Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: Babaganoush, ένας αυθεντικός ανατολίτικος μεζές

 
 Babaganoush: Ένας αυθεντικός τυπικός ανατολίτικος μεζές

Ενημερώθηκε: 04/01/17 - 18:19

Κάθε εβδομάδα, το thepressroom.gr θα σας παρουσιάζει μία νέα, πρωτότυπη συνταγή σε συνεργασία με τον σεφ του "A little Taste of Home", Zouhir Khaled. Η σημερινή, πρώτη μας συνταγή αναφέρεται στο Babaganoush. Είναι ένα Λεβαντίνικο πιάτο στο οποίο η μελιτζάνα αναμειγνύεται με ελαιόλαδο και διάφορα καρυκεύματα.

Στα αραβικά ο όρος σημαίνει «χαϊδεμένος μπαμπάς» ή «ντροπαλός μπαμπάς», πιθανώς επειδή αναφέρεται σε ένα μέλος του βασιλικού χαρεμιού.

Είναι ένας τυπικός μεζές που συχνά τρώγεται σαν ντιπ μαζί με πίτα ή συνοδεύει άλλα πιάτα. Είναι δημοφιλής στο Ισραήλ, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Παλαιστίνη, το Ιράκ, τη Συρία, την Αίγυπτο και την Αρμενία.
Εδώ σας παρουσιάζουμε την αυθεντική συνταγή, η οποία εκτός από την εξαιρετικά λεπτή γεύση της είναι υγιεινή, θρεπτική και χορτοφαγική.
ΥΛΙΚΑ
• 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 πιπεριά Φλωρίνης
• 1 πιπεριά πράσινη
• ½ ματσάκι μαϊντανό
• 1 κρεμμύδι ξερό
• 1 κουταλιά ξίδι λευκό
• ½ Ρόδι
• Χυμό από 1λεμόνι
• λάδι
• αλάτι
• πιπέρι
• καρύδι για το τελείωμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ μέχρι να καούν εξωτερικά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν μέσα σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα υγρά τους και μετά τις ανοίγουμε για να πάρουμε την σάρκα τους. Σε ένα μπολ βάζουμε την καθαρισμένη μελιτζάνα μαζί με το κρεμμύδι, την πιπεριά Φλωρίνης, την πράσινη πιπεριά, το σκόρδο και τον μαϊντανό, όλα ψιλοκομμένα. Έπειτα ρίχνουμε το λεμόνι, το ξίδι, το λάδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
Σερβίρουμε με σπόρους ροδιού, λίγο μαϊντανό και καρύδι.
Tips
• Καλό θα είναι μόλις ετοιμάσετε την babaganoush να τη βάλετε για 1-2 ώρες στο ψυγείο ώστε να ενωθούν τα υλικά και να ανταλλάξουν τα αρώματά τους.
• Μπορείτε να την σερβίρετε ι πάνω σε μπρουσκέτες ή σκέτη.

Συνταγή του chef: Zouhir Khaled
Chef στο "A little taste of home"