Προκλητικός ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου: Τα γλυπτά του Παρθενώνα ΔΕΝ ανήκουν στην Ελλάδα

 
Προκλητικός ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου: Τα γλυπτά του Παρθενώνα ΔΕΝ ανήκουν στην Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 26/01/19 - 19:44

Κυνικός και ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίζεται σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο γερμανικής καταγωγής Χάρτβιχ Φίσερ, γνωστός ιστορικός τέχνης διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου,

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν ανήκουν στην Ελλάδα αλλά στο Βρετανικό Μουσείο δήλωσε σε συνέντευξη στα Νέα ο διευθυντής του μουσείου, Χάρτβιχ Φίσερ.

Μάλιστα ο κ. Φίσερ ξεκαθάρισε πως “το Μουσείο δεν θα επιστρέψει μόνιμα τα Γλυπτά στην Ελλάδα» ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο “ επ’ αόριστον δανεισμού», αλλά και γενικά οποιουδήποτε δανεισμού, εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί ότι τα Γλυπτά ανήκουν στους Βρετανούς”!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας τα Νέα ο κ. Φισερ σε ερώτηση για το αν έχουν δίκιο οι Έλληνες που ζητούν να επιστρέψουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο φυσικό τους τόπο παραδέχθηκε πως “μπορώ να καταλάβω ότι οι Έλληνες έχουν μια ιδιαίτερη και παθιασμένη σχέση με αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και θέλουν να δουν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα».
Σε ερώτηση γιατί το Βρετανικό Μουσείο δεν θα επιστρέψει ποτέ τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα ανέφερε ότι “εμείς εκθέτουμε τα Γλυπτά σε ένα πλαίσιο παγκόσμιων πολιτισμών, προβάλλοντας επιτεύγματα από όλο τον κόσμο κάτω από την ίδια στέγη και αναδεικνύοντας τη διασυνδεσιμότητα των πολιτισμών».

Σε ότι αφορά την άποψη πως η Ελλάδα είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των γλυπτών ο κ. Φίσερ ξεκαθάρισε πως δεν το αποδέχεται καθώς “τα αντικείμενα της συλλογής του Βρετανικού μουσείου βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των επιτρόπων του Μουσείου» και τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση δανείου επ΄ αόριστον των γλυπτών, καθώς και ότι το Βρετανικό Μουσείο όταν δανείζει, το κάνει σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία των αντικειμένων”.

Σε άλλα σημεία στη συνέντευξη που παραχώρησε στα Νέα ο Γερμανός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου αναφέρθηκε στη διαρροή νερού στο Βρετανικό Μουσείο δίπλα στα μάρμαρα του Παρθενώνα λέγοντας πως δεν έπαθαν καμιά ζημιά ενώ αναφέρθηκε και στο Brexit, προβλέποντας πως θα επηρεάσει και τη λειτουργία του Μουσείου.

1

Πηγή: Τα Νέα