Οι πολίτες θα πληρώσουν τον λογαριασμό της Δεύτερης Ψηφιακής Μετάβασης!

Οι πολίτες θα πληρώσουν τον λογαριασμό της Δεύτερης Ψηφιακής Μετάβασης!
Ενημερώθηκε: 25/03/19 - 15:12

Εντός του 2019 αναμένεται να αρχίσουν οι διαδικασίες για τη μετακίνηση της ελεύθερης τηλεόρασης, ιδιωτικής και κρατικής, στο φάσμα των συχνοτήτων, καθώς η ΕΕΤΤ θα πρέπει να προκηρύξει διαγωνισμό για τη χορήγηση συχνοτήτων στις τηλεπικοινωνίες ως το 2020.

Ωστόσο σημαντικό ζήτημα προκύπτει για την τηλεόραση, καθώς το νέο φάσμα που απομένει για τις τηλεοπτικές εκπομπές δεν φθάνει για όλα τα ραδιοτηλεοπτικά σήματα. Για αυτό και θα πρέπει οι δύο πάροχοι δικτύου, η ιδιωτική Digea και η κρατική ΕΡΤ, να προχωρήσουν σε επένδυση νέας ψηφιακής τεχνολογίας, ώστε το τηλεοπτικό σήμα να συμπιεστεί περισσότερο. Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, απαιτείται η έκδοση συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης που θα ορίζει τα τεχνολογικά πρότυπα, κάτι που έπρεπε ήδη να έχει εκδοθεί.

ter

Το κύριο πρόβλημα όμως είναι πως το κόστος της Δεύτερης Ψηφιακής Μετάβασης θα κληθούν να το πληρώσουν πάλι οι πολίτες. Για τη λήψη του τηλεοπτικού σήματος μετά την απώλεια των ελεύθερων συχνοτήτων και τη μετάβαση σε νέο τεχνολογικό πρότυπο απαιτείται είτε νέος ψηφιακός αποκωδικοποιητής είτε νέα τηλεοπτική συσκευή, συμβατή με το πρότυπα DVB-T2!

Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει και δεν έχουν εγκριθεί αιτήματα κρατικής επιδότησης. Στην Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει ακόμη απολύτως τίποτε.

Πηγή: Typologies