Πεντανόστιμη γαριδομακαρονάδα

 
Πεντανόστιμη γαριδομακαρονάδα

Ενημερώθηκε: 22/07/22 - 13:28

Όλα τα μυστικά για την πιο νόστιμη, αρωματική γαριδομακαρονάδα, με ζουμερές καλοκαιρινές ντομάτες και σπιρτόζικη κυκλαδίτικη κάππαρη από τη Νένα Ισμυρνόγλου.

Υλικά

  •  1 κιλό γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, μέτριες σε μέγεθος, με τα κελύφη τους
  •  500 γρ. σπαγκέτι
  •  7 μεγάλες ώριμες ντομάτες, χοντροτριμμένες
  •  1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  •  2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  •  1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  •  200 ml λευκό, ξηρό κρασί
  •  80 ml oύζο
  •  30 γρ. κάππαρη, ξαρμυρισμένη και καλά στραγγισμένη
  •  1/2 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου
  •  2 κουτ. σούπας φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος
  •  2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  •  τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  το ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
  •  1 μικρή φρέσκια πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Για την γαριδομακαρονάδα ξεκινάμε καθαρίζοντας τις γαρίδες από τα κεφάλια, τα κελύφη, την ουρά και το εντεράκι.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τη μισή ποσότητα λαδιού και σοτάρουμε τα κεφάλια, τα κελύφη και τις ουρές για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον πελτέ, το θυμάρι, τους σπόρους κόλιανδρου, την πιπεριά τσίλι (αν βάλουμε) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  4. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 - 3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Προσθέτουμε τις ντομάτες, 1 λίτρο νερό, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μετριάζουμε τη φωτιά.
  6. Μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
  7. Σουρώνουμε τη σάλτσα σε ψιλό σουρωτήρι, σε μια άλλη φαρδιά κατσαρόλα. Πιέζουμε καλά με ξύλινη κουτάλα όλα τα υλικά, ώστε να πάρουμε το μέγιστο της νοστιμιάς τους.
  8. Σε μια βαθιά κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα μακαρόνια για μόνο 4 λεπτά και τα σουρώνουμε.
  9. Τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  10. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
  11. Ρίχνουμε το ούζο και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  12. Προσθέτουμε την κάππαρη και το ξύσμα, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το όλον στα μακαρόνια.
  13. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα μυρωδικά, πιπέρι, ανακατεύουμε να σκορπιστούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά και σερβίρουμε την μακαρονάδα.

H συνταγή δημοσιεύτηκε στον "Γαστρονόμο"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ