Να ρίξει τα αγάλματα του Μέγα Αλέξανδρου θέλει η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων (ΒΙΝΤΕΟ)

Να ρίξει τα αγάλματα του Μέγα Αλέξανδρου θέλει η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων (ΒΙΝΤΕΟ)
Ενημερώθηκε: 03/06/17 - 15:34

Τα δεκάδες αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάνω στον Βουκεφάλα σε δρόμους, γέφυρες και πλατείες, τα συντριβάνια με τους Αρχαίους Έλληνες πολεμιστές, τα άλογα που καλπάζουν και τα λιοντάρια θέλει να κατεδαφίσει η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha.

H πρόθεση αυτή εκφράστηκε από τον νέο υπουργό Πολιτισμού της πΓΔΜ, Ρόμπερτ Αλαγκιοζόφσκι, ο οποίος τόνισε πως η κίνηση αυτή της νέας κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ πρόκειται για να είναι μια: «απολύμανση του "μακεδονικού" πνεύματος, από την ψευδοιδεολογία που εκπέμπει το σχέδιο Γκρουέφσκι και συνεχίζει να κρατά σε ομηρία τη χώρα σαν κατάρα κάποιου κακού μάγου».

Μάλιστα, η νέα κυβέρνηση λέει πως θέλει λύση και για το όνομα, καθώς επιδιώκει ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.  Ίσως αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για την τελευταία κυβέρνηση που ορκίστηκε χρησιμοποιώντας το όνομα της Μακεδονίας. Ωστόσο, οι διεθνολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Ο καθηγητής Γεωπολίτικης, Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του Alpha, είπε πως «δεν έχει να κάνει με μια δωρεά προς την Ελλάδα, αλλά με μια δωρεά προς το πολιτικό ακροατήριο του νέου πρωθυπουργού, δηλαδή στα συνεργαζόμενα με αυτόν Αλβανικά κόμματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να θεωρηθούν Σλάβοι ή έστω Σλαβομακεδόνες. Η κατάσταση αυτή παραπλεύρως εξυπηρετεί την Ελλάδα».

Βεβαίως, αυτή είναι η όψη του νομίσματος που σίγουρα εξυπηρετεί την Ελλάδα, γιατί η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι «καλπάζουν» οι αλβανικές φιλοδοξίες στα Βαλκάνια και κάτι που τώρα μπορεί να βγει υπέρ της Ελλάδας δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί στο μέλλον, όπως επίσης κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσουν οι υπερεθνικιστές στα Σκόπια με όλα αυτά.

Σχετικά Θέματα:

Υπ.Εξ. Σκοπίων: Θα ασκήσουμε σοφή και συνετή πολιτική στο θέμα του ονόματος