Παυλόπουλος-Ματαρέλα: Αποφασισμένοι ν' αγωνισθούμε εναντίον των επικίνδυνων αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων (ΒΙΝΤΕΟ)

Παυλόπουλος-Ματαρέλα: Αποφασισμένοι ν'αγωνισθούμε εναντίον των επικίνδυνων αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων (ΒΙΝΤΕΟ)
Ενημερώθηκε: 29/10/18 - 01:06

Την αποφασιστικότητα των δύο χωρών, Ελλάδας και Ιταλίας, να αγωνισθούν εναντίον «όλων των άκρως επικίνδυνων αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων», υπογράμμισε στη δήλωσή του ο Πρ. Παυλόπουλος από την Κεφαλλονιά, όπου από κοινού με τον Ιταλό ομόλογό του, Sergio Mattarella, απέτισαν φόρο τιμής στους πεσόντες Ιταλούς στρατιώτες της Μεραρχίας Acqui.

«Για να υπερασπισθούμε απέναντί τους το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και να μην βιώσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του παρελθόντος», τόνισε συμπερασματικά ο κ. Παυλόπουλος.

Στη δήλωσή του, αναλυτικά, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «στο δρόμο που χάραξαν οι προκάτοχοί μας, κ.κ. Κάρολος Παπούλιας και Giorgio Napolitano, την 25η Απριλίου 2007, αποτίουμε σήμερα, από κοινού με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Φίλο και μεγάλο Ευρωπαίο κ. Sergio Mattarella, στο πλαίσιο ενός κορυφαίου συμβολισμού, φόρο τιμής στην Μνήμη των Ιταλών της Μεραρχίας Acqui, οι οποίοι έπεσαν, εδώ στην Κεφαλλονιά, θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας».

«Με τον τρόπο αυτόν», σημείωσε με έμφαση ο κ. Παυλόπουλος, «αποδεικνύουμε ότι Ελλάδα και Ιταλία αφήνουμε πίσω εκείνα που μας δίχασαν στο παρελθόν. Πλην όμως, πάντα διδασκόμενοι από την πικρή εμπειρία του φασισμού και της εγκληματικής συνεργασίας του με το ναζισμό, δηλώνουμε αποφασισμένοι ν’ αγωνισθούμε εναντίον όλων των άκρως επικίνδυνων αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων λαϊκισμού, όπου και αν αναφύονται, τα οποία "νοσταλγούν" το φασισμό και το ναζισμό, για να υπερασπισθούμε απέναντί τους το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και να μην βιώσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του παρελθόντος».

Στεφάνι στο Μνημείο Ελληνοϊταλικής Φιλίας, στον Κήπο του Λαού, στα Παλαιά Ανάκτορα της Κέρκυρας, κατέθεσε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella που βρέθηκε στην Κέρκυρα, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες Ιταλούς στο νησί, επ' ευκαιρία της 75ης επετείου σφαγής της «Μεραρχίας Acqui».

Ο κ. Mattarella προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας» της Κέρκυρας, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο που τον υποδέχθηκε στην Κεφαλονιά. Τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, υποδέχθηκαν οι Διοικητικές και Στρατιωτικές Αρχές του νησιού, ενώ αμέσως μετά μετέβη στο Μνημείο Πεσόντων Ιταλών της Μεραρχίας Acqui, όπου τον περίμενε και μία Ιταλική Διμοιρία.

Παυλόπουλος- Ματαρέλα

Σε κλίμα συγκίνησης ο Sergio Mattarella κατέθεσε στεφάνι στους πεσόντες, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Να σημειωθεί ότι τον περσινό Σεπτέμβριο, σε μία σεμνή τελετή που είχε πραγματοποιηθεί στο μνημείο των πεσόντων της Μεραρχίας Acqui στον Κήπο του Λαού, απέδωσε τιμή και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι συνοδευόμενος από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η 33η Μεραρχία πεζικού με την επωνυμία Acqui υπήρξε μονάδα του Ιταλικού Στρατού κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Μεραχία Acqui έλαβε κανονικά μέρος στην εισβολή των Ιταλών εναντίον της Ελλάδας τον Οκτώβρη του 1940 ενώ από τον Μάη του 1943 αποτελούσε την φρουρά του νησιού της Κεφαλλονιάς. Τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους οι Ιταλοί υπέγραψαν ανακωχή με τις συμμαχικές δυνάμεις. Το σύνολο σχεδόν των ιταλικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην Ελλάδα παρέδωσαν τα όπλα τους στους Γερμανούς πλην της Μεραρχίας Acqui η οποία προσπάθησε να προβάλλει αντίσταση. Δίχως την κάλυψη αεροπορίας και ναυτικού, η μάχη μεταξύ Γερμανών και Ιταλών ήταν μάλλον άνιση. Η συντριπτική πλειοψηφία των ηττημένων παραδόθηκε περιμένοντας αντιμετώπιση αιχμαλώτων πολέμου. Αντ' αυτού, έπειτα από εντολή του Χίτλερ, το σύνολο των ανδρών της Μεραρχίας - περίπου 9.000 άνδρες - εξοντώθηκε με εκτέλεση στο απόσπασμα.

Στο νησί της Κέρκυρας - όπου υπηρετούσε τμήμα της 33ης Μεραρχία Πεζικού, ως φρουρά του νησιού - στήθηκε το 2008, αναθηματική στήλη σε ανάμνηση των σφαγιασθέντων.

Πάνω σε ένα σωρό από βράχους βρίσκεται τοποθετημένη μια μαρμάρινη στήλη στα ιταλικά, ενώ υπάρχουν εντοιχισμένες τρεις πλάκες, οι οποίες αναγράφουν στα ελληνικά, τα παρακάτω: Νέε που στέκεσαι μπροστά σ' αυτό το μνημείο, κάνε σκοπό της ζωής σου να μη σκορπίσουν άλλοι πόλεμοι τον πόνο. Στη μνήμη των Κερκυραίων που έπεσαν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της πατρίδας τους. Τους πρέπουν τιμές, όχι δάκρυα.

Παυλόπουλος- Ματαρέλα

Το έργο πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Περιφέρειας του Πιεμόντε, στη μνήμη της ένδοξης Μεραρχίας «'Ακουι» που είναι και έδρα της.

Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από την Ιταλική αντιπροσωπεία, αναχώρησε για τη Ρώμη, ενώ ιδιαίτερη ήταν η στιγμή όταν Ιταλοί, μόνιμοι κάτοικοι της Κέρκυρας, τον πλησίασαν έξω από το μνημείο της Ελληνοϊταλικής Φιλίας και του εξέφρασαν τη συγκίνηση τους για την επίσκεψή του στο νησί.

Σ. Ματταρέλα: Η νέα Ελλάδα και η νέα Ιταλία γεννήθηκαν από την αντίσταση σε ναζισμό-φασισμό

Ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα, σε δήλωση του που μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρθηκε στην σημασία της σημερινής του παρουσίας στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης και στην Κεφαλλονιά.

Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός Πρόεδρος δήλωσε:

«Η νέα Ελλάδα και η νέα Ιταλία γεννήθηκαν από την αντίσταση στον ναζιφασισμό (σ.σ. ναζισμό-φασισμό) και αποκήρυξαν τον πόλεμο. Μετά από τους τρομερούς πολέμους του περασμένου αιώνα, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμαναν την έναρξη μιας πορείας για ένα κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών χωρών, εγγυώμενες ειρήνη, φιλία και συνεργασία. Η σημερινή ημέρα θέλει να επιβεβαιώσει την βούληση για συνέχιση της πορείας αυτής και για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος επανάληψης των λαθών του παρελθόντος».

Εκτενής προβολή της επίσκεψης Ματαρέλα στην Ελλάδα από τον Ιταλικό τύπο

Εκτενής ήταν η προβολή από τα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης της επίσκεψη του Ιταλού Προέδρου στην Ελλάδα και προβλήθηκαν ιδιαίτερα όλες οι εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο. Χαρακτηριστικό ήταν το δημοσίευμα της Ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica» η οποία στην ηλεκτρονική της έκδοση (repubblica.it) είχε ένα εκτενές αφιέρωμα με τίτλο «Η νέα Ελλάδα και η νέα Ιταλία γεννήθηκαν από την αντίσταση σε ναζισμό και φασισμό»:

Παυλόπουλος-Ματαρέλα