Γεμιστά καλαμάρια σβησμένα με ούζο

 
Γεμιστά καλαμάρια σβησμένα με ούζο

Ενημερώθηκε: 11/04/17 - 13:39

Μεγάλη Τρίτη και για όσους είναι από νησί αυτή η συνταγή θα φέρει άρωμα θάλασσας στο τράπεζι τους με τα καλαμάρια που μπορείτε είτε να τα κάνετε σκέτα στο grill ή να τα γεμίσετε με λαχανικά και ρύζι.

Υλικά:
2 καλαμάρια περίπου 500 γραμμάρια το καθένα
400 γραμμάρια μανιτάρια διάφορα ψιλοκομμένα (λευκά, καστανά, πλευρώτους)/ εναλλακτικά χρησιμοποιείστε 500 γρ. ρύζι
2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε μέτρια καρέ
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κόλιανδρος ψιλοκομμένος
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και Πιπέρι

Για το μάρινάρισμα:
70 ml ούζο
100 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα κομμένη σε καρέ
5-6 κόκκους πιπεριού
1-2 φύλα δάφνης

Για τη σάλτσα:
½ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα σκεύος ζεσταίνετε το ούζο (προσοχή δεν θέλουμε να πάρει βράση) και προσθέτετε το ελαιόλαδο, τη ντομάτα, το πιπέρι και τα φύλα δάφνης. Αφαιρείτε από τη φωτιά και το βάζετε σε ένα μπολ.

Πλένετε καλά τα καλαμάρια μέσα και έξω, σχίζοντας την εσοχή κάτω από το κεφάλι χωρίς ωστόσο να το κόψετε τελείως. Βυθίζετε τα καλαμάρια στη μαρινάτα, σκεπάζετε το μπολ και τα αφήνετε στο ψυγείο όλο το βράδυ.

Σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Αφήνετε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και προσθέτουμε τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά.

Στραγγίζετε τα καλαμάρια και τα γεμίζετεμε το μείγμα μας και αν χρειάζεται κλείνετε τυχόν κενά με μία οδοντογλυφίδα.

Αλατοπιπερώνετεκαι τοποθετείτε τα καλαμάρια σε αλουμινόχαρτο χωρίς να τα κλείσετε και τα ραντίζετεμε τη μαρινάδα. Το τοποθετείτε σε προθερμασμένο grill (στους 200 βαθμούς περίπου) ή σε κάρβουνα και τα ψήνετε για 12 με 15 λεπτά γυρίζοντας τα συχνά.

Βάζετε την υπόλοιπη μαρινάδα σε ένα σκεύος μαζί με το ζωμό λαχανικών, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και βράζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα από τα υγρά. Κόβετε το καλαμάρι σε φέτες και περιχύνετεμε τη σάλτσα.