Νησιά έχουμε πολλά, μα ...σαν την Αμμουλιανή δεν έχει (ΦΩΤΟ)

Νησιά έχουμε πολλά, μα ...σαν την Αμμουλιανή δεν έχει (ΦΩΤΟ)
Ενημερώθηκε: 08/08/18 - 12:36

Αμμουλιανή, ένα μικρό μαγευτικό νησάκι, το μοναδικό κατοικημένο στη Μακεδονία, απέναντι ακριβώς από το Άγιο Όρος. Γύρω από αυτό ένα σύμπλεγμα μικρότερων νήσων τα Δρένια, ιδανικά για ψάρεμα, κολύμπι και καταδύσεις. Περιτρυγυρισμένο από την θαλασσινή αύρα και το συναίσθημα της φιλοξενίας των ντόπιων προσφέρει πολλές επιλογές διαμονής και διασκέδασης.

Οι απομονωμένοι κόλποι της αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν ηρεμία και ξεκούραση, ενώ στις μεγάλες αμμουδιές μπορείτε να επιδοθείτε στα θαλάσσια σπορ.

Η Αμμουλιανή απέχει 120 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και συνδέεται με τακτικά δρομολόγια φέρυ-μπωτ (ferry boat), που διαρκούν μόνο 10 λεπτά, με την απέναντι ακτή την Τρυπητή.

Αμμουλιανή

Κολύμπι

Η καλύτερη επιλογή είναι να επισκεφθείτε όλες τις παραλίες του νησιού ακόμη και τις πιο απόκρυφες. Καθεμία έχει τον τρόπο της να σας μαγέψει και να σας διεκδικεί καθημερινά. Οι περισσότερες παραλίες είναι αμμώδεις και μπορείτε να φτάσετε σε αυτές είτε με τα πόδια, είτε με κάρο, που αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία για το δρόμο προς τις Αλικές. Αφού δοκιμάσετε τις αμμουδιές της Αμμουλιανής μπορείτε να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή με καραβάκι στα κοντινά ακατοίκητα νησάκια Γαϊδουρονήσι, Τηγάνι και Ποντίκι για να απολαύσετε το κολύμπι σας στα σμαραγδένια πεντακάθαρα νερά τους και να γευματίσετε πάνω στην άμμο στα αυτοσχέδια ταβερνάκια που υπάρχουν εκεί.

Φαγητό - διασκέδαση

Το φρέσκο ψάρι και η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα δεν λείπουν από την Αμμουλιανή. Σε φιλικό περιβάλλον, με τα καλύτερα στάνταρ υγιεινής, τα εστιατόρια του νησιού διακρίνονται για την ποιότητα του φαγητού και την υποδειγματική εξυπηρέτηση των πελατών.
Ο επισκέπτης μπορεί να πιει τον καφέ του στην παραλία Αλικές ή στην παραλία του Αϊ-Γιώργη αγναντεύοντας από ψηλά τους όμορφους αυτούς κόλπους και να βγει για ποτό το βράδυ σε κάποια από τις ντισκοτέκ του νησιού, αν θέλει να χορέψει, ή σε κάποιο ήσυχο μπαράκι για να απολαύσει τη μουσική των κυμάτων.

Αμμουλιανή

Παράδοση

Οι περίπατοι μέσα στο νησί αποκαλύπτουν τα καπετάνικα σπίτια, τις αυλές τα δίχτυα και τα σύνεργα του ψαρέματος, τους μικρούς κήπους με τα λαχανικά, τους ολάνθιστους κήπους. Όλα περιποιημένα και καθαρά. Οι κάτοικοι ασχολούνται με το ψάρεμα, διαθέτοντας μάλιστα τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο της Μακεδονίας, τον τουρισμό και την καλλιέργεια της ελιάς.

Προστάτης της νήσου είναι ο Άγιος Νικόλαος, η εκκλησία του οποίου, που χτίστηκε από μοναχούς του Αγίου Όρους, βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. Κοντά στο χωριό υπάρχουν 3 ακόμη ναοί, του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Παρασκευής και του Προφήτη Ηλία.

Αμμουλιανή

Ιστορία

Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού έφτασαν στο νησί το 1925, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από τα νησιά της Προποντίδος (Γαλλιμή, Πασαλιμάνι, Σκουπιά).

Το ομώνυμο χωριό της Αμουλιανής ιδρύθηκε ύστερα από την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, από τους πρόσφυγες της νήσου του Μαρμαρά. Μαζί τους έφεραν ακριβά ήθη και έθιμα, μία πολύτιμη γαστρονομία, την τέχνη της αλιείας, αλλά και αντικείμενα που φυλάσσουν στο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού.

Μέχρι τότε το νησί ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν οι εγκαταστάσεις των μοναχών, όπως ο αρσανάς, το σχολείο και η λέσχη, στις οποίες διέμειναν τον πρώτο καιρό οι πρόσφυγες.