Τι επόμενες ημέρες θα κριθεί το lockdown - Φθάνουν στα όριά τους οι ΜΕΘ στην Αττική

 
Στο 85%  η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική - Πιθανή η παράταση του lockdown - Πού θα κριθεί - Ποιες περιοχές ανησυχούν τους ειδικούς

Ενημερώθηκε: 18/02/21 - 11:39

«Θα ακολουθήσουμε την εισήγηση των ειδικών, η δική μας προδιάθεση είναι την 1η Μαρτίου να λειτουργήσει το λιανεμπόριο, τα σχολεία, η κοινωνία να είναι όπως πρέπει, με μέτρα προφύλαξης αλλά από την άλλη, πιο ανοιχτοί» είπε χτες ο κ. Γεραπετρίτης δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων. Με την υπόμνηση ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα και οι πόροι πεπερασμένοι», θα πρέπει «για την ψυχική υγεία όλων μας και για την οικονομία της χώρας, την 1η Μαρτίου να μπορέσουμε να ανοίξουμε. Η ελπίδα μας είναι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε».

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι επιστήμονες. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πλειονότητα των ειδικών επιθυμεί παράταση του lockdown και μετά την 28η Φεβρουαρίου, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επαναφορά ορισμένων δραστηριοτήτων από την 1η Μαρτίου, όπως η επαναλειτουργία καταστημάτων με εποχικά είδη.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί τονίζουν πως προκειμένου να υπάρξει μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων πρέπει να προσέξουμε τώρα, καθώς αυτή είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος για τον κοροναϊό από πολλές απόψεις.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στον Ant1, προέβλεψε ότι αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση στο ιικό φορτίο, λόγω της εφαρμογής των μέτρων.

«Αυτή η περίοδος είναι η πλέον επικίνδυνη για τη νόσο», είπε, επισημαίνοντας πως η πανδημία είναι «πολύπλοκο πρόβλημα», σε υγειονομικό, κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο.

«Ελπίζουμε ότι θα δούμε μείωση τις επόμενες μέρες», ανέφερε και τόνισε πως «δεν περίμενε κάποιος από μία νόσο, που δεν ξέρουμε τίποτα γι’αυτήν και δεν υπάρχει εμβολιασμός να μην υπάρξει τέτοια διασπορά, γιατί δεν υπάρχει ανοσία».

Φθάνουν στα όριά τους οι ΜΕΘ στην Αττική

Την εκτίμηση ότι στις μεγάλες περιφερειακές ενότητες της χώρας, όπως η Αττική, τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού που έχουν ληφθεί αποδίδουν έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας ότι σε αυτές τις περιοχές καταγράφεται μια σταθεροποίηση στο επιδημικό φορτίο.

Παρ’ όλα αυτά, η πίεση στις μονάδες υγείας του λεκανοπεδίου σταδιακά αυξάνει και είναι ενδεικτικό ότι χθες το μεσημέρι, από τις 240 κλίνες εντατικής COVID των νοσοκομείων της Αττικής, κενές ήταν οι 36 (ποσοστό πληρότητας 85%).

Στην ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την Αττική ήρθαν να προστεθούν και τα προειδοποιητικά σημάδια για τη Θεσσαλονίκη, όπου τα λύματα έδειξαν αύξηση του ιικού φορτίου κατά 70%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που παρουσίασε ο υπουργός, χθες καταγράφηκαν 755 νέα κρούσματα (174.659 από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας) και 13 θάνατοι λόγω COVID-19 (6.149). Από τις χθεσινές νέες διαγνώσεις, στην Αττική εντοπίστηκαν 231, στη Θεσσαλονίκη 125, στην Αχαΐα 61, στην Αργολίδα 26, στο Ρέθυμνο 22 και στη Χαλκιδική 23.

Ο υπουργός, είπε πως οι περιοχές που ανησυχούν είναι οι:

-- Αχαΐα

-- Αργολίδα

-- Κορινθία

-- Ηλεία

-- Εύβοια

-- Βοιωτία

-- Χαλκιδική

-- Ρέθυμνο

-- Ηράκλειο

-- Κεφαλονιά

-- Θάσος

-- Κάρπαθος

Παράλληλα, δεν αποκλείεται τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα να επιβληθούν και σε άλλες περιοχές οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο», όπως η Κάλυμνος και τα Γιάννενα. Η Κάλυμνος ειδικά αποτελεί μία ειδική περίπτωση αφενός γιατί πρόκειται περί νησιού και αφετέρου γιατί εδώ και αρκετές ημέρες εμφανίζει διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στις ημερήσιες αναφορές.

Ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA, εκτίμησε ότι το lockdown θα πάρει παράταση μιας εβδομάδας. Ενώ από πλευράς του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως είναι υγειονομικά ασφαλές είναι να πάμε σε παράταση του lockdown.