Τηλεοπτικές άδειες: Προσφυγή στο ΣτΕ των ΕΙΤΗΣΕΕ, ΣΚΑΙ, ΣΤΑΡ

 
Τηλεοπτικές άδειες: Στο ΣτΕ ΕΙΤΗΣΕΕ, ΣΚΑΪ και STAR

Ενημερώθηκε: 04/10/17 - 19:21

Η ΕΙΤΗΣΕΕ κατέθεσε σήμερα προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των υπουργικών αποφάσεων του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά οι οποίες προκαθορίζουν σε επτά τις δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας, καθώς και την τιμή εκκίνησης για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας στα 35εκατ.ευρώ.

Στις προσφυγές πέρα από την ΕΙΤΗΣΕΕ συμμετείχαν και ειδικότερα οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΙ και ΣΤΑΡ.

Τι ζητείται στις προσφυγές

Με την προσφυγή της η ΕΙΤΗΣΕΕ ζητά:

- Ακύρωση της υπ’ αριθμ. 1830/ 7-7-2017 απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής με την οποία καθορίζεται ο αριθμός των δημοπρατούμενων αδειών και

- Ακύρωση της υπ’ αριθμ. 2178/28-7-2017 με την οποία καθορίζεται η τιμή εκκίνησης για κάθε μία από τις δημοπρατούμενες άδειες.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις ως αντισυνταγματικές, αντίθετες με την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου (ΕΣΔΑ), την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ειδικότερα, τονίζεται ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς,αφού περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός και η εσωτερική αγορά.Παράλληλα, η τιμή εκκίνησης θεωρείται υπερβολική, αφού δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς και μειώνει το ενδιαφέρον πιθανόν υποψηφιοτήτων.

Παράλληλα, παραβιάζονται οι σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

ΕΙΤΗΣΕΕ

Τέλος, στις προσφυγές υπάρχει αναφορά τόσο μελέτη του πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, όσο και άλλη ιδιωτική μελέτη, σύμφωνα με τις οποίες δυσχεραίνεται υπέρμετρα το καθεστώς δανειοδότησης των μελών της .