Ξενοδοχεία Ελληνοκυπρίων αγοράζονται στην Αμμόχωστο

 
FAMAGUSTA

Ενημερώθηκε: 30/04/23 - 09:27

Ερωτήματα προκαλεί η πώληση ξενοδοχείων από Ελληνοκύπριους στην κατεχόμενη Κύπρο. Νέο βήμα για τον εποικισμό, ενώ έχουν βαλτώσει οι συνομιλίες για το Κυπριακό;

Σε ακόμα ένα βήμα υλοποίησης του εποικισμού της Αμμοχώστου προχωρά η Άγκυρα, η οποία μέσω της Επιτροπής Περιουσιών που λειτουργεί στην βόρεια Κύπρο εξασφάλισε την αγορά τριών ξενοδοχείων και δύο ορόφων πολυκατοικιών, όλες ιδιοκτησίες Ελληνοκυπρίων στην Αμμόχωστο. Αγοραστής, σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Bayis, το οποίο προκάλεσε αναστάτωση στην κυπριακή κυβέρνηση- χωρίς όμως μέχρι στιγμής να διαψευσθεί- είναι Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας.

Σε δηλώσεις του ο επιχειρηματίας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην τουρκική κυβέρνηση, ότι εννοεί αυτά που λέει για την Αμμόχωστο, δηλαδή το σύντομο άνοιγμα της πόλης προς χρήση και κατοίκηση, κατά παράβαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλούν την Τουρκία να μην εποικίσει την Αμμόχωστο και να την αποδώσει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Ο Τουρκοκύπριος αγοραστής συνέχισε στις δηλώσεις του σημειώνοντας ότι προγραμματίζει να επαναλειτουργήσει τα τρία ξενοδοχεία, αρχής γενομένης από το 2025.

Ελληνοκυπριακή αμηχανία

Η αναστάτωση της κυπριακής κυβέρνησης μετά την αποκάλυψη για την αγοραπωλησία των ελληνοκυπριακών περιουσιών στην Αμμόχωστο προέκυψε και από το γεγονός ότι η Yenis Bayis ανατύπωσε τα ιδιωτικά συμφωνητικά της αγοραπωλησίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριου επιχειρηματία, τα οποία έφεραν και σφραγίδες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πάντως το Τμήμα Κτηματολογίου σε ανακοίνωσή του, σημειώνει πως τα συμφωνητικά ουδέποτε κατατέθηκαν, αλλά πρόκειται για βεβαιώσεις του γνήσιου των υπογραφών των συμβαλλομένων. Αυτή εξάλλου είναι η πρακτική που ακολουθείται σε πράξεις αγοραπωλησίας μέσω της Επιτροπής Περιουσιών της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Σίμος Ιωάννου σημείωσε πως εάν οι πωλήσεις έγιναν μέσω της επιτροπής ακίνητης περιουσίας, τότε η διαδικασία είναι νόμιμη. Σημείωσε δε ότι εδώ και έξι χρόνια δεν υπάρχουν συνομιλίες για το Κυπριακό και πως αν δεν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις η πόλη των Βαρωσίων θα χαθεί. «Αν νομίζουν κάποιοι ότι αυτό το στάτους κβο είναι υπέρ μας, δεν είναι», κατέληξε ο δήμαρχος της περίκλειστης πόλης.

Πηγή: Deutsche Welle - Λουκιανός Λυρίτσας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ