Tρίτο «καυτό» καλοκαίρι για τις Ένοπλες Δυνάμεις: Aναμένoντας την προκλητική Άγκυρα να “επιτεθεί”…

Tρίτο «καυτό» καλοκαίρι για τις Ένοπλες Δυνάμεις: Aναμένoντας την προκλητική Άγκυρα να “επιτεθεί”…
Ενημερώθηκε: 17/05/20 - 10:30

Μπορεί τα 40άρια της θερμοκρασίας να είναι πρόσκαιρα, το ίδιο πρόσκαιρη είναι όμως και η ηρεμία που «πλασάρεται» να υπάρχει περίπου μια εβδομάδα στο θέμα των Ελληνοτουρκικών.

Όπως δυο καλοκαίρια πριν, έτσι και το φετινό, φαίνεται ότι η προκλητικότητα της γείτονος θα χτυπήσει και πάλι κόκκινο. Επιτελείς εκτιμούν ότι εφόσον ο Covid-19 κάνει τον κύκλο του στα πληρώματα των μονάδων επιφανείας του Τουρκικού στόλου, στη συνέχεια θα δοθεί η εντολή των προκλητικών ενεργειών και στη θάλασσα ιδίως στην περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Η Τουρκία με ότι έχει πράξει στη Λιβύη το τελευταίο διάστημα και τον Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρεί με κάθε τρόπο τη διατήρηση του Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου, το επόμενο διάστημα θα θελήσει να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την παρουσία στην περιοχή.

Και αν θεωρητικά μπαίνουμε σε μια περίοδο moratorium, αυτή της καλοκαιρινής περιόδου, κι’ αν επίσης η πανδημία του Covid-19, έχει καθυστερήσει προκλητικές ενέργειες, όλες οι πληροφορίες αλλά και οι παραδοχές Τούρκων Αξιωματούχων, δείχνουν πως η Άγκυρα επανέρχεται μέρα με τη μέρα στον δρόμο της «Κακίας», αποστρεφόμενη πάντοτε τον δρόμο της Αρετής.

Όμως οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί στην Τουρκία έχουν καταλάβει κάτι βασικό. Και αυτό ήταν ένα μήνυμα της Αθήνας που πέρασε μέσα από την αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής του μεταναστευτικού. Ότι και να προκαλέσουν, απέναντί τους πάλι θα βρίσκεται η Ελληνική αποφασιστικότητα.

Μεταναστευτικό μαζί με ερευνητικό

 

Οι δυο βασικοί άξονες στους οποίους κινείται η Τουρκία, είναι το μεταναστευτικό και η πειρατική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο, που φτάνει και σε Ελληνικά νερά, μέσα από το πέραν κάθε λογικής μνημόνιο ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη.

Επιτελείς σημειώνουν μάλιστα ότι η γείτονα επιχειρεί με διάφορους τρόπους να δημιουργήσει συνθήκες που ο ένας άξονας να είναι αλληλένδετος με τον άλλον, ώστε να φέρει σε δύσκολη θέση την Αθήνα. Και αν το moratorium υπάρχει, μέσα σε αυτό η ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού δεν υφίσταται, διότι εφόσον το επόμενο διάστημα η πανδημία κάνει τον πρώτο κύκλο και στη γείτονα, τα πάρε δώσε παράνομων μεταναστών και διακινητών και πάλι θα ξεκινήσουν.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν ακριβώς σ’ αυτό το κομμάτι του πρώτου άξονα είναι ότι η γείτονα δεν θα διστάσει και μέσα στο καλοκαίρι να ξεκινήσει το δεύτερο κύμα της ασύμμετρης απειλής, με χιλιάδες μεταναστών να συγκεντρώνονται και πάλι στα Μικρασιατικά παράλια.

Η Ελληνική δοκιμασμένη πλέον «συνταγή» είναι η αποτροπή στην οριογραμμή κάτι που ενέχει κινδύνους, διότι τα πλωτά της Τουρκικής ακτοφυλακής που πολλές φορές συνοδεύουν τους παράνομους μετανάστες, προκαλούν και αναζητούν το ναυτικό ατύχημα ή τον ηθελημένο εμβολισμό.

Ήδη η Αθήνα έχει δημοσιοποιήσει τέτοιες εικόνες από το ανατολικό Αιγαίο, με τους Τούρκους να επιχειρούν να χτυπήσουν τα σκάφη του Λιμενικού. Οπτικό υλικό και με άλλα τέτοια περιστατικά υπάρχει άφθονο σημείωναν αρμόδια χείλη κι έχουν φτάσει εκεί που πρέπει, σε διεθνές επίπεδο.

Μόλις πριν από 48 ώρες ο Τούρκος υπουργός ενέργειας επανέλαβε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν από ερευνητικό πλοίο της χώρας του έρευνες στην θαλάσσια περιοχή που ορίζεται από το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης.

Και σε αυτή την περίπτωση η «συνταγή» έχει πάρει τα εύσημα με τις αποτρεπτικές ενέργειες των πληρωμάτων των Ελληνικών φρεγατών. «Γεύση» από την πυγμή του Πολεμικού Ναυτικού έχει πάρει το πλήρωμα των σεισμογραφικών «Barbaros» και «Oruc Reis», όπως επίσης και τα πληρώματα των Τουρκικών πολεμικών πλοίων που τα συνόδευαν.

Όμως ένας ισχυρός αντιπερισπασμός σε μια τέτοια ενέργεια, που θ’ απασχολούσε πληθώρα δυνάμεων στο Αιγαίο, δεν είναι άλλος από το ταυτόχρονο ξέσπασμα του δεύτερου κύματος της ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού.

Σχεδιασμό αντιμετώπισης ενός ερευνητικού πλοίου και αποτροπή στην οριογραμμή των 6 Ναυτικών Μιλίων στο ανατολικό Αιγαίο υπάρχει και τα επιχειρησιακά σχέδια του Πολεμικού Ναυτικού και του Επιτελείου έχουν λάβει την έγκριση σε ανώτατο βαθμό.

Από εκει και μετά, αναλόγως των κινήσεων, ο σχεδιασμός επεκτείνεται, φτάνοντας από την προειδοποίηση στην αποτροπή οποιασδήποτε ενέργειας που μπορεί να θίγει καίρια κυριαρχικά δικαιώματα.

Πηγή: Hellasjournal