Χριστούγεννα με τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ

 
Χριστούγεννα με τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ

Ενημερώθηκε: 23/12/20 - 14:28

Χριστουγεννιάτικα έθιμα, ιστορίες από την ξενιτιά, κάλαντα, χριστουγεννιάτικα τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο, μουσικές περιπλανήσεις, παραμύθια μετά μουσικής, αλλά και ρεβεγιόν στο Λονδίνο με live από το BBC, σάουντρακ για τη χρονιά που φεύγει και πολλές άλλες εκπλήξεις, περιλαμβάνονται στα χριστουγεννιάτικα προγράμματα των ραδιοφώνων της ΕΡΤ που θα σας κρατήσουν συντροφιά την πιο μαγική περίοδο του έτους.

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91.6 fm και 105.8 fm

Το Πρώτο Πρόγραμμα μεταδίδει δύο εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης», ανήμερα και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020, στις 18:00, η «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει ένα ωριαίο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τη «Λαογραφία των Χριστουγέννων». Πρόκειται για ένα ταξίδι με έθιμα των Ελλήνων από τον Πόντο μέχρι την Κύπρο, με προφορικές μαρτυρίες, παραμύθια και κάλαντα. Ένα ταξίδι σε μια άλλη εποχή όπου τα έθιμα της υπαίθρου συναντούν τον μόχθο των ανθρώπων και τη βαθιά θρησκευτική τους πίστη. Αφηγείται ο Αλέξανδρος Λαχανάς, ενώ την εκπομπή επιμελείται με πρωτότυπα μουσικά θέματα ο συνθέτης Cengiz Onural.

Το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, στις 11:00, η «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει ένα συγκινητικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τα «Χριστούγεννα στην ξενιτιά». Γράμματα και αφηγήσεις ξενιτεμένων μακριά από την αγαπημένη τους πατρίδα, τις πατρογονικές τους εστίες, τους συγγενείς και τους παιδικούς τους φίλους. Ένα ταξίδι στα ύστερα μεταπολεμικά χρόνια, τότε που η μόνη διέξοδος για τη ζωή πολλών ανθρώπων ήταν η φυγή σε άλλους τόπους. Ένα συρτάρι με αναμνήσεις, με σπάνιες συνεντεύξεις και ηχητικά τεκμήρια.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 fm

«Να τα πούμε;». Την Παραμονή των Χριστουγέννων, Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020, μπορεί να μη χτυπήσει το κουδούνι της πόρτας για τα κάλαντα των Χριστουγέννων, αλλά το Δεύτερο Πρόγραμμα θα είναι κοντά σας.

Από τις 7 το πρωί και κάθε μία ώρα, ακούμε κάλαντα εξαιρετικά σπάνιων ηχογραφήσεων από το πολύτιμο Αρχείο του Σίμωνα Καρά, σε έρευνα της Δήμητρας Κόχιλα.

Από την Καρωτή Διδυμοτείχου ένα σπάνιο ηχογράφημα του 1971, από την Κρήτη ο Κωνσταντίνος Μουντάκης τραγουδά μαζί με τον Σίμωνα Καρά, από την Όλυμπο της Καρπάθου αλλά και από την Κάτω Γαρούνα της Κέρκυρας σε ηχογράφηση του 1976.

Επιπλέον, σε πρώτη μετάδοση από το Δεύτερο Πρόγραμμα, στις 11 το πρωί, ακούμε σε διασκευή του Κανάρη Κεραμάρη τη Χορωδία της ΕΡΤ στα παραδοσιακά κάλαντα της Θράκης και στις 12 το μεσημέρι σε διασκευή του Δημήτρη Μηνακάκη, πάλι τη Χορωδία της ΕΡΤ στα κάλαντα των Χριστουγέννων, σε μουσική διεύθυνση της Αγγελικής Πλόκα. (Ηχογράφηση: Νίκος Θεοδωρακόπουλος).

Ανήμερα το πρωί των Χριστουγέννων, το Δεύτερο Πρόγραμμα έχει προγραμματίσει δύο εκπομπές από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με ελληνικά και ξένα τραγούδια, σε επιμέλεια Σιδερή Πρίντεζη.

Στις 8 το πρωί, η Δόμνα Σαμίου παρουσιάζει παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια και κάλαντα των Χριστουγέννων σε μια εκπομπή που ηχογραφήθηκε το 1980. Μαζί της στο στούντιο ήταν τότε οι: Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης, Θεοπούλα Δοϊτσίδου, Λαμπριάνα Δοϊτσίδου, Στέφανος Βαρτάνης, Ματθαίος Βεντούρης, Μαθιός Μπαλαμπάνης, Κατερίνα Ξηρού, Μικέλα Ψαρά.

Στις 9 το πρωί, από τη σειρά εκπομπών της Μαρίας Μαλατέστα, «Η παλιά μου δισκοθήκη», θα μεταδοθεί μία ωριαία εκπομπή του 1994 με ξένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια με αγαπημένες φωνές από παλιότερες εποχές και διαφορετικές χώρες.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα, στις 14:00, σε ταυτόχρονη μετάδοση από το Δεύτερο Πρόγραμμα και το Kosmos μεταδίδεται η συναυλία-ρεβεγιόν «Έχουμε κόσμο, στρώσε τραπέζι!». Η Μαρία Κοζάκου και ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος καλούν στο ραδιοφωνικό τους τραπέζι την Katerine Duska, τον Leon of Athens, την Irene Skylakaki, τον Theodore και τη Danai Nielsen. Όλοι τους, συνθέτες και ερμηνευτές, ανήκουν στη νεότερη γενιά Ελλήνων δημιουργών που οι μουσικές τους περιπλανήσεις δεν συνάντησαν ποτέ εθνικά ή γλωσσικά εμπόδια. Και μ’ αυτήν την κοσμοπολίτικη άνεση ερμηνεύουν «Have yourself a merry little Christmas» και «Ρόζα, Ροζαλία», Tom Waits και Μάνο Χατζιδάκι μαζί με ιστορίες, ευχές και δικά τους τραγούδια. Τεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Συγλέτος, Βασίλης Χανιώτης, Νίκος Θεοδωρακόπουλος.

Βρείτε το event στο Facebook: https://fb.me/e/GdX3gSKp

Στις 18:00, στη ζώνη των Καλλιτεχνών, η Μαρία Παπαγεωργίου με την κιθάρα της, μαζί με τις φίλες της να της τραγουδούν τα κάλαντα, θα φροντίσει μέσα από «Τα τραγούδια των άλλων», ζωντανά ανήμερα των Χριστουγέννων, να κάνει η μοναξιά χαρακίρι.

KOSMOS 93,6 fm 107,0 fm

Το πνεύμα των γιορτών έχει τρυπώσει για τα καλά στις συχνότητες του Kosmos και κάνει πρόγραμμα: όσο οι ακροατές φτιάχνουν το δικό τους σάουντρακ της χρονιάς που φεύγει για να το ακούσουμε την Πρωτοχρονιά, άνθρωποι της Τέχνης με δύο πατρίδες αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες και αναμνήσεις χριστουγεννιάτικων στιγμών. Επίσης, στο Kosmos κάνουμε ρεβεγιόν στο Λονδίνο με live από το BBC, ακούμε «παράξενα» εορταστικά τραγούδια και χριστουγεννιάτικα παραμύθια μετά μουσικής, κρατάμε τις καλύτερες φρέσκες μουσικές και τα καλύτερα σάουντρακ του 2020 και τιμούμε τη «βασίλισσα του εγκλήματος» Άγκαθα Κρίστι.

Ξεκινάμε το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων, Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020, με:

– Ένα ραδιοφωνικό προ-ρεβεγιόν, με αέρα ballroom, 18:00-20:00, με την Κλάουντια Μάτολα.

– Τη Ρουμπίνη Σταγκουράκη, από τις 22:00 ώς τις 24:00, να μας ταξιδεύει στο Λονδίνο και να υποδεχόμαστε τα Χριστούγεννα στο Christmas Concert της Ορχήστρας του BBC με την Katie Melua, για ένα ξεχωριστό ρεβεγιόν.

Tην Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου, ημέρα Χριστουγέννων συνεχίζουμε με:

– Τα διαφορετικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, 10:00-12:00, με τον Γιάννη Δημητριάδη. Αιρετικά, σκωπτικά, πολιτικά και κοινωνικά τραγούδια με τη φορεσιά του Άη-Βασίλη.

– Στις 14:00, σε ταυτόχρονη μετάδοση από το Kosmos και το Δεύτερο Πρόγραμμα, μεταδίδεται η συναυλία-ρεβεγιόν «Έχουμε κόσμο, στρώσε τραπέζι!», που παρουσιάζουν ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος και η Μαρία Κοζάκου.

Βρείτε το event στο Facebook: https://fb.me/e/GdX3gSKp

– Τη μουσική «μαγεία των Χριστουγέννων» ζωντανά, 18:00-20:00, με την Κλάουντια Μάτολα.

– Τις, γνωστές και μη, ιστορίες των πιο γνωστών χριστουγεννιάτικων τραγουδιών, 20:00-22:00, με τον Πέτρο Αδάμ.

– Μουσικές και λογοτεχνικά παραμύθια για τη νύχτα των Χριστουγέννων, ακριβώς τα μεσάνυχτα, 24:00-02:00, με τη Δήμητρα Κακαουνάκη και χριστουγεννιάτικες ιστορίες του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, του Βλάντιμιρ Ναμπόκοφ και του Άντον Τσέχοφ.

Επίσης, μη χάσετε το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων:

– Tο «Jour Fixe», στις 14:00, με σουίνγκ, μεγάλες μπάντες, crooners, σπουδαίες γυναικείες φωνές και χορευτικά jazz combos να συνθέτουν το εορταστικό μουσικό μενού που επιμελείται ο Γιάννης Στεφανάκος.

– Το «Best of Fresh Unlimited», δηλαδή τις μουσικές που θέλουμε να θυμόμαστε από μία χρονιά που ο κόσμος θα θέλει να ξεχάσει. Η Μαρία Μαρκουλή, από τις 20:00 ώς τις 22:00, παρουσιάζει άλμπουμ και τραγούδια που ξεχώρισε και έκαναν το 2020 -αν μη τι άλλο- να ακούγεται ωραία.

– Το «Kosmos Lab», ακριβώς τα μεσάνυχτα, να υποδέχεται στα decks τον Captain Planet από το Λος Άντζελες. Περιζήτητο παραγωγό, DJ και remixer με εκλεκτικό ήχο που ενώνει την Αφρική και την Καραϊβική με το house και το hip hop των ΗΠΑ.

Και την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου:

– Το αφιέρωμα, 08:00-10:00, στα καλύτερα σάουντρακ κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών που άκουσε η Γιώτα Κοτσέτα, μέσα στο 2020.

– Τον Γιάννη Πετρίδη, από τις 18:00 ώς τις 20:00, στην αναδρομή στη χρονιά του 2010, στο πλαίσιο του αφιερώματός του στα είκοσι χρόνια που άλλαξαν το πρόσωπο της δισκογραφίας και της σύγχρονης μουσικής του 21ου αιώνα.

– To αφιέρωμα στη «βασίλισσα του εγκλήματος» Άγκαθα Κρίστι, με τη Θάλεια Καραμολέγκου, από τις 20:00 ώς τις 22:00, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έκδοση του πρώτου της βιβλίου -και με το ανάλογο σάουντρακ, φυσικά.