Σαράντα χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

 
PSEYDOKRATOS

Ενημερώθηκε: 15/11/23 - 12:29

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα (15/11/2023) της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, όταν η Τουρκία και η τότε τουρκοκυπριακή ηγεσία -κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου-ανακήρυξαν σε «κράτος» τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με ανακοίνωση, κατόπιν, του “ισοβίου” προέδρου της, Ραούφ Ντενκτάς, αρχηγού του εκτελεστικού ως τότε, η ανακήρυξη αυτή επικυρώνεται και επίσημα με τα παρακάτω λόγια:

«Κάτω από το φως των πραγματικοτήτων και δυσκολιών των πιο πάνω πεποιθήσεων, ως μεταφραστές της αναπότρεπτης και νόμιμης επιθυμίας και βούλησης του τουρκοκυπριακού λαού, ανακηρύσσουμε ενώπιον της ιστορίας και ολόκληρης της ανθρωπότητας την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, ως ανεξάρτητο κράτου».

Η διακήρυξη της 15ης Νοεμβρίου του 1983 ήταν μια ξεκάθαρη δήλωση της Τουρκίας πως ούτε την διεθνή νομιμότητα σέβεται ούτε δέχεται να παραιτηθεί από τις κεκτημένες της θέσεις, όσο κι αν αυτές βασίζονται στην παρανομία, τη νοθεία και τη μακιαβελική άσκηση διακυβέρνησης. Παρά την επίφαση αυτοδιοίκησης και αυτονομίας, η ψευδοκυβέρνηση παραμένει το αντίθετο όσων διακηρύσσει: ένα όργανο-μαριονέτα στα χέρια της Άγκυρας από την οποία εξαρτάται απόλυτα, στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά.

Με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την ενέργεια αυτή και χαρακτήρισε την ανακήρυξη ως νομικά άκυρη. Το ψευδοκράτος αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Χαρακτηριστικά είναι τα ψηφίσματα 541 και 550, του Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπου το ΣΑ «καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρεί την ενέργεια αυτή νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της".

"Ταυτόχρονα, καλεί όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και να σέβονται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας» τονίζεται.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ