Προς σκληρό lockdown οδεύουν ακόμη τρεις περιοχές

 
 Προς σκληρό lockdown οδεύουν ακόμη τρεις περιοχές

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 12/02/21 - 10:21

Ένα βήμα πριν το lockdown βρίσκονται η Αχαΐα, το Ρέθυμνο και η Θεσσαλονίκη, περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα εξετάζοντας όλα τα δεδομένα, αλλά και τις σχετικές εισηγήσεις των επιδημιολόγων.

Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα επιβαρυμένη.

Συγκεκριμένα η κατάσταση δεν είναι τόσο δύσκολη με αποτέλεσμα μερίδα των ειδικών να τάσσεται υπέρ των αυστηρών μέτρων, ενώ άλλη να ζητά λίγο ακόμη χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα στοιχεία που θα παρουσιάσει το υπουργείο Υγείας στους λοιμωξιολόγους για την κατάσταση στο σύστημα υγείας στην συμπτωρεύουσα.

Πάντως σε περίπτωση που μπουν οι παραπάνω περιοχές σε σκληρό lockdown μαζί με την Αττική, τότε θα μιλάμε για περίπου το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε υγειονομικές δομές της πόλης, ενώ συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στην επιδημιολογική κατάσταση της Θεσσαλονίκης ούτε και στο εάν οδηγείται σε αυστηρότερο lockdown. Αντιθέτως, ο κ. Ζέρβας δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας και πρότεινε τουλάχιστον την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 8,5% έως 11% των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών αφορά παιδιά ηλικίας έως 12 ετών. «Αυτός ο πληθυσμός είναι κατά κανόνα ασυμπτωματικός και πιο επικίνδυνος. Το πρόβλημα στη χώρα δημιουργήθηκε κάπου στα τέλη Ιανουαρίου, όταν συμπληρώθηκαν οι δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων», τόνισε.

Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από την ανάλυση των λυμάτων, στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες μια σταθεροποίηση του ιικού φορτίου, αλλά σε υψηλά επίπεδα. Oπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου για την ανάλυση των λυμάτων, Νίκος Παπαϊωάννου, η Θεσσαλονίκη είναι σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημίας, ωστόσο σε αυτή τη φάση δεν παρατηρείται εκθετική διασπορά του ιού στην κοινότητα. Υπενθυμίζεται πως με βάση τα δείγματα που ελήφθησαν από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης στις 5-7 Φεβρουαρίου υπολογίστηκε ότι υπήρξε διπλασιασμός του ιικού φορτίου στην πόλη. Οι επόμενες αναλύσεις έδειξαν μια τάση σταθεροποίησης σε αυτά τα επίπεδα.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 1.327 νέα κρούσματα της COVID-19 και 22 θανάτους ασθενών λόγω της νόσου. Σε μονάδες εντατικής νοσηλείας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 281 ασθενείς. Στις ΜΕΘ της Αττικής το ποσοστό πληρότητας πλέον είναι στο 80%. Από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 676 εντοπίστηκαν στην Αττική, 129 στη Θεσσαλονίκη και 94 στην Αχαΐα. Σύμφωνα δε με τον τελευταίο χάρτη που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για την επιδημιολογική κατάσταση των χωρών της Ε.Ε. (αριθμός νέων κρουσμάτων και θετικότητας των τεστ), η Αττική βρίσκεται πλέον στο «κόκκινο». Αντίθετα, η Ηπειρος βρίσκεται στο πράσινο και είναι η μοναδική περιοχή στις χώρες της Ε.Ε. που είναι στο ελάχιστο επίπεδο συναγερμού.