Σε απομόνωση ο Ελπιδοφόρος μετά «φάλτσο» και τον σάλο: Μητσοτάκης - Αναστασιάδης ακύρωσαν τα ραντεβού τους στη Νέα Υόρκη

Σε απομόνωση ο Ελπιδοφόρος μετά «φάλτσο» και τον σάλο: Μητσοτάκης - Αναστασιάδης ακύρωσαν τα ραντεβού τους στη Νέα Υόρκη
Ενημερώθηκε: 22/09/21 - 08:59

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το «φάλτσο» του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου που «ευλόγησε» τον Ερντογάν και τον Τατάρ. Η απαράδεκτη παρουσία του στα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου  στη Νέα Υόρκη ήρθε σε μία στιγμή νέας έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας με ομολογημένο στόχο από τον Ερντογάν τη ρεαλιστική διχοτόμηση  στο Κυπριακό και διάλογο μοιρασιάς στο Αιγαίο!!! 

Πέρα όμως από την [ατυχή» συγκυρία ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος νομιμοποίησε και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ!!! Η τουρκική πλευρά μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία όπου διακρίνονται ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο ίδιο πλάνο με τον Τατάρ και άλλους αξιωματούχους κατά το κόψιμο της κορδέλας στο Μανχάταν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται διπλωματικές πηγές, ο κ. Ελπιδοφόρος είχε ενημερωθεί σχετικά  από το υπουργείο Εξωτερικών για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η παρουσία του εκεί και του είχαν εισηγηθεί να αποφύγει να παραστεί στα εγκαίνια. Ο ίδιος όμως επέλεξε να παραβρεθεί προκαλώντας την έντονη ενόχληση τόσο της ομογένειας όσο και της πολιτικής ηγεσίας Ελλάδας και Κύπρου. Αυτό δείχνει και η ακύρωση των καθιερωμένων συναντήσεων με τον κ. Ελπιδοφόρο στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως είπε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Νέα Υόρκη, Θανάσης Τσίτσας, ο Νίκος Αναστασιάδης επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ στην έδρα της Αρχιεπισκοπής  Αμερικής με τον κ. Ελπιδοφόρο αλλά επικαλέστηκε  το “βεβαρημένο του πρόγραμμα”  για να αποφύγει το ραντεβού, καθώς η Λευκωσία εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένη από την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στην εκδήλωση στην οποία μάλιστα είχε και κοινή φωτογράφηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Για την απόφαση του Κύπριου προέδρου συνετέλεσε και η αντίδραση κυπριακών ομογενειακών οργανώσεων που τις επόμενες ώρες προσανατολίζονται να βγάλουν ακόμη και καταδικαστικές ανακοινώσεις για την  παρουσία  του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του “Τουρκικού Κέντρου” που δεσπόζει απέναντι από την έδρα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, την απόφαση του Κύπριου προέδρου ακολούθησε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – που αναμένεται να αφιχθεί σήμερα το απόγευμα στην Νέα Υόρκη για να μετέχει στις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ – ο οποίος ακύρωσε με την σειρά του και εκείνος την συνάντηση του με τον κ. Ελπιδοφόρο. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή.

Η Αθήνα δεν διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε την ακύρωση του ραντεβού, καθώς στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού  παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα και αφορούν στο επίσημο πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη.

Η απάντηση Ελπιδοφόρου

Το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου υπεραμύνθηκε της παρουσίας του στα εγκαίνια του κτιρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Μιλώντας χτες στον ΑΝΤ1, κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής υπογράμμισαν ότι είναι απαράδεκτη η δημιουργία διαφορετικών εντυπώσεων.

«Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συνομιλεί και θα συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου» ανέφεραν κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στον ΑΝΤ1.

Και συνέχισαν: «Θα εκμεταλλεύεται δε κάθε ευκαιρία που του δίδεται για να υποστηρίζει με σθένος στους συνομιλητές του από όλο τον κόσμο και ειδικά της Τουρκίας, τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτούν την απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο».

«Οι σαφείς δηλώσεις, άλλωστε, του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για αυτά τα θέματα είναι γνωστές από τις αναρτήσεις του και πρόσφατα στα social media, αλλά και όλα τα χρόνια σε όλα τα μέσα» τονίζουν.

«Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμμετοχή του στην χθεσινή εκδήλωση εγκαινίων του κτιρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Οποιαδήποτε προσπάθεια, λοιπόν, δημιουργίας διαφορετικών εντυπώσεων γύρω από την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου σε αυτήν την εκδήλωση και τα μηνύματά της, είναι απαράδεκτη» κατέληξαν.