New York Times: Σε δύσκολη θέση ο Τσίπρας μετά την απόφαση για άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό

New York Times: Σε δύσκολη θέση ο Τσίπρας μετά την απόφαση για άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό
Ενημερώθηκε: 08/01/18 - 16:31

Στην οργή της Τουρκίας και τη θύελλα αντιδράσεων στην εσωτερική πολιτική σκηνή μετά την κίνηση της να ζητήσει την άρση της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, αναφέρεται δημοσίευμα των New York Times..

«Το Σάββατο η ελληνική επιτροπή ασύλου αποφάσισε να χορηγήσει άσυλο στον έναν από τους αξιωματικούς με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις συμμετοχής του στο πραξικόπημα. Παράλληλα, τόνισε ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλειά του σε περίπτωση που επιστρέψει στην πατρίδα του. Η Επιτροπή καλείται πλέον να αποφασίσει και για τους υπόλοιπους επτά που έχουν καταθέσει αίτηση», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου προκάλεσε την οργή της Αγκυρας, αλλά η αντίδραση της κυβέρνησης, να καταθέσει αίτηση ακύρωσής της, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην ελληνική πολιτική σκηνή».

«Η απόφαση αυτή έφερε σε δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα. Ενώ ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η Ελλάδα δεν στηρίζει εκείνους που ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα, επίσης έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην ανεξαρτησία του ελληνικού δικαστικού συστήματος», προσθέτει. 

Οι New York Times υπενθυμίζουν ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο κ. Τσίπρας του είχε υποσχεθεί την έκδοση των 8 Τούρκων μόλις λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

«Προσφεύγοντας κατά της απόφασης, ο κ. Τσίπρας ίσως προσπαθεί να αποφύγει άλλη μία πολιτική κρίση ανάμεσα τους δύο γείτονες χώρες. Η επίσκεψη του Ερντογάν βελτίωσε ελάχιστα τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκίαοι οποίες έφτασαν μία ανάσα από την σύρραξη το 1996 για διαφιλονικούμενη βραχονησίδα στο Αιγαίο», σημειώνουν οι NYT. 

«Πόλεμο» σε όλα τα μέτωπα άνοιξε η κυβέρνηση μετά την κίνηση της να ζητήσει την άρση της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Πόλεμος σε όλα τα μέτωπα

Η κυβέρνηση διαφωνεί με την απόφαση της Δικαιοσύνης να εγκρίνει την αίτηση ασύλου του Τούρκου αξιωματικού και ζητά την ακύρωση της απόφασης αυτής.

Την ίδια ώρα εντός συνόρων η κυβέρνηση δέχεται βολές από την αντιπολίτευση για την απόφαση της να ζητήσει την αναίρεση της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών, ενώ οργισμένη ήταν και η αντίδραση της Τουρκίας η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί

Σφοδρή επίθεση από την Τουρκία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αγκυρας, σε μια οργίλη ανακοίνωση προειδοποίησε για επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προστατεύει πραξικοπηματίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Τατσόπουλος: Έξαλλος με την κυβέρνηση «Εθνική ντροπή...»

«Η Ελλάδα, που χορήγησε το δικαίωμα ασύλου σε έναν από τους οχτώ πραξικοπηματίες στο coup d'etat της 15ης Ιουλίου, για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και εναγκαλίζεται πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση» τονίζει η Αγκυρα.

«Αυτή η απόφαση, που θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, αναμφισβήτητα θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα και στις κοινές περιφερειακές συνέργειες» καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειωτέον οτι το ζήτημα της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών είχε θέση με έμφαση ο Ταγίπ Ερντγάν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα κατηγορώντας μάλιστα και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για ασυνέπεια καθώς, κατά τον Τούρκο πρόεδρο, είχε δεσμευτεί για την έκδοση των πραξικοπηματιών. Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού επικεντρώθηκε στην ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης, που είναι και η μόνη που αποφασίζει για την έκδοση ή μη πολιτών άλλων χωρών.

Αναμενόμενη είναι η αύξηση των πιέσεων και της ρητορικη΄ς από την Άγκυρα το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Οργή στην Τουρκία: «Σεισμός» στις σχέσεις Άγκυρας - Αθήνας για το άσυλο

Η κυβέρνηση κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της απόφασης

Λίγο αργότερα, το μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης παροχής ασύλου στον έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Μαξίμου: «Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών».

Κυβερνητικές πηγές πάντως διευκρίνιζαν ότι η αίτηση αναίρεσης της απόφασης είχε κατατεθεί από το μεσημέρι, πριν δηλαδή την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται

Tο υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση στο τουρκικό ΥΠΕΞ. 

«Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται. Αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία αυτή με υπευθυνότητα. Ελπίζουμε το αυτό να επιλέξουν να πράξουν και οι γείτονές μας. Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Βολές ΝΔ κατά κυβέρνησης για το αίτημα άρσης ασύλου

Θεοδωράκης: Τα κρυφά αλισβερίσια του κ.Τσίπρα με τον Ερντογάν δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες

Για αλισβερίσια και κρυφές δεσμεύσεις απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε μήνυμά του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή την χορήγηση ασύλου στον Τούρκο πραξικοπηματία. 

«Στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη κράτος δικαίου. Ας το αντιληφθεί η κυβέρνησή της Τουρκίας και, φευ, η κυβέρνηση της Ελλάδας. Τα αλισβερίσια και οι κρυφές δεσμεύσεις του κ.Τσίπρα απέναντι στον κ.Ερντογάν δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες, ούτε τους Έλληνες λειτουργούς της Δικαιοσύνης», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Ποταμιού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Τι απαντά ο Τζανακόπουλος στην ΝΔ για το αίτημα άρσης ασύλου που έκανε η κυβέρνηση 

A. Λοβέρδος: Απροκάλυπτοι, κυνικοί, καταπατητές κάθε δημοκρατικής αρχής

«Είναι πραγματικότητα: οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στον Τούρκο πρόεδρο αποκαλύπτονται συνεχώς. Η τελευταία αποκάλυψη, όμως, είναι και η πιο εξόφθαλμη: ο πρωθυπουργός που, παρότι αναρμόδιος, θα αποφάσιζε την έκδοση των οκτώ Τούρκων σε δεκαπέντε ημέρες, σήμερα έκανε το "καθήκον" του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, με αφορμή το άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των «κεντρώων πατριωτών»,  αποφάσισε να ζητήσει την ακύρωση  της απόφασης της επιτροπής πολιτικού ασύλου, να δώσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους. Απροκάλυπτοι, κυνικοί, καταπατητές κάθε δημοκρατικής αρχής κι ευαισθησίας, αυτό απέδειξαν πως είναι οι κυβερνώντες με την απόφαση που πήραν σήμερα», κατέληξε. 

ΚΚΕ: Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αίτηση ακύρωσης ασύλου είναι προκλητική και απολύτως καταδικαστέα

«Λίγες μέρες μόνο μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αίτηση ακύρωσης κατά του πολιτικού ασύλου -και μάλιστα παρά το κοινό περί δικαίου αίσθημα- που δόθηκε σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, είναι προκλητική και απολύτως καταδικαστέα» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για την αίτηση ακύρωσης από την κυβέρνηση κατά του πολιτικού ασύλου Τούρκου αξιωματικού.

«Όσο προχωρά ο καιρός θα αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο και με διάφορες αφορμές, ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα σηματοδότησε κλιμάκωση των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.