ΠΑΣΧΑ 2016: Το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

 
ΠΑΣΧΑ 2016: Το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Ενημερώθηκε: 28/04/16 - 13:05

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και στην κουζίνα.. οι νοικοκυρές σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζουν τα πασχαλινά τσουρέκια!

Η μυρωδιά που διαχέεται στα σπίτια , ξυπνά αναμνήσεις και μας προδιαθέτει για τις ωραίες οικογενειακές στιγμές της ημέρες του Πάσχα.

Η Μ.Πέμπτη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους πιστούς καθώς είναι η μέρα όπου έλαβε χώρα ο Μυστικός Δείπνος.

Το έθιμο των ''πασχαλινών τσουρεκιών ''μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στην ημέρα της Ανάστασης.

Κάθεστε ακόμη ; Γρήγορα στην κουζίνα σας ....

Υλικά (για τη μαγιά):

60 γρ. νωπή μαγιά

40 γρ. ζάχαρη 80 γρ. χλιαρό νερό

Για τη ζύμη:

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια

1/2 κ.γλ. μαστίχα1 1/2 κ.γλ. κοφτό μαχλέπι250 γρ. βούτυρο γάλακτος300 γρ. ζάχαρη3 αυγά350 γρ. γάλα λιωμένο βούτυρο1 αυγό για επικάλυψη

αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα.Όχι πάνω από τους 50οC. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σ' ένα κατσαρολάκι διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο μείγμα με το βούτυρο.Ρίχνουμε μέσα τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά έτσι ώστε η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια μας.Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι.Φτιάχνουμε μια μπάλα ,τη βάζουμε σε ένα μπολ με λίγο αλεύρι , σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 2,5 ώρες ώστε να φουσκώσει . Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και το χωρίζουμε σε 3 μέρη. Φτιάχνουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα.Το τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και στη συνέχεια το ακουμπάμε στη λαμαρίνα του φούρνου.

Το αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να ξαναφουσκώσει .Ανακατεύουμε το αυγό μ' ελάχιστο νερό και μ' ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα περίπου μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει.

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση !