Τα πρόσθετα μέτρα στήριξης και ο κίνδυνος για ένα νέο κύμα χρεών 

 
Τα πρόσθετα μέτρα στήριξης και ο κίνδυνος για ένα νέο κύμα χρεών 

Ενημερώθηκε: 17/02/22 - 10:01

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει στο 6,2%, έρχεται στοχευμένο εφάπαξ βοήθημα. Η στήριξη αφορά μόνο τους οικονομικά ευάλωτους, αφού τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν. To ζήτημα πέρα από οικονομική έχει και κοινωνική διάσταση, καθώς πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές ανισότητες.

Χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, θα λάβουν το έκτακτο επίδομα. Ένας στους δύο ενεργούς πολίτες (μη συνταξιοδοτημένος) εξακολουθεί να δέχεται συνεισφορά από μέλη της οικογένειας του που λαμβάνουν σύνταξη για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις μηνιαίες υποχρεώσεις του.

Γενικά έχουν ληφθεί μέτρα για την στήριξη των ευάλωτων, όπως πχ η επιπλέον έκπτωση στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου. Όμως δεν είναι αρκετά μπροστά στο τέρας του πληθωρισμού.

Το ΑΕΠ φέτος θα στηριχθεί στην αύξηση του τουρισμού αλλά και των επενδύσεων λόγω των χρημάτων από το ταμείο ανάκαμψης. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η τόνωση της καταναλωτικής δαπάνης. Αρκεί ένα εφάπαξ επίδομα για να γίνει αυτό;

Φυσικά όχι…

Ούτε μπορούμε να μείνουμε στην πολιτική των επιδομάτων. Τα απόνερα του covid 19 καθυστερούν την μετάβαση από το “πώς θα εισπράξουμε” στο μοντέλο “πώς θα παράξουμε”. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι ένα μέτρο ανακούφισης το οποίο όμως θα έρθει την Άνοιξη. Η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα φαίνεται πως δεν είναι στα άμεσα τουλάχιστον σχέδια της Κυβέρνησης. Αυτή την στιγμή , ο ΦΠΑ είναι μειωμένος λόγω της πανδημίας στο 13% από το 24%. Σε πολλές χώρες όμως της Ε.Ε βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό.

Ποια άλλα μέτρα θα βοηθούσαν την τσέπη μας;

Η επέκταση των στοχευμένων μέτρων: είναι το πρώτο βήμα. Όχι μόνο ανά εισοδηματική κατηγορία, αλλά και ανά κλάδο ανάλογα με τις ανάγκες και την συνεισφορά τους στο ΑΕΠ. Θα μπορούσαν να ληφθούν πρωτοβουλίες ακόμη και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης για ειδικότερα μέτρα.

Επέκταση του επιδόματος θέρμανσης: Το τελευταίο διάστημα ενισχύονται οι φωνές που ζητούν επέκταση του επιδόματος θέρμανσης πέρα από την κύρια κατοικία και στα φοιτητικά σπίτια, καθώς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα λειτουργούν ξανά δια ζώσης. Με δεδομένο ότι οι λογαριασμοί ρεύματος είναι φουσκωμένοι, με τα ενοίκια να βρίσκονται στα ύψη, θα μπορούσε να επανέλθει το πάγωμα ενοικίων, καθώς υπάρχει φόβος για ένα νέο κύμα χρεών, αυτό των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος, παρά την αύξηση των διακανονισμών.

Όσον αφορά το ενεργειακό ζήτημα, οι αυξημένες τιμές θα συνεχιστούν όχι μόνο λόγω του πληθωρισμού αλλά και λόγω της ακριβής και χρονοβόρας πράσινης μετάβασης. Το φυσικό αέριο , αν και μεταβατικό καύσιμο, γίνεται σημαντικότερο από το πετρέλαιο σε μια συγκυρία μεγάλων αυξήσεων των τιμών του στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ Μόσχας, το γ’ τρίμηνο 2021 η αξία εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια 10ετία, υπερέβη την αξία εξαγωγών πετρελαίου. Παράλληλα τον Ιανουάριο, η Ρωσία αύξησε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν 18%. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η ένταση στα Ουκρανο-Ρωσικά σύνορα με το τοπίο ακόμη να είναι θολό.