Σίγουρος πως θα υπάρξει λύση με την ονομασία της ΠΓΔΜ ο Σκοπιανός υπουργός Ντιμιτρόφ

Σίγουρος πως θα υπάρξει λύση με την ονομασία της ΠΓΔΜ από τον Σκοπιανό υπουργό Ντιμιτρόφ
Ενημερώθηκε: 30/11/17 - 09:30

Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ μιλώντας σε ημερίδα του think tank Atlantic Council σημείωσε πως πλέον Ελλάδα και ΠΓΔΜ είναι πιο ώριμες  να αποδεχτούν μια λύση  για την συνταγματική ονομασία του γειτονικού κρατιδίου.

Η ημερίδα που είχε σαν θέμα την αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια με τίτλο  «A Coming Storm Shaping a Balkan Future in an Era of Uncertainty», σ’ ένα από τα πάνελ ομιλητών για την αντιμετώπιση των χρόνιων προκλήσεων στην περιοχή, συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο  Σκοπιανός ΥΠΕΞ,  ο οποίος αναφέρθηκε στη δέσμευση της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων στον εκδημοκρατισμό και τη θεσμική θωράκιση της χώρας, στην βελτίωση των σχέσεων με τους γείτονες και στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ευρω-ατλαντική της προοπτική.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ

Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση θεωρεί την Ελλάδα ως δυνητικά το σημαντικότερο σύμμαχο της ΠΓΔΜ. Οι διαπραγματεύσεις για το όνομα πιστεύει πως μπορούν να γίνουν με «καλή πίστη» και από τις δυο πλευρές χωρίς η λύση να έχει «νικητές και χαμένους».  «Το θέμα της ονομασίας θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της ‘Μ’ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς»  και «οι δύο χώρες πρέπει να εστιάσουν στο αμοιβαίο όφελος του να καταστούν σύμμαχοι στην περιοχή» και «να αναστρέψουν το κλίμα αλληλοκατηγοριών», εστιάζοντας στην από κοινού πορεία προς την πρόοδο και την ευημερία. Οι κοινωνίες των δύο χωρών είναι πιο ώριμες πλέον να αποδεχτούν μια λύση και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμβάλλουν ενθαρρύνοντας τις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών και επιβεβαιώνοντας τα αμοιβαία οφέλη από την επίλυση της διαμάχης για την ονομασία.

ΜΗΝΥΜΑ ΗΠΑ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ 

Ερωτηθείς  ο κ. Ντιμιτρόφ για τις ‘κόκκινες γραμμές’ της κυβέρνησής του στην διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, υποστήριξε ότι «στοιχεία της διαπραγμάτευσης πρέπει να μείνουν έξω από τα φώτα της δημοσιότητας για να υπάρξει επιτυχία» και συμπλήρωσε ότι προτιμά να εστιάζει στο «πράσινο φανάρι» ευκαιρίας για τις δύο χώρες κι όχι σε «κόκκινες γραμμές».