να παρθεί άμεσα, μιας και οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν αρκετά επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα, και πως βρίσκονται στο στόχαστρο της επιτροπής εδώ και αρκετό καιρό.

Όπως ανέφερε, αυτό που εισηγηθήκαν είναι ένα σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με πρώτο το λιανεμπόριο σε συνδυασμό τη αύξηση των δυνατοτήτων σε testing που προσφέρει το self test. Ωστόσο όπως σημείωσε τους προβλημάτισαν τα στοιχεία οπότε η επιτροπή γνωμοδότησε εκτάκτως και πως δεν αποκλείεται να κληθούν να ξαναγνωμοδοτήσουν εκτάκτως.
Ωστόσο, όπως τόνισε  τα βασικά στοιχεία που μας προβληματίζουν για τις συγκεκριμένες περιοχές είναι ένας συνδυασμός επιδημιολογικών προβλημάτων όπως ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, το RT το οποίο δεν έχει φανεί να κάμπτεται με την λήψη των μέτρων μέχρι στιγμής σε αντίθεση με πόλεις παρόμοιου μεγέθους σε συνδυασμό με την χαμηλή ελαστικότητα που υπάρχουν στα νοσοκομεία σε αυτές τις πόλεις. Και φυσικά οι εικόνες συνωστισμού  την νύχτα στην Θεσσαλονίκη που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Από την άλλη, όσον αναφορά το Πάσχα είπε πως θα πρέπει να ζυγίσουμε την ψυχική βαρύτητα του κόσμου και τα μέτρα δημόσιας υγείας, κρίνοντας απίθανο με τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα να επιτραπούν οι μετακινήσεις, μιας και μία τέτοια απόφαση θα μας κάνει να σκοντάψουμε και δεν είναι σίγουρο εάν θα αντέξουμε να ξανασηκωθούμε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ