Νόμιμη η κράτηση του Τούρκου αξιωματικού

Στη φυλακή παραμένει ο Τούρκος αξιωματικός - Η απόφαση του Δικαστηρίου
Ενημερώθηκε: 16/01/18 - 12:41

Στη φυλακή παραμένει ο Τούρκος αξιωματικός, καθώς, σύμφωνα με την απόφαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, η κράτησή του είναι νόμιμη.

Το Δικαστήριο έκρινε πως τηρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου και, με 4 σελίδες, απέρριψε τόσο τους ισχυρισμούς των συνηγόρων του αξιωματικού όσο και την πρότασή τους για απελευθέρωσή του και υποχρεωτική διαμονή του σε συγκεκριμένη διεύθυνση ώστε να επιτηρείται από την αστυνομία.

«Πόλεμος» σε όλα τα μέτωπα για το άσυλο του Τούρκου αξιωματικού

Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση, είναι νόμιμη και αναγκαία η κράτησή του. «Μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής, ο αλλοδαπός παραμένει στη χώρα με το προηγούμενο καθεστώς, χωρίς να έχει τα απαραίτητα έγγραφα και χωρίς την προστασία και την ασφάλεια που παρέχει σε αυτόν η χορήγηση ασύλου. Βρίσκεται σε καθεστώς του αιτούντος ασύλου», αναφέρεται στο σκεπτικό.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται τόσο στην αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε το αίτημα έκδοσής του στην Τουρκία, όσο και στον όρο που έθεσε στη Διοίκηση το Διοικητικό Εφετείο, με τον οποίο απαγορεύει την εξαναγκασμένη απομάκρυνσή του από τη χώρα. «Εφόσον δεν είναι εφικτή η απομάκρυνσή του από τη χώρα, καθώς ο αλλοδαπός προστατεύεται από τις δικαστικές αποφάσεις, δεν παραβιάζεται το άρθρο 5 της ΕΣΔΑ».

Να σημειωθεί, πως σύμφωνα με την απόφαση, δεν έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο κράτησης που είναι 18 μήνες, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά στο ιστορικό της παράνομης άφιξης του στρατιωτικού στην Ελλάδα.

New York Times: Σε δύσκολη θέση ο Τσίπρας μετά την απόφαση για άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό

«Η ατομική συμπεριφορά του, όπως η παράνομη είσοδος στη χώρα, συνιστά για τη Διοίκηση σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και για την εθνική ασφάλεια. Η προσωπική ασφάλεια του αλλοδαπού δεν επιτρέπει εφαρμογή εναλλακτικού τρόπου κράτησης», αναφέρει ο πρόεδρος υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου.