Κύπριος ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δεν ευθυγραμμίζεται με τα μέτρα κατά της Ρωσίας

 
ΚΥΠΡΟΣ

Ενημερώθηκε: 22/05/23 - 20:53

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ΣΕΥ για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας παρουσία του Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ, Ντέιβιντ Ο' Σάλιβαν, αφού σημείωσε ότι η Κύπρος στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του, υποστήριξε ότι η παράκαμψη των κυρώσεων από τρίτες χώρες υπονομεύει τη συλλογική προσπάθεια της ΕΕ και των κρατών μελών της.

Παράλληλα, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, ο κ. Κόμπος έκανε ειδική αναφορά στην Τουρκία, η οποία, όπως είπε, αποφεύγοντας να ευθυγραμμιστεί με τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ, επιδιώκει να επωφεληθεί από την κατάσταση, ενώ επανέλαβε την αλληλεγγύη και στήριξη της Κύπρου προς την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει, ενωμένη, να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια προς τη χώρα.

Αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία που η ΕΕ αποδίδει στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

«Προσβλέπουμε σε μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς, που να επιφέρει απτά αποτελέσματα» υπογράμμισε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κόμπος τόνισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι το κλειδί για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, και ως εκ τούτου, η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει το θετικό αποτύπωμά της στην περιοχή.

Κατά τη συζήτηση για τις τρέχουσες υποθέσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις σχέσεις ΕΕ - Κεντρικής Ασίας, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος στηρίζει τον ενισχυμένο διάλογο και συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της περιοχής. Την ίδια ώρα, επεσήμανε, η ΕΕ - όπως πράττει και με όλους τους εταίρους της - αναμένει από τις χώρες στην περιοχή να ενεργούν σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ σχετικά με τις προσπάθειες της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους εντός του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, αλλά και σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς την κατεύθυνση συγκεκριμένων χωρών της περιοχής για απευθείας πτήσεις με τα κατεχόμενα. Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Τυνησία, τόνισε τη σημασία συνέχισης του διαλόγου της ΕΕ με την εν λόγω χώρα για αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων, όπως το μεταναστευτικό.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος συναντήθηκε με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο. Όπως επισημαίνεται στο δελτίο τύπου, κατά τη συνάντηση τέθηκαν διμερή ζητήματα καθώς και οι προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για αναβάθμιση του καθεστώτος του ψευδοκράτους εντός του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών. Ο Ούγγρος Υπουργός επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την πλευρά του τέλος, ο Δρ Κόμπος κατέστησε σαφές, ότι αναμένεται από πλευράς Ουγγαρίας, ως κράτος μέλος της ΕΕ, να συγχρονίζει τις δηλώσεις και δράσεις της.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ