Ταυτότητα και δίπλωμα στο κινητό – Τέλος όσα γνωρίζαμε έως τώρα

 
Ταυτότητα και δίπλωμα στο κινητό

Ενημερώθηκε: 24/06/22 - 12:04

Οι περισσότεροι έχουμε στο πορτοφόλι δυο από τα σημαντικότερα έγγραφα για την καθημερινότητά μας που δεν είναι άλλα από την αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης. Αυτό τελειώνει! Πλέον ταυτότητα και δίπλωμα θα βρίσκονται στο κινητό μας τηλέφωνο μέσω μια εφαρμογής που οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να την κατεβάσουν  από το Google Play και το App Store.

Παράλληλα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρά με ταχείς ρυθμούς τη διαδικασία για τον ενιαίο αριθμό με τον οποίο θα γίνονται όλες οι συναλλαγές μας με το Δημόσιο, καραργώντας ουσιαστικά τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό ταυτότητας. 

Το νέο wallet αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στον Ιούλιο. Πρακτικά οι πολίτες θα ακολουθήσουν τη διαδικασία του 2021, όταν κατέβασαν σε ηλεκτρονική μορφή την ταυτότητα, προκειμένου να την δείχνουν στους ελέγχους για το κορονοϊό. Η μοναδική διαφορά είναι ότι αυτό το ψηφιακό αρχείο δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συναλλαγές με το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης θα έχουν ένα QR, το οποίο θα μπορεί να σκανάρει ο υπάλληλος του οργανισμού προκειμένου να πιστοποιήσει την ταυτότητα του πολίτη. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι τα ψηφιακά αρχεία διπλώματος και ταυτότητας θα είναι αποδεκτά μόνο εντός ελληνική επικράτειας.

Αξίζει να σημειωθεί η υλοποίηση του ψηφιακού πορτοφολιού δεν θα σταματήσει τις διαδικασίες για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες οι οποίες θα έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας.    

Ο ενιαίος αρθμός αλλάζει τη ζωή μας

Σε ό,τι αφορά τον ενιαίο αριθμό που θα αντικαταστήσει ΑΜΚΑ και αριθμό ταυτότητας, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στον Σεπτέμβριο.  Ο κάθε πολίτης θα αποκτήσει τον δικό του αριθμό τον οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιεί  για όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο.  Αν και με μειωμένη ισχύ  ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου δεν πρόκειται να καταργηθεί, καθώς χρησιμοποιείται από εταιρείες. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πως ο ενιαίος αριθμός θα είναι αυτός που θα αναγράφεται στις νέες αστυνομικές ταυτότητες όταν αυτές εκδοθούν. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ