Πραξικόπημα στην Τουρκία: Θρίλερ στο Αιγαίο με τους αγνοούμενους φερόμενους πραξικοπηματίες

 
Πραξικόπημα στην Τουρκία: Θρίλερ στο Αιγαίο με τους αγνοούμενους φερόμενους πραξικοπηματίες

Ενημερώθηκε: 21/07/16 - 00:18

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Μία τεράστια δίνη παραπληροφόρησης βρίσκεται σε εξέλιξη από τα τουρκικά ΜΜΕ και σήμερα σε ό,τι αφορά το Αιγαίο. Αυτό που ισχύει είναι όντως ότι υπάρχει μία τεράστια κινητοποίηση στην γειτονική χώρα απέναντι από την Σύμη για τον τυχόν εντοπισμό 40 Τούρκων κομάντο που φέρονται να επιβιβάστηκαν σε φουσκωτές λέμβους με στόχο να περάσουν στην Σύμη.

Αυτό που δεν ισχύει είναι ότι εντοπίστηκαν πόσο μάλλον ότι δήθεν συνελήφθησαν τυχόν Τούρκοι πραξικοπηματίες σήμερα από τις ελληνικές Αρχές. Τα μόνα άτομα από την Τουρκία που πέρασαν στην χώρα και συγκεκριμένα στην Σύμη δεν ήταν σε καμία περίπτωση κομάντο αλλά δύο νεαροί τουρίστες. Για την ακρίβεια δύο νεαροί Τούρκοι τουρίστες 19 και 25 ετών αντίστοιχα κατά τον κατάπλου τους σε τουριστικό σκάφος στην Σύμη ελέγχθηκαν όπως συνηθίζεται από τις λιμενικές Αρχές.

Κατά τον έλεγχο αυτόν, σύμφωνα με το Λιμενικό, προέκυψε πως απλά δεν είχαν καταγραφεί στην Cruise List του σκίπερ του σκάφους, (συνηθισμένη παράβλεψη) όμως τα έγγραφά τους όπως βίζα και διαβατήρια ήταν όλα εντάξει και τα στοιχεία τους δεν "χτύπησαν" στο σύστημα. Έτσι αποφασίστηκε να τους επιτραπεί τελικά η είσοδος στην χώρα. Παρέμειναν για κάποιες ώρες στην Σύμη, έκαναν την βόλτα τους και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν και πάλι στο τουριστικό σκάφος με το οποίο ήρθαν και επέστρεψαν πίσω στην Τουρκία.

Ωστόσο, λόγω των πληροφοριών του τουρκικών Αρχών για την πρόθεση ορισμένων στρατιωτικών να περάσουν με πλωτά στην Ελλάδα, συνεκλήθη έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι στο ΕΚΕΠΙΧ (ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ) του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, υπό τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Κάμμενο, τον διιοκητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα και όλης της ανώτατης ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ακολούθησε εντολή για αυξημένες περιπολίες από τορπηλάκατο του ΠΝ και ελικόπτερα και σκάφη του Λιμενικού στην περιοχή της Σύμης προς αποτροπή τυχόν τέτοιας ενέργειας. Το "γενικό πρόσταγμα" το έχουν στην επιχείρηση που διεξάγεται από το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, στη Σύμη, οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Πρόσθετα οι αστυνομικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έλαβαν εντολή στην Σύμη και άλλα νησιά του Αιγαίου να προχωρήσουν σε άμεσες συλλήψεις εάν όντως ύποπτα άτομα από την Τουρκία πατήσουν επί ελληνικού εδάφους, κάτι που επίσης δεν έγινε μέχρι στιγμής.

Οι περιπολίες συνεχίζονται, ωστόσο μέχρι αργά το βράδυ ουδεμία τέτοια κίνηση φανερώθηκε από πλευράς Τούρκων. Αντιθέτως παρατηρείται μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων στην απέναντι πλευρά, που ενδεχομένως αναζητούν τους κομάντο που φέρονται ότι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Τούρκο Πρόεδρο στην Μαρμαρίδα.

Στό ίδιο πλαίσιο παραπληροφόρησης από τουρκικά ΜΜΕ, ειπώθηκε πως τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη κατεδίωξαν δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, κάτι που κάθετα διέψευσε το ΓΕΑ και το ΓΕΕΘΑ.

Συγκεκριμένα, πηγές από το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας επιβεβαίωσαν ότι δύο αεροσκάφη πραγματοποίησαν περιπολίες από την τουρκική πλευρά και στη συνέχεια προσγειώθηκαν στη βάση του Νταλαμάν.
Δεν υπάρχει καμιά τουρκική διείσδυση στον ελληνικό εναέριο χώρο, τόνισαν και πηγές του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διαψεύδοντας δημοσίευμα στον ιστότοπο της Χουριέτ, στο οποίο η τουρκική εφημερίδα, επικαλούμενη τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHΑ, κάνει λόγο για επιχειρήσεις τουρκικών μαχητικών εναντίον δύο σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής που βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια φυσιολογική κινητοποίηση, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας.

Αλλά και το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την πληροφορία περί καταδίωξης σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, ανακοίνωσε ότι «όλα τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί περί φυγάδευσής τους».

Η εφημερίδα «Χουριέτ» πάντως, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενημερώθηκε σχετικά με δύο ύποπτα σκάφη στα ανοιχτά της Σύμης και ότι στη συνέχεια τουρκικά μαχητικά έκαναν αναγνωριστική πτήση στην περιοχή από όπου και αποχώρησαν.

Σχετικά Θέματα:

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Συναγερμός στη Σύμη - Κινητικότητα στα τουρκικά παράλια

ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΔΩ