Τουρκική «πλάτη» για την Ιστορία μας!

 
Τουρκική «πλάτη» για την Ιστορία μας!

Ενημερώθηκε: 30/03/19 - 13:30

Απρόσμενους υποστηρικτές στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα βρήκε στην αντικρινή πλευρά του Αιγαίου η Ελλάδα!

Πρόκειται για δύο Τούρκους ερευνητές, οι οποίοι κατέρριψαν το επιχείρημα των Βρετανών ότι ο λόρδος Ελγιν πήρε τα μάρμαρα από την Αθήνα με τη «βούλα» του σουλτάνου!

Για να μην επιστρέψουν τα μάρμαρα που μετέφερε παράνομα μέσα σε 200 κιβώτια ο Βρετανός πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη λόρδος Ελγιν, οι Βρετανοί ισχυρίζονται από τις αρχές του 18ου αιώνα πως αυτά δόθηκαν με φιρμάνι του σουλτάνου. Σύμφωνα, όμως, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», πρόκειται για μεγάλο ψέμα, καθώς ουδέποτε ο σουλτάνος έδωσε εντολή να μεταφερθούν τα μάρμαρα στη Βρετανία.

Βάσει όσων υποστηρίζουν στην εφημερίδα η καθηγήτρια Ζεϊνέπ Αϊγκέν και ο καθηγητής Ορχάν Σακίν, μάλιστα, η μόνη απόδειξη ότι τα μάρμαρα μεταφέρθηκαν νόμιμα στο Λονδίνο είναι μία αναφορά σε μια επιστολή, η οποία είναι μεταφρασμένη στα ιταλικά. Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται ότι δίνεται η άδεια να μεταφερθούν όποια μάρμαρα θέλουν οι Βρετανοί, αλλά δεν υπάρχει καν το πρωτότυπο της επιστολής. «Ο καθηγητής Ορχάν ερεύνησε τα οθωμανικά έγγραφα. Ούτε φιρμάνι ούτε πρωτότυπη επιστολή βρήκαμε» αποκαλύπτει η Ζεϊνέπ Αϊγκέν, η οποία διδάσκει στο πανεπιστήμιο Μιμάρ Σινάν, συμπληρώνοντας ότι τον περασμένο μήνα συμμετείχε σε πάνελ στην Ελλάδα, όπου τα εξήγησε όλα.

Από την πλευρά του ο ειδικός ερευνητής οθωμανικών εγγράφων Ορχάν Σακίν επισημαίνει ότι παρουσιάζεται μια επιστολή στα ιταλικά του πασά Σεΐντ Αμπντουλάχ, που αντικαθιστούσε τον μεγάλο βεζύρη, αλλά υπογραφή δεν υπάρχει.

«Ωστόσο, χωρίς την άδεια του σουλτάνου τέτοια απόφαση δεν παίρνει κανένας βεζύρης. Ο τότε βεζύρης Γιουσούφ Ζιγιά Πασά ήταν στην Αίγυπτο μαζί με τον Ναπολέοντα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Espresso

Πηγή: