Σκόπια: Βάλτε μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και θα τα βρούμε...

 
Σκόπια: Βάλτε μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και θα τα βρούμε...

Ενημερώθηκε: 15/12/17 - 13:46

Σκόπια: «Βάλτε μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και θα τα βρούμε στο όνομα» αυτό είπε με λίγα λόγια η αντιπρόεδρος της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της χώρας σε συνέντευξή της στον Guardian.

Η Ραντμίλα Σεκερίνσκα υποστήριξε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα κολλήσουν οι προσπάθειες προώθησης φιλελεύθερων πολιτικών στα Βαλκάνια. «Η επόμενη χρονιά είναι κρίσιμη. Πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχουν εξελίξεις – ο κόσμος δεν περιμένει να λυθούν όλα αύριο, αλλά περιμένει πρόοδο γιατί έχουμε κολλήσει εδώ και δέκα χρόνια. Αυτά που θα γίνουν είτε θα δημιουργήσουν ελπίδα είτε απογοήτευση στα Βαλκάνια» ,είπε στη βρετανική εφημερίδα.

Guardian

Ο κάνει λόγο για «μια από τις πλέον ακατανόητες, πλην φορτισμένες συναισθηματικά ευρωπαϊκές διαμάχες», με την Ελλάδα να μπλοκάρει από το 2008 την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιώντας τον όρο Μακεδονία τα Σκόπια σφετερίζονται την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, επισημαίνοντας την ανέγερση το 2011 του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το όνομα του οποίου δόθηκε και στο αεροδρόμιο των Σκοπίων.» «Η Ελλάδα», συνεχίζει το δημοσίευμα» «φοβάται επίσης ότι η “Μακεδονία” των δύο εκατομμυρίων κατοίκων τρέφει αλυτρωτικές εδαφικές βλέψεις έναντι της ομώνυμης ελληνικής περιφέρειας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Σίγουρος πως θα υπάρξει λύση με την ονομασία της ΠΓΔΜ ο Σκοπιανός υπουργός Ντιμιτρόφ

«Ουδείς στη “Μακεδονία” έχει εδαφικές αξιώσεις, κυριολεκτικά ουδείς. Είναι αστείο», λέει η Σεκερίνσκα. «Η μόνη περίπτωση να καταλάβουμε την Ελλάδα είναι πλημμυρίζοντας τις ελληνικές παραλίες ως τουρίστες».

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων θεωρεί ότι η επίλυση του ζητήματος του ονόματος συνδέεται με το αίτημα ένταξης της χώρας της στην ΕΕ.

«Οι περισσότεροι θα αποδεχθούν έναν αξιοπρεπή και λογικό συμβιβασμό, εφόσον θεωρούν ότι η λύση ανοίγει προοπτικές για το μέλλον, ότι δεν απειλεί την ταυτότητα, την εθνική υπερηφάνεια ή τα εθνικά μας χαρακτηριστικά», είπε.

«Για να υπάρξει οποιαδήποτε μορφή βιώσιμης λύσης θα πρέπει να βεβαιώσουμε τους πολίτες μας ότι είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Και στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα, κατέληξε: «Θέλουμε μια λύση που δεν θα βλάψει τα ελληνικά συμφέροντα ή θα θέσει σε κίνδυνο την “Μακεδονική” ταυτότητα. Αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψεις τανγκό και ελπίζουμε η ελληνική πλευρά να δεσμευτεί αναλόγως.»