Κραουνάκης - Δήμος Αθηναίων: Η κόντρα συνεχίζεται

 
ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ

Ενημερώθηκε: 19/05/20 - 21:18

Σε πολύ υψηλούς τόνους συνεχίζεται η κόντρα του Σταμάτη Κραουνάκη με τον Δήμο Αθηναίων, αναφορικά με την συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη πάνω σε φορτηγό στους δρόμους της Αθήνας.

Ο μουσικοσυνθέτης αντιδρώντας στο γεγονός ότι ερμηνεύτηκαν τραγούδια του χωρίς την άδειά του, απέστειλε εξώδικο στον δήμο Αθηναίων, ζητώντας να αποζημιωθεί χρηματικά.

Η αντίδραση του Δήμου Αθηναίων ήταν να ικανοποιήσει άμεσα τις απαιτήσεις του καλλιτέχνη κάνοντας λόγο για ένταλμα πληρωμής πνευματικών δικαιωμάτων ύψους 800 ευρώ προς την ΑΕΠΙ.

Ωστόσο λίγο μετά την δημοσιοποίηση της παραπάνω είδησης, ο ίδιος ο Σταμάτης Κραουνάκης με ανάρτησή του στο facebook διέψευσε ότι πληρώθηκε τα χρήματα.

Ο δήμος Αθηναίων από την πλευρά του προκειμένου να αποδείξει ότι πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση δημοσίευσε τόσο την απόφαση για το ένταλμα των 800 ευρώ όσο και την απόδειξη πληρωμής του καλλιτέχνη για τα δικαιώματα των τραγουδιών του μουσικοσυνθέτη.

Με βάση τα έγγραφα που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, μπορεί κάποιος να δει τόσο την απόφαση για το ένταλμα των 800 ευρώ όσο και την απόδειξη πληρωμής του καλλιτέχνη για τα δικαιώματα των τραγουδιών του μουσικοσυνθέτη που ακούστηκαν στη γνωστή συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη, κατά την οποία τραγούδησε σε πολλές γειτονιές της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα σχετικά παραστατικά, ο δήμος Αθηναίων ενέκρινε το ποσό των 794,32 ευρώ στις 30 Απριλίου, την επομένη του εξωδίκου του Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος κατήγγειλε πως ακούστηκαν δικά του τραγούδια χωρίς την άδειά του.

Το ένταλμα πληρωμής υπογράφεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων και το ποσό πιστώθηκε στον λογαριασμό του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) και όχι στον ίδιο τον μουσικοσυνθέτη.

Υπενθυμίζεται πως ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, ζήτησε χρηματική αποζημίωση επειδή η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, κατά την διάρκεια συναυλίας της πάνω σε φορτηγό, σε δρόμους της Αθήνας, είπε τραγούδια του, χωρίς, όπως αναφέρει, να έχει δώσει την άδειά του.

«Με μεγάλη απογοήτευση, διαπίστωσα ότι στο πλαίσιο της ως άνω εκδήλωσης, ερμηνεύτηκαν ορισμένα από τα τραγούδια- δημιουργήματα μου, δίχως προηγουμένως να έχω ερωτηθεί προς τούτο, πολλώ δε μάλλον δίχως να έχω παραχωρήσει την εκ του νόμου απαιτούμενη άδεια και συγκατάθεση» έγραφε στο εξώδικο, για το οποίο είχε προϊδεάσει με προηγούμενες δηλώσεις του, ο Σταμάτης Κραουνάκης και συνέχιζε: «Κατά τα ανωτέρω έλαβε χώρα χωρίς την αναγκαία άδεια- συναίνεση- έγκριση μου καθ’ υπέρβαση κάθε δικαιώματος μου, δημόσια εκτέλεση μουσικής. Αυτό αποτελεί παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού- ιδιοκτήτη του πνευματικού έργο».

«Το ποσό, να είστε βέβαιοι, θα διατεθεί δια του πάσχοντες και αδυνατούντες να εξοικονομήσουν τα αναγκαία καλλιτέχνες – δημιουργούς» σημείωνε τέλος ο Σταμάτης Κραουνάκης στο εξώδικο προς τον Δήμο Αθηναίων.