Ν. Τόσκας: Επιτακτική η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κινδύνων και «ασύμετρων απειλών»

 
Ν. Τόσκας: Επιτακτική η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κινδύνων και «ασύμετρων απειλών»

Ενημερώθηκε: 04/03/17 - 17:26

Τους μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια, απο τις νέες παγκόσμιες συνθήκες, μεταξύ των οποίων είναι η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η ισλαμική τρομοκρατία και η ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς, η διαχείρηση του μεταναστευτικού προβλήματος και οι λεγόμενες «ασύμετρες απειλές», καθώς και την «μείωση της επιρροής του κράτους να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις», ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στην ομιλία του στο 2-ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε ειδικά στο πλέγμα απειλών, που κάνουν πιο «ασαφή» την έννοια της ασφάλειας, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και στις τρομοκρατικές επιθέσεις από τις αρχές του 21ου αιώνα, που καθιστούν επιτακτική την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση κινδύνων και «ασύμετρων απειλών», ενώ επικεντρώθηκε στον ρόλο της Ελλάδας, μέσα σε αυτό το περιβάλλον.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα «αποτελεί τον βασικό αποδέκτη του συνόλου σχεδόν των νέων απειλών και κινδύνων», ενώ την χαρακτήρισε «πυλώνα σταθερότητας», αλλά και «άτυχη», λόγω της γεωγραφικής της θέσης και τη γενικότερη αστάθεια στην περιοχή, που την υποχρεώνουν να διαχειριστεί παλαιές και νέες απειλές.

Σε ό,τι αφορά την σημερινή κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, ο κ. Τόσκας είπε:

«Οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον ασφάλειας, όπως η παρατεταμένη κοινωνική και οικονομική κρίση, η συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση, η ενισχυόμενη ριζοσπαστικοποίηση μέρους των ευρωπαϊκών κοινωνιών, η αύξηση του ισλαμιστικού εξτρεμισμού και της τυφλής βίας που χαρακτηρίζουν πλέον τα χτυπήματα της διεθνούς τρομοκρατίας, η άνοδος πάσης φύσεως ακροδεξιών ομάδων και κινημάτων στην Ευρώπη και αλλού, θέτουν εν αμφιβόλω όχι μόνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά και ευρύτερα τη διεθνή σταθερότητα, αναδεικνύοντας συντηρητικές δυνάμεις φόβου και απομονωτισμού».

Στο σημείο αυτό ο κ. Τόσκας δεν παρέλειψε να αναφέρει την «αυξανόμενη βαρύτητα μιας σειράς παραγόντων», όπως είναι «τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παγκόσμιας εμβέλειας, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, παγκόσμια «κινήματα» καθώς και μια σειρά από παγκόσμια φαινόμενα (όπως η διεθνοποίηση της παραγωγής και της χρηματο-οικονομίας, η κλιματική αλλαγή, η παράνομη μετανάστευση) που διαβρώνουν την ικανότητα ενός κράτους να ελέγχει και να διαμορφώνει το μέλλον του».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «παρότι είναι πυλώνας σταθερότητας η ίδια, έχει την ατυχία να βρίσκεται σε μια «δύσκολη» περιοχή, που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και ρευστότητα».

Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Τόσκας, «η σημερινή ατζέντα ασφάλειας της χώρας συνεχίζει να αφορά στην "αμφίσημη" -αν όχι αναθεωρητική- πολιτική της γειτονικής Τουρκίας».

Ο κ. Τόσκας, υπογράμμισε ότι οι νέες προκλήσεις και κίνδυνοι, αφορούν:

  • Στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, κυρίως λόγω πολεμικών συγκρούσεων, οικονομικής ανέχειας ή περιβαλλοντικής υποβάθμισης (ερημοποίηση, ανεπάρκεια υδάτινων πόρων) στον Nότο της Μεσογείου.
  • Στο διεθνικό οργανωμένο έγκλημα, το οποίο συνδέεται, έμμεσα ή άμεσα, με τρομοκρατικές ενέργειες.
  • Στη διεθνή τρομοκρατία, όπου δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και η χρήση πυρηνικών, βιολογικών ή χημικών ουσιών.
  • Στην έκρηξη των τεχνολογιών και τις επιθέσεις στον «κυβερνοχώρο».
  • Στην ισλαμοφοβία και στην καλλιέργεια διχαστικού λόγου για τους μετανάστες που οδηγούν στη ριζοσπαστικοποίηση και στον βίαιο εξτρεμισμό στον χώρο της ακροδεξιάς.
    • Με αυτά τα δεδομένα, είπε ο κ. Τόσκας, στις προτεραιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι η επεξεργασία προτάσεων που αφορούν στον σχεδιασμό για σημαντικά ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας (τρομοκρατία, παράνομη μετανάστευση, διακίνηση ναρκωτικών, πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών, προστασία κρίσιμων υποδομών κ.ά.), καθώς και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, με γνώμονα:

    • Την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών με κοινωνική νομιμοποίηση.
    • Την αντιμετώπιση της διαφθοράς και των κρουσμάτων απειθαρχίας, κακοδιοίκησης, αδιαφορίας ή αμέλειας.
    • Τη διαφάνεια, ευελιξία, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα.
      • Καταλήγοντας ο κ. Τόσκας τόνισε:

        «Η επίτευξη ασφάλειας για τους πολίτες της χώρας αλλά και για τις ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, προϋποθέτει ωριμότητα, συναίνεση και τη διαμόρφωση μια ολοκληρωμένης στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας».

        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

        Απαξιωτικός για ΕΡΤ και δημοσιογράφους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

        Τραγωδία στην Ημαθία: 18χρονος παρέσυρε ανήλικη με το αυτοκίνητο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

        Σαν σήμερα 4 Μαρτίου 1851 γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης