Ο μάρτυρας «κλειδί» για το σκάνδαλο του C4I «καίει» τον Παπαντωνίου (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Ο μάρτυρας «κλειδί» για το σκάνδαλο του C4I «καίει» τον Παπαντωνίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 24/11/18 - 03:12

Τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η δικογραφία για το σκάνδαλο του C4I, όπου σύμφωνα με πληροφορίες στο διαβιβαστικό που συνοδεύει τον φάκελο αναφέρεται το όνομα του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου. Η περιβόητη δικογραφία στάλθηκε στη Βουλή, χθες το απόγευμα (Παρασκευή 23/11).

Σημίτη

Ο πρώην υπουργός και μέλος του ΚΥΣΕΑ, την περίοδο , όταν γινόταν ο διαγωνισμός για το σύστημα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, κατηγορείται για παθητική δωροδοκία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό «το αδίκημα τελέστηκε κατά μόνας ή από κοινού άπαξ και κατ’εξακολούθηση».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Παράνομες αμοιβές

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Εφετείο, πριν περίπου ένα μήνα προσήλθε αυτοβούλως πρόσωπο που ζήτησε να καταθέσει για την υπόθεση του επίμαχου συστήματος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο μάρτυρας, του οποίου η ιδιότητα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, φέρεται να κατέθεσε στον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Ορφανίδη στοιχεία για παράνομες αμοιβές συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου.

Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει τον ανακριτή της υπόθεσης να εφαρμόσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών και να αποστείλει στην Βουλή την δικογραφία, προκειμένου να αξιολογηθεί τυχόν ποινική ευθύνη του κατονομαζόμενου πολιτικού.

Κατάθεση–φωτιά για μίζες 15 εκατ. ευρώ σε δύο μέλη του ΚΥΣΕΑ επί Σημίτη

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εστία» πολιτική βόμβα μεγατόνων περιέχει ο φάκελος της δικογραφίας που διαβίβασε στην Βουλή ειδικός ο κ. Ορφανίδης.

C4I.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για μάρτυρα ο οποίος είναι άριστος γνώστης του θέματος αλλά και των παρασκηνιακών διεργασιών που παρατηρούνταν την εποχή εκείνη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας τον διαγωνισμό του

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ αλλά και τι δήλωσε στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» ο διευθυντής της «Εστίας», Μ.Κοττάκης:

Στην κατάθεση του ο μάρτυρας ισχυρίζεται μάλιστα ότι δύο κορυφαίοι πολιτικοί και επιφανή στελέχη του ΚΥΣΕΑ της εποχής φέρονται να δωροδοκήθηκαν με -συνολικά- 15 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στην προμήθεια έργου αξίας 335 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον ειδικό εφέτη ανακριτή, αυτά τα πρόσωπα πρέπει να ελεγχθούν από το Κοινοβούλιο βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών για το ενδεχόμενο της εκ μέρους τους διάπραξης του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας.

Η εφημερίδα, αναφερόμενη στον μάρτυρα, επισημαίνει πως έχει άρτια τεχνική γνώση του καυτού φακέλου της προμήθειας του C4I.

Ακύρωσαν τον διαγωνισμό τρεις φορές γιατί κέρδιζε η «Thales»

Στη δικογραφία, που διαβιβάστηκε στη Βουλή αμελλητί, υπάρχουν αναφορές στο συλλογικό τρόπο λήψης αποφάσεων από το ΚΥΣΕΑ, ενώ από την επίμαχη συνεδρίαση του απουσίαζε ο τότε ΥΠΕΞ, Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Παπανδρέου ενδεχομένως είχε ενημερωθεί για το παρασκήνιο, οπότε φίλιες δυνάμεις του συνέστησαν να μη παρίσταται προκειμένου να προστατευθεί νομικά.

Κατ’άλλους ισχυρισμούς απέφευγε να παρίσταται σε οποιαδήποτε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με οικονομικό αντικείμενο επί πρωθυπουργίας Σημίτη, επικαλούμενος ακόμη και πυρετό!

Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε τρεις φορές από το ΚΥΣΕΑ, πάντως, γιατί η εταιρία «Thales» έδινε πάντοτε καλύτερη προσφορά από την Saic, όπως αναφέρει και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής του 2011.

Όπως σχολιάζει η «Εστία» κατακυρώθηκε τελικά στην Saic με «νομικές αλχημείες».

Το άνοιγμα λογαριασμών Σημίτη, Χρυσοχοϊδη, Μαλέσιου, κλπ.

Από την δημοσιοποίηση της δικογραφίας θα κριθεί εάν το αίτημα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για το άνοιγμα λογαριασμών Σημίτη, Χρυσοχοϊδη, Μαλέσιου, κλπ. συνδέεται ευθέως με αυτή την υπόθεση ή άλλη.

Επίσης, αν τα πρόσωπα είναι αυτά ή αν προστίθενται και άλλα που μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστά.

Τι θα κάνουν οι δύο πολιτικοί

Σύμφωνα με την «Εστία», οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί, τα ονόματα των οποίων περιέχονται στην κατάθεση του μάρτυρα, θα αντιμετωπίσουν το εξής δίλημμα:

Θα χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα της παραγραφής βάσει του Συντάγματος που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2001 ή θα παραιτηθούν από το δικαίωμα αυτό για να κριθεί η υπόθεση τους;

ΠΗΓΗ: ΑΝΤ1, neaselida.gr